Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 140 z 183 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Jako to się przekłada na przygotowanie wydruków? Czy przez słabsza czerń - czyli mniej czarną jak rozumiem - będziemy dodawać za dużo kontrastu przy obróbce?
    Pytanie jeszcze odnośnie adobeRGB. Czy jeśli ktoś robi głównie odbitki na minilabie to, czy tak bardzo potrzebujemy szerszego gamutu?
    Jeśli nie zajmujesz się astrofotografią, nie będzie to mieć znaczenia podczas przygotowywania zdjęć*do druku.

Istnieją minilaby, które umożliwiają przesłanie materiałów w AdobeRGB - pozwoli to uzyskać nieco lepsze nasycenie w partiach nasyconych turkusów, granatów, zieleni groszkowej itp. W przypadku typowych minilabów nie ma to kolosalnego znaczenia, gdyż tak czy siak wymagają przesłania materiału w sRGB.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    MVA.PL • Zobacz wątek - EIZO ColorEdge CX241

CX241 w stosunku do CS240:
    + Matryca PLS z płytką ćwierćfalową. Dużo lepsza czerń.
    + Nieco szerszy gamut.
    + Zewnętrzny czujnik autokorekcyjny.
    + Lepsza podstawa.
    A czerń o ile mniej więcej jest lepsza (wartość) CX241 ? jeżeli CS240 uzyskuje wartość 0,12 cd/m2

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Dzięki. Wygląda na to, że aby wykorzystać możliwości serii CX, albo CG trzeba zrobić kolejny krok i drukować foty na pigmencie. Wobec czego zakup topowego monitora i minilab są jak zakup L-ki do 400d.
    Miłego dnia
    moja www

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Wystarczy drukować na czymkolwiek, lub robić odbitki w dobrym labie Przyjemnie też zobaczyć w końcu na monitorach prawdziwy błękit nieba

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    A czerń o ile mniej więcej jest lepsza (wartość) CX241 ? jeżeli CS240 uzyskuje wartość 0,12 cd/m2
    Mniej więcej o tyle:

Lepsza czerń to mniejsze ograniczenia ekranu w stosunku do natury. Tego się nie da bagatelizować.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Jeżeli chcesz drukować w minilabach, to zapomnij o RGB. To jest format dla najwyższej jakości barwnych wydruków. Trzeba wysokich kwalifikacji żeby pracować w przestrzeni Adobe RGB, a drukować tylko w specjalistycznych zakładach. Z tego co czytam, to nie potrzebujesz w tej chwili monitora z najwyższej półki. Jeżeli jednak bardzo zależy Tobie na RGB, to proponuje Eizo ColorEdge CS240. Rok temu ja stałem przed wyborem monitora. Zarządzanie barwą, to moja (jedna z wielu) słaba strona. Dlatego bardzo lubię b&w. W każdym razie potrzebowałem przyzwoity monitor. W zasadzie wybór był prosty - Eizo ColorEdge Cs230. Przestrzeń kolorów sRGB jest dla mnie optymalna. Znam kilku profesjonalnych ślubnych pstrykaczy, którzy używają gorsze monitory. W necie możesz znaleźć informacje typu: jeśli masz lustrzankę FF i dobre szkła, to musisz mieć topowy monitor. To tylko po części prawda. Można być świetnym fotografem, ale przeciętnym w edycji zdjęć. Topowe monitory są dla profesjonalistów zajmujących się edycją zdjęć.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Mniej więcej o tyle:

Lepsza czerń to mniejsze ograniczenia ekranu w stosunku do natury. Tego się nie da bagatelizować.
    Rzeczywiście robi wrażenie. Tylko trzeba za to zapłacić. Jak wypada tu Cs230 na tle Cs240?
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta
    Jak wypada tu Cs230 na tle Cs240?
    Oba mają panel bardzo podobny jak monitor z tyłu na filmie.

Miasto
    Wrocław

Tom01 - a czy odległość od matrycy nie wpłynęła na sposób jej "prezentacji" na wideo?

Posiadam SX2262 (zakupiony bezpośrednio w Alstorze) i zauważam dość charakterystyczną cechę: podświetlenie monitora jest zdecydowanie łatwiejsze do zauważenia z większej odległości i pod kątem (choć w przypadku mojego modelu mam zdecydowanie mocniejszą czerwoną dominantę)?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez SemperSolus Zobacz posta
    Tom01 - a czy odległość od matrycy nie wpłynęła na sposób jej "prezentacji" na wideo?
    Oczywiście, że tak. Przy czym taki zabieg jest konieczny aby pokazać analogię do tego jak się widzi naprawdę, mając monitor na biurku. Ludzkie oczy widzą bowiem inaczej niż aparat.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Miasto Słońca

Nie słuchałem mądrzejszych głów gdy kupowałem monitor i na biurku kilka lat temu pojawiła się 24. Po kilku miesiącach wiedziałem, że to jednak trochę za mało przestrzeni, szkoda bo 30 była poza zasięgiem, ale różnica w stosunku do 27 wielka nie była. Polubiłem się ze swoim PA-241, ale... jakoś coraz mniejszy się robi, żegnać się z nim nie chce, więc wymyśliłem sobie taki półśrodek, żeby dostawić mu jakiś mały panel w pionie z jednej lub nawet z dwóch stron. Szukam czegoś co spełniałoby następujące warunki:
    - 1200 px po długim boku,
    - wskazane jest aby licował się z posiadanym monitorem, czyli jakieś 36,2 mm z ramką, czarną ramką
    - rozsądna jakość obrazu, bez perwersji bo obrazki będą na 24, ale tak żeby chociaż luminacją była zbliżona na obu panelach
    - najchętniej używka za nieduże pieniądze, tak żeby nie szkoda było się pożegnać jak się okaże że jednak trzeba na 30" odkładać
    Da się tak w ogóle, czy poleciałem w swoich imaginacjach?
    Wdzięczny będę za wszelkie wskazówki czego szukać i czy warto próbować.

Strona 140 z 183 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów