Dzięki, za szybką reakcję. Fakt jeśli mam płacić 400zł za naprawę to lepiej kupić body nowe. Jeszcze przejadę się do serwisu żeby upewnić się czy na 100% jest to migawka, bo może tylko spust migawki.
Wlacz tryb auto /zielony/ zaloz obiektyw z wlaczona opcja AF i z zalozonym dekielkiem. Jezeli to wina spustu migawki, to zacznie sie proba ustawienia ostrosci i podniesienie kukulki.
Mozesz tez wylaczyc aparat, delikatnie recznie podniesc lustra i sprawdzic, czy nic nie blokuje lamelek migawki.
No to wlasnie przeprowadziles skutecznie eksperyment, czy masz zaciety przycisk spustu - wynik: nie jest zaciety
Jakby byl zaciety, to aparat probowalby ustawic ostrosc, a nie klapal caly czas lustrem
Jak na moj gust, zachowuje sie tak, jakby jedna z lamelek sie zaciela i nie wrocila na swoje pierwotne polozenie.
Witam,
canon 40D- zrobi 1 zdjęcie, później err99, jeśli odczekać chwilę to może zrobi i kolejne bez errora, ale raczej jest to losowa sprawa.
W trybie burst mode potrafi zrobić przy odrobinie szczęścia kilka zdjęć.
Aby pokazać jak wygląda dokładnie problem, zrobiłem nagranie unosząc ręcznie lustro.
Wyjąłem kartę, ustawiłem czas na 2s i pstryk:
http://www.youtube.com/watch?v=oif2J0pnwMQ
Jak widać za pierwszym razem zdjęcie zostało zrobione, jednak za drugim razem mamy odgłos ruchu migawki ale migawka się nie otwiera lub tak szybko się zamyka ?
Error potrafi wystąpić podczas czyszczenia lustra.
Czyli tak jakby problem z migawką ? Ale czy na pewno.
Dodatkowo w wyniku lub przez zbieg okoliczności po przytrzymaniu ręcznym lustra w pozycji podniesionej, przestało się ono podnosić automatycznie.
Czy takim podtrzymaniem można tam przestawić jakieś zapadki ?
Jak narazie nie mam czasu go rozebrać, wstępnie tylko zdjąłem przednia obudowę ,ale to nic nie daje ,bo widać tylko silnik krokowy i żeby się dostać do układu podnoszącego lustro będę musiał go rozebrać całkowicie.
Zatem w tej chwili proszę tylko o jakąś wstępną uwagę czy to może być wina migawki i cz mogłem uszkodzić coś w mirror boxie tym podtrzymaniem lustra.
Ostatnio edytowane przez tomot ; 11-05-2012 o 22:01
Witam... Na imię mam Mariusz i mam problem...error 99
Focę Canonem 30D. Obiektyw Canona 17-85 IS. Przeczytałem wątek i nie trafiłem na taki przypadek jak mój. Mianowicie : Error pokazuje się przy wspomnianym obiektywie - ale wystarczy lekko przekręcić pierścień zoomu i wszystko jest OK. To samo po przepięciu na inny obiektyw - sprawdzałem na Samyangu 8 mm. Mało tego... Obiektyw Canona 17-85 przepięty na Canona 600D działa w pełnym zakresie ogniskowej bez zarzutu...Wniosek z tego, że z body wszystko dobrze, problem powinien być ze szkiełkiem. Tego z kolei nie potwierdza przepięcie na inne body, gdzie obiektyw pracuje bez problemu...Styki czyszczone i w obiektywie i w body.
Jakieś pomysły ?![]()
Ostatnio edytowane przez MarioSuro ; 21-05-2012 o 11:34
u mnie w kitowym 18-55 efs w canonie 400d okazało się że winę za err99 przy zakresie 18-24 ponosi flex w obiektywie, body okza wymianę mi zaśpiewał 150 zł