Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Wymiana 20D na ?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    A tak na marginesie, do portretów szybszy AF niż 20D ?! To Ty dzieciaki poruszające się z prędkością 200km/h focisz? Używaj punktu centralnego, ćwicz refleks i rób zdjęcia seryjne. Nie zmieniaj puchy bo 20D to legenda. Tyle ode mnie.
    Powiem tak. Pomyślałbym, że to wina mojej kiepskiej techniki fotografowania, drżących rąk itp itd ale mam jeszcze kliszowego EOS-a 3, który bez problemu w trybie OneShot robi superostre i trafione foty tak samo jak na AI. W 20D zarówno na OneShot jak i AI Focus jak nie robię seriami to trafia się sporo poruszonych zdjęć i nie chodzi tu tylko o zdjęcia dzieciaków, które nie są w stanie wytrzymać sekundy bez ruchu ale i dorosłych osób i to zarówno w tzw dobrym oświetleniu jak i w ciemniejszym naturalnym zastanym świetle, kontrastowych scenach itp.

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    3000 złotych na allegro, przebieg 36k. To nie dużo
    To chyba wywoławcza, bo jeszcze nie znalazłem takiej aukcji żeby się w takiej cenie zakończyła. Popraw mnie jeśli się mylę ?

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    podpinam sie pod opinie Pelsona. Żadnego z Twoich szkieł nie miałem, ale np 50mm f1.4 na 20d radzi sobie zdecydowanie gorzej niz wszystkie moje L-ki f4. Szczerze mówiąc na Twoim miejscu nie wykonywałbym żadnych desperackich ruchów. Lampa to świetna inwestycja
    Prawdę mówiąc 50/1.4 miałem i poza różnicy światła jakoś nie odczułem kolosalnego wzrostu komfortu AF aczkolwiek na zdjęciach odnosiłem wrażenie że jest ostrzejszy niż 1.8. Co do lampy to ja mam lampę, tylko nie mam ochoty jej używać. Lubię i robię zdjęcia w świetle zastanym (i już ! i tu wstaw sobie tupnięcie nogą )

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    I nic dziwnego że nie poprawia - 50/1.2 jest wymagające jeżeli chodzi o af puszki - na krzyżowych punktach centralnych (a jeszcze lepiej z liniami skośnymi) nie powinno być problemów, ale jak korzystałeś z punktów bocznych to nie powinno dziwić, że było słabo.
    Problem w tym, że z przyzwyczajenia robię najczęściej na środkowym, aczkolwiek zdarza mi się na wszystkich. Dlaczego "wymagające" ? Przecież do czujników dotarło dużo więcej światła (robiłem na pełnej dziurze), więc w moim rozumieniu powinny ustawiać ostrość tak, że powinienem zaliczyć opad szczęki z wrażenia, że tak dobrze. A zaliczyłem opad, ale z poczucia, że orgazmu z tego szkła po prostu nie mam.

Dodam może, bo nie wspomniałem o tym wcześniej, że mój 20D miał wymieniany układ migawki, na co mam jeszcze rachunek z gwarancją i przy okazji był cały rozbierany i czyszczony, więc zakładam, że czujniki AF mam czyste.

A tak na marginesie: dlaczego waszym zdaniem 50/1.8 jest tak kiepskim szkłem ? Fakt plastik, fakt wolny silnik ale przecież efekty z niego są naprawdę dobre (a przynajmniej jak AF trafi).

Pozdr.
    G.
    Ostatnio edytowane przez uzi4u ; 08-03-2012 o 13:04 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów