nie mam takiego wrazenia jak uzywam Androida czy w zasadzie wiekszosci rzeczy bez logo Apple'a.
natomiast niewatpliwie wpieniaja mnie skanseny Apple'a czy np. Creative'a (a Samsung tez gdzieniegdzie podobnie probuje) gdzie do zgrania np. muzyczki na odtwarzacz trzeba skorzystac z dedykowanego oprogramowania, badz zaplacic w necie. przywyklem do robienia tego samodzielnie, w sposob w jaki sam chce to zrobic.
ale ja jestem codziennym uzytkownikiem Uniksow i dla mnie "niemozliwe" oznacza "niewykonalne sprzetowo" a nie "bo ktos mi zablokowal albo uznal, ze nie bede potrzebowal"...
Samsung? Często zgrywam muzykę do swojego SGSII używając go na codzień jako odtwarzacz. Nie kojarzę o jakim specjalnym, dodatkowym oprogramowaniu piszesz ale ja podpinam kabel i mam do dyspozycji wiele Gb w tel i na karcie. Ale mi to też chyba wmówiono więc od dziś życie nie będzie już tak przyjemne jak dotychczas![]()
X100 plus SD wi-fi plus iPhone? Są inne opcje.
Podobno te karty SD wi-fi kiepsko przesyłają te zdjęcia.
JPG idzie bardzo długo, a RAW jeszcze dłużej.
Teoretycznie to dobrze wygląda na papierze, a w użytkowaniu już niekoniecznie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Zastanawiam się nad taką kartą, a znalazłem właśnie takie opinie.
Jakie są inne mobilne alternatywy alternatywy?
Do micro43 jest takie ustrojstwo jak PEN PAL PP-1, wpinane w gorącą stopkę i port pod nią. Ale działa tylko z Olympusami, kompatybilne z Panasonicami w tym samym micro43 już zdaje się nie jest.
Za to działa jeszcze z kompaktem Olympusa XZ-1.
Przesyła toto zdjęcia do komórki przez bluetooth, podobno prozaicznie proste w użytkowaniu.
Największa wada - nie przerzuci wielkiego JPGa czy RAW,a bo kompresuje zdjęcia do JPGa o rozdzielczości 1920x1440. Do netu się nadaje, ale ja bym chciał zdjęcia bez kompresji.
Wygląda toto tak:
http://fourthirds-user.com/2011/04/p...lympus_pen.php
I nie współpracuje z iPhonem, ale współpracuje z innymi telefonami - Samsugnami, Nokiami, Motorollami...
Czy inni producenci też mają coś podobnego?
Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 07-03-2012 o 15:05
w przypadku Samsumga mam na mysli np. takie kwiatki, jak reklamowany jako super alternatywa dla Ipada Galaxy Tab, ktory jednakowoz jak swoj konkurent nie ma gniazda pamieci:
http://www.samsung.com/global/micros...10.1/spec.html
co jak dla mnie osobiscie w ogole rozpoczyna rozmowe o specyfikacji tabletu.
cyrki z oprogramowaniem to w przypadku Apple'a i Creative'a.
Tak. Ma. Problemów zero. Jpegi i RAWy zgrywają się na bieżąco po każdym pstryknięciu. Nie wiem jak długo to trwa. Zanim odłożyłem aparat wszystko było już w kompie.
minusy - musi chodzić program Eye-Fi center pod windowsem lub Eye-Fi na iPhone/iPad.
Minusem jest zasięg - "pokojowy" czyli router musi być w jednym pokoju albo laptop/iPad/iPhone w odległości nie większej niż 10 m. Karta daje się skonfigurować jako "router" więc komunikuje się z lapkiem/iPadem bezpośrednio (tylko karty X2).
Do transmisji RAWów potzrebna jest karta "Pro" - wszystkie inne transmitują tylko jpegi i filmy. Nie udało mi się ustawić "live view" co nie oznacza, że jest to niemożliwe. :-)
Można ustawić "endless memory" czyli np. po przekroczeniu 50% zapełnienie karty najstarsze zdjęcia są usuwane z karty w automacie - po przesłaniu ich na urządzenie zewnętrzne.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-03-2012 o 18:09
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie znam się na tym, mówię tylko, że fajnie by było. Obecne iPady przy kopiowaniu skalują pliki do 6mpix (iPad 1) i 16 mpix (iPad 2). Problemów pracy z suwaczkami również nie widzę, jak już to znając jabłko będzie problem z odpowiednim katalogowaniem plików (bo muszą to mieć w rolce), ale to wszystko. Kwestia odpowiedniego napisania oprogramowania i dostosowania go do interfejsu dotykowego.
Zresztą nie oszukujmy się, pecetowe wołarki plików to nie jest szczyt wygody, ACR, Lightroom, Aperture, Phase One, czy wynalazki typu DPP, czy co gorsza, Samsung/Fuji RAW Converter.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Eye-Fi to sprawdzone urzadzenie. Uzywa go z powodzeniem, od dłuższego czasu kilku z moich znajomych. Sam o nim myślę od conajmniej roku, z tym że ciagle nie znalazłem dostatecznego powodu wśród moich potrzeb, żeby to kupić i miec czyste sumienie, i nie myslec o sobie per "gadżeciarz"![]()
Adapter CF jest rekomendowany przez firmę. Nie wszystkie adaptery działają z kartą, a nawet wiekszośc dostepnych na rynku nie działa. Podejrzewam więc, że jest to dopracowane urzadzenie i równie niebezpieczne dla aparatu, co potencjalnie karty Made in China takich firm jak Lexar czy Sandisk.![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Oczywiście! Canon zrobił się postępowy i zmniejszył rozmiary transmitera. Za "jedyne" $600 możemy sobie wysyłać bezprzewodowo pliki. "Problem" jest tylko z kompatybilnością. Transmiter WFT-E6 działa tylko z 1Dx oraz 7D (ciekawe czy zadziała z 5D Mark III). Dzięki tej "kostce" można też zdalnie robić zdjęcia (np. za pośrednictwem komputera).
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)