ciekawe jak premiera 5DmkIII z taką ceną
wpłynie na ceny 5DmkI oraz 5DmkII na rynku wtórnym?
do tej pory stara 5D nie najgorzej trzymała cenę...
ciekawe jak premiera 5DmkIII z taką ceną
wpłynie na ceny 5DmkI oraz 5DmkII na rynku wtórnym?
do tej pory stara 5D nie najgorzej trzymała cenę...
No tak, zapomniałem zacytować.
Nie no jasne, masz rację ale wydaje mi się, że to tylko wali po ego fotografa, który zbierał w pocie czoła na wymarzoną puchę a tutaj Pan Wiesio, kupi sobie taki sam sprzęt i paraduje z nim na lewo i prawo. Ja często się spotykałem na zleceniach, że jakiś wujek zabrał ze sobą D700 i równo latał ze mną. A niech ma, japońce sobie tylko zarobią.
A ile razy słyszałeś "z takim sprzętem to też bym takie zdjęcia robił"? Ja zawsze odpowiadam "masz, idź i zrób lepsze".
Za bardzo wierzycie w spadki cen niższych modeli. To, że będą wymiany, nie oznacza, że ci ludzie będą sprzedawać swój sprzęt nagle po mega niższych cenach. Przesiadający się wiedzą ile ich używki powinny kosztować i o ile nie będą zfrustrowanymi zdesperowanymi napaleńcami, żadnych rewolucji nie będzie.
Rewolucje mogłyby być, jakby w cenie używek modelu niżej pojawił się jakiś nowy aparat z konkurencyjnymi parametrami (1ds3 vs 5d3?)
Pucha bardzo ok.
Relacje cenowe na dziś w PL trochę na głowie postawione. Nówka albo 2 sztuki 5DII w jej cenie.
Myślę ,że żniw cd. w sprzedaży 5DII.
5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866
A ja myślę, że nie - Jakbym miał wybierać 2x5d2 albo 1x5d3 to wziąłbym to drugie - iso lepsze, af lepszy, zdjęcia też lepsze.
a powie mi ktoś o co tu chodzi?
61-point (up to 41 cross-type points)
* One to five cross-type AF points at f/2.8, 10 to 20 cross-type AF points at f/4, and 15 to 21 cross-type AF points at f/5.6
czyli dla szkieł z f/2.8 i jaśniej będzie od 1 do 5 krzyżaków ? (kundle pewnie zostaną oprogramowane do działania aż 1 krzyżaka - centralnego)
a szkła ciemniejsze mają aktywną większą ilość krzyżaków?
Tutaj w tej kwestii się zgadzam jak najbardziej, ale chodzi mi głównie o odwrócenie tej sytuacji więc trochę się nie zrozumieliśmy chyba.
Jak Micles słusznie zauważył z dotacji to w tej chwili na samą puchę będzie można sobie pozwolić, a jak wiadomo sama puszka zdjęć nie robi. Dlatego cieszę się tą ceną nowej 5-tki. Chodzi mi głównie o takich którzy kupili sobie 5dmkII z kitem zobaczyli że można kupić do tego stałkę i mieć świetny bookeh i zaraz wszyscy na około krzyczą, jakie to on ********e zdjęcia robi.
To też nie jest tak że nie wierzę w swoje możliwości, bo jak się robi dobre zdjęcia, to i klient zawsze się znajdzie. A odnośnie sytuacji takich jak Twoja, to też znam fotoziutków z D700, którzy walą lampami na wprost i do tego nie mają zapasowego body, bo jak taki aparat może się popsuć![]()
Dawno nie patrzyłem, ale obecnie na alledrogo widzę 2 używki 5D2 obie poniżej 6k. Tak to stoi zwykle?
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II