Ostatnio edytowane przez hubert12125 ; 02-03-2012 o 12:29 Powód: Automerged Doublepost
Zgodnie z Waszą radą udałem się do sklepu i "przetestowałem" 3 dostępne obiektywy 85 1.8 bo na taki się zdecydowałem. Jako że uznałem że ze mnie żaden fotograf to poprosiłem sprzedawcę o wybranie mi odpowiedniego egzemplarza. Poniżej cropy z tablicy testowej pierwsze zdjęcie tablicy - nie wybieranie najlepszego zdjęcia.
1 testowany obiektyw poniżej
2 testowany obiektyw poniżej
3 testowany obiektyw poniżej
Z przeprowadzonych prób wynika że każdy z obiektywów z moim body trafiał idealnie zawsze w punkt. Ze sprawdzenia na LCD aparatu wynikało że trafiają identycznie a różnica jest jedynie na ostrości. AF nie jest tak szybki i bezgłośny jak w 70-200F4 is ale co 1.8 to nie 4- na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z wyboru i zaczynam powoli rozumieć ludzi wybierających jasne stałki zamiast ciemnych zoomów - pora na szukanie czegoś szerszego do domu - może 35.
Ciekaw jestem Waszego zdania które z cropów najbardziej Wam przypadły do gustu i dlaczego.
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
1 - najmniejsze aberacje? albo najbardziej mi się podoba bo jest najprościej
35mm + 85mm - miałem taki zestaw na 50D, powiem tak, jak 35 kręciła tak cholernie głośno, a 85 była cichutka, to kompletnie mi się nie chciało 35 wyjmować z plecaka... Jednak obrazek bardzo ładny z 35, chociaż używałem naprawdę sporadycznie, zdecydowanie wolałem 24-105, przede wszystkim ze względu na USM.