Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: CANON 600D + 50 1.8 II rozmycie czy AF ?

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

u mnie ten obiektyw z 60D czasem i wcale nie tak rzadko nie trafia w punkt przy 1,8 a wtedy wystarczy kilka cm dale/bliżej by wyszło mydełko

przyzwyczaiłem się do tego, bo nie miałem innego wyjścia ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam. Trochę porobiłem kolejnych zdjęć. Chciałem powtórzyć sesję w takich samych warunkach jak wcześniej (post 1), tyle, że ze statywu. Sam już nie wiem co mam sądzić. Niby jest ok, a dalej coś nie tak. Jak się zbliżę do osoby, rzęsy włosy wszystko pięknie. Oddale się i rozmyte. Niby AF trafia bo robię po kilka prób jednocześnie. Bardzo proszę o zapoznanie się zdjęciami i udzielenie jakiejś sugestii.

1/200, F/4 z bliska:

Z Bliska:

1/320s f1.8

Zbiornik, odległość 200 - 250m F/3.5 1/250s ISO100

Zbiornik, odległość 200 - 250m F/9 1/320s ISO400

Odległość: 4-5m, ISO100, F2.5 czas <=1/200s

ISO100, F4, czas <=1/200s

ISO100, F4, czas <=1/200s

ISO100, F5.6, czas <=1/200s

Proszę o opinie. Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Cytat Zamieszczone przez madejson Zobacz posta
    (...) Sam już nie wiem co mam sądzić. Niby jest ok, a dalej coś nie tak. Jak się zbliżę do osoby, rzęsy włosy wszystko pięknie. Oddale się i rozmyte. (...)
    Może się na to nałożyć kilka przyczyn:
    - przy małej odległości sensor AF "widzi" precyzyjniej (samo oko czy rzęsy), więc trafia częściej, a przy dużej dodatkowo do oka "załąpuje się" część twarzy, więc AF nie wie, na co się zdecydować - pamiętaj, że rozstaw czujników AF jest większy niż ten kwadracik w wizjerze (dodatkowo dla jasnych szkieł powyżej f/2.8 włącza się szerszy rozstaw czujników AF - precyzyjniejszy pomiar)
    - przy małej odległości obicie softboxa w oku zajmuje 21 pikseli (przejście 2..3 px), a przy większej tylko 6 (dla przejścia 3..4 px) - z natury rzeczy w pierwszym przypadku będzie ostrzej (im mniej pikseli na krawędzi przejścia, tym ostrzej)
    - przy większych odległościach od obiektu może pojawiać się FF/BF i dlatego zdjęcia z większej odległości mogą być nieostre (możesz sprawdzić na tablicach testowych lub linijce)
    - pamiętaj, że gęstość liniowa pikseli na matrycy jest stała, więc przy szkle o tej samej ogniskowej (tu 50mm) zdjęcia z bliska będą zawsze bardziej ostre niż z daleka.

Zrób może taki test (statyw, wężyk lub samowyzwalacz itp.):
    - z odległości 4..5 m zrób kilka zdjęć z AF (przez wizjer) i wybierz najbardziej ostre
    - powtórz to w trybie LV i nastawianiu AF przy powiększeniu oraz przy ręcznym nastawieniu ostrości (też w powiększeniu)
    - porównaj - jeśli takie same, to taka uroda szkła - jeśli z LV bardziej ostre, to AF Ci nie trafia (ma FF/BF lub losowość).

Pozdrawiam, Alex

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kiepska sztuka? Kup 50/1.4 lub coś w MF ? Wina puszki bo słabo sobie radzi z jasnymi szkłami...dróg jest kilka
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

po przekadrowaniu odległość się zmienia i wypada parę cm za punktem ostrzenia. Najlepiej nauczyć się celować nie centralnym ale bocznym, pozwoli to na dokładniejszy pomiar.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jak kolega wspomniał, zrób test na LV. Może być lekko mydlany obiektyw...

Mój jest brzytwa...

Zrób zdjęcie z bliska na LV przy f9. Jeżeli nadal będzie mydło, to obiektyw do wymiany
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bogdan56_Ch -> Przy drugiej sesji używałem punktów pomiarowych bocznych, przekadrowania już nie powtarzałem.

Co do reszty wypowiedzi: zrobię test, po kilka zdjęć, wybiorę po dwa najostrzejsze z każdego rodzaju testów(wizjer,LV,LV recznie), zrobie cropy i tutaj zamieszcze.

Obiektyw mam na gwarancji, daleko do sklepu też nie (Media Markt) więc jak tylko padnie podejrzenie, że coś ze sztuką a nie moimi umiejętnościami to od razu wymieniam.

Pozdrawiam i dziękuję!

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Jeszcze w uzupełnieniu...

1. Błąd autofokusa (BF/FF zależnie od odległości lub oświetlenia) - przeczytaj tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79281

2. Luzy mechaniczne mechanizmu ostrości - dla dużych odległości ruch pierścienia o 1mm powoduje znacznie większe zmiany odległości ostrzenia niż dla małych. U mnie w 50/1.8 jest minimalny luz i jeśli ostrzę w trybie AF, a potem delikatnie poruszam pierścieniem ostrości (rzędu 0.1..0.5mm), to widać w wizjerze, jak ostrość się zmienia. Może więc ten luz jest przyczyną "nietrafiania" AF przy większych odległościach.

3. Wielkość obrazu rzutowanego na matrycę - dla obiektywu 50mm obiekt o wielkości 5mm fotografowany z odległości 1m zajmuje ok. 60 pikseli, a z 5m już tylko 12 pikseli - więc w pierwszym przypadku będzie zawierał więcej szczegółów (będzie "ostrzejszy").

Zrób ten test z LV (tylko centralny punkt), sprawdź FF/BF, luzy pierścienia i napisz, co Ci wyszło.

Pozdrawiam, Alex

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam ponownie. Trochę testów porobiłem, chciałem zamieścić jako tabelę ale widzę, że nie można HTML'a używać, więc będzie mniej przejrzyście.

Wykonałem na 3 przysłonach (1.8, 3.5, 9.0) po 3-4 zdjęcia ostrząc: AF (wizjer), LV i LV manualnie (na 10* przybliżeniu).
    Załączam zdjęcia, trochę ich jest, mam nadzieję, że mnie admin nie zabije:

1.8, AF

1.8 LV

1.8 LV MF

3.5 AF
    Ostatnio edytowane przez madejson ; 03-03-2012 o 09:29

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dalej wpis:

3.5 LV

3.5 LV MF

9.0 AF

9.0 LV

9.0 LV MF

Jak początkujący pozwolę sobie na próbę odpowiedzi samemu na postawione pytanie. Z w/w zdjęć można wywnioskować, że psuje sprawę tutaj wizjerowy AF. Zdjęcia LV przy 1.8 już są "w miare", dalej jest lepiej. Zaskakuje lekkie rozmycie na 9.0 przy LV, też to widzicie?
    Proszę o dalsze opinie
    Pozdrawiam i dziękuję!
    Ostatnio edytowane przez madejson ; 03-03-2012 o 09:27

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów