Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: kurz w 5Dmk2 ??

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

A torby czasem nie są z jakiegoś materiału który "pyli" ? Druga sprawa wystarczy raz wymieniać obiektyw w nieodpowiednich warunkach, aby wlazło do środka trochę syfu. Reszta to kwestia czasu aby rozprowadzić je po wnętrzu przez lustro lub migawkę.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    A torby czasem nie są z jakiegoś materiału który "pyli" ? Druga sprawa wystarczy raz wymieniać obiektyw w nieodpowiednich warunkach, aby wlazło do środka trochę syfu. Reszta to kwestia czasu aby rozprowadzić je po wnętrzu przez lustro lub migawkę.
    No mistrzu może pokaż jaką to drogą kurz ma się dostać z mirrorbox'a pod osłonę ekranu LCD?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No mistrzu może pokaż jaką to drogą kurz ma się dostać z mirrorbox'a pod osłonę ekranu LCD?
    Przecież aparat to nie okręt z przedzialami wodoszczelnymi

Uzależniony

Domyślnie

Pomyliłeś adresata. Ja "tam" pyłków nie mam. Więc nie wiem jak się mogą "tam" dostać. Na pewno nie przez szybe
    A myślisz że jak jest aparat zbudowany ? obudowa z elektroniką do niej przykręconą, nic więcej.

A może tak się dostaje coś do środka ?
    http://www.canon-board.info/showpost...postcount=3752
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 25-02-2012 o 19:43

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pomyliłeś adresata. Ja "tam" pyłków nie mam. Więc nie wiem jak się mogą "tam" dostać. Na pewno nie przez szybe
    A myślisz że jak jest aparat zbudowany ? obudowa z elektroniką do niej przykręconą, nic więcej.

A może tak się dostaje coś do środka ?
    http://www.canon-board.info/showpost...postcount=3752
    No niewątpliwie brud pod osłonę ekranu LCD dostał się od środka a nie przez szczelinę między osłoną a obudową... Bankowo

P.S.
    Tak wiem bardzo dobrze jak zbudowany jest aparat i niestety to nie jest obudowa z przykręconą do niej elektroniką.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

No niewątpliwie brud pod osłonę ekranu LCD dostał się od środka a nie przez szczelinę między osłoną a obudową... Bankowo

P.S.
    Tak wiem bardzo dobrze jak zbudowany jest aparat i niestety to nie jest obudowa z przykręconą do niej elektroniką.
    20 sekunda, niewątpliwie górny wyświetlacz (bo chyba o nim mowa) jest przykręcony do górnej części obudowy. (może w 5D jest inaczej, ale wątpię)

http://www.youtube.com/watch?v=JEpd3...eature=related

a tu 4:55, trochę lepiej widać

http://www.youtube.com/watch?v=2PxzD...eature=related
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 25-02-2012 o 20:26

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

20 sekunda, niewątpliwie górny wyświetlacz (bo chyba o nim mowa) jest przykręcony do górnej części obudowy. (może w 5D jest inaczej, ale wątpię)

http://www.youtube.com/watch?v=JEpd3...eature=related

a tu 4:55, trochę lepiej widać

http://www.youtube.com/watch?v=2PxzD...eature=related
    Brawo znalazłeś filmik ale nadal nie rozumiesz.
    Obejrzyj jeszcze raz, tym razem dokładnie i do końca.
    Szczególnie zwróć uwagę jak zabudowana jest sekcja z matrycą.
    Zwróć również uwagę na to, że mowa o brudzie między LCD a jego osłoną.
    Teraz odpowiedz mi na pytanie. Jak myślisz skąd się wziął ten brud?
    Z mirror boxa czy ze szczeliny między obudową a osłoną LCD?
    Trzymam kciuki.

Uzależniony

Domyślnie

Brawo znalazłeś filmik ale nadal nie rozumiesz.
    Obejrzyj jeszcze raz, tym razem dokładnie i do końca.
    Szczególnie zwróć uwagę jak zabudowana jest sekcja z matrycą.
    Zwróć również uwagę na to, że mowa o brudzie między LCD a jego osłoną.
    Teraz odpowiedz mi na pytanie. Jak myślisz skąd się wziął ten brud?
    Z mirror boxa czy ze szczeliny między obudową a osłoną LCD?
    Trzymam kciuki.
    Nie wiem, masz brud, to sam sobie odpowiedz, ja nie mam to nie muszę.
    A film jest o elektronice przykręconej do obudowy, czyli tym o czym mowa i gdzie wszedł brud, czyli górny wyświetlacz.

Dopiero zaczyna Awatar fotom
    Miasto
    prawie kraków

Domyślnie

skąd się wziął ten brud?
    ... ze szczeliny między obudową a osłoną LCD
    Dokładnie tak jest. Kiedyś, przeglądając zdjęcia na lcd (50D) odruchowo zdmuchnąłem jakiś paproch z szybki i przy okazji wdmuchałem sporą porcję kurzu między szybkę a LCD. "Przepuszczający" okazał się lewy dolny róg. Rozebranie, wyczyszczenie, przy okazji konserwacja styków spustu, zajęła mi jakieś pół godziny.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oj! Torba foto z materiału który pyli?! To byłaby prawie tragedia no chyba, że ktoś rzeczywiście nosi sprzęt w jakieś torbie no_name & non_photo... Chyba tylko większą tragedią byłoby użycie do przedmuchania body gruszki z talkiem zamiast beztalkowej (hmm, a są jeszcze talkowe w sprzedaży?).
    Nie wyobrażam sobie żeby pod szybkę wyświetlacza dostały się pyłki z wnętrza body, zatem ile ich musiałoby być w środku!?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów