Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Nowy Metz 58 AF-2 czy używana canon 580 EX ll ??

Dopiero zaczyna Awatar downunder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Rzadko używam lampy (wolę korzystać ze światła zastanego) , ale czasami bez niej nie da się zrobić dobrego zdjęcia.
    W systemie Nikona używałem po kolei SB800 + Metz'a 48 AF, SB900 + Metz'a 48 AF, a obecnie pozostawiłem sobie tylko Metz'a 48 AF.
    Teraz jako świeżo upieczony użytkownik również Canona nawet nie rozważam jakie "doświetlenie" dokupię do zakupionego nowego/starego 5D.

Na 100% będzie to Metz, bo po co przepłacać.

Coś już napisał

Domyślnie

rozjechał mnie tekst że jedno źródło światła jest lepsze od dwóch źródeł światła buahhaahha.
    Owszem jak ktoś sobie nie radzi z doświetlaniem to i cud mu nie pomoże.
    Osobiście śmiem twierdzić że w reporterce jest to ogromna zaleta !!!
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Inna sprawa. Skoro jesteś taki doświadczony to możesz faktycznie pokazać jak posługiwać się lampą. Każdy chętnie zobaczy taki tutorial i będzie za niego wdzięczny.
    Jak posługiwać się lampą...
    Polecam książkę "Siła fleszy" , autor Syl Arena, wyd. Galaktyka - książka zdecydowanie zorientowana na Canona, ale na prawie 400 stronach jest wyłożone już chyba wszystko, a przynajmniej o 430 i 580 EX II i poprzednikach. Na razie zmęczyłem cos tak połowę, ale jestem zachwycony formą, treścią, ilością wartościowych rad. Dla mnie rewelacja!

Jestem tym bardziej kontent, że gdy chwyciłem książkę do ręki, to w pierwszej chwili i okładka wydawała się lekko walnięta (zdjęcie), tytuł cokolwiek pretensjonalny itd.

Druga, znacznie cieńsza i chyba mniej dopracowana - to "Lampy błyskowe w praktyce" Kirk Tuck - ta dla odmiany mocno zorientowana na lampy Nikona. Jeszcze się nie zabrałem za to poważnie, przejrzałem, wygląda trochę bardziej po łebkach, może poczekać- szczególnie, że mam Canona.

Po mojemu, to oprócz fabrycznej instrukcji obsługi, warto przeczytać przynajmniej te dwie książki.

A ta "Siła fleszy" to po prostu hit. Kupiłem w Funsports.

Pozdrawiam Krzysztof

Coś już napisał

Domyślnie

Mam dwupalnikwego Metza i chwalę sobie możliwość "dopalenia" pierwszego planu, oraz to, że mogę z tego nie skorzystać. Przedtem miałem Osrama z odchylaną głowicą, która w drugim położeniu zostawiała odsłonięte 20% palnika. Błysk jak z kompakcika? Prawda, ale nie do końca. Przecież to główny palnik maksymalnie rozjaśnia plan. Ogólnie, posługiwanie się lampą jest trudne, bo wymaga i wiedzy i wyobraźni. Inna książka na ten temat :
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...bnej-fragmenty
    Rozum jest rzeczą najsprawiedliwiej wśród ludzi podzieloną, bo nie spotkałem nikogo, kto by się uskarżał, że ma go za mało
    Wg Kartezjusza

Początki nałogu Awatar Fatamorgana
    Miasto
    Yorkshire/Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    pisanie, że Metz to firma znikąd świadczy trochę o słabej znajomości tematu.
    Trochę???
    Mało powiedziane...
    Metz jest najlepszym pozafirmowym producentem fleszy.
    Pokażcie inną firmę z taką ilością dobrego osprzętu do fleszy, z takimi "młotkami", okablowaniem, szynami...i taką ilością różnych lamp.
    Tego się nie osiąga w kilka lat. ;-)

Metz jest znakomity zwłaszcza w tym, co sprawia trudność niejednemu systemowi pomiaru błysku - w automatyce błysku.
    Tak jak doświetlania błyskiem trzeba się nauczyć, tak i stosowania dwóch palników też trzeba się nauczyć.
    P.S. Mam Metza 58.
    Ostatnio edytowane przez Fatamorgana ; 05-02-2012 o 16:01
    Sympatyk Canona, użytkownik Sony, posiadacz Nikona.:smile:
    3x body+16, 18-105, 20-35, 50, 70-200f4, 80-200f2.8, 300f4 + rozmaite foto klamoty

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jeśli można to podepnę się i zapytam użytkowników Metza z "kukułką":

jak stosujecie filtr na lampę, co by zrównoważyć temperaturę błysku z temperaturą światła w pomieszczeniu, to zakładacie też taki filtr na "kukułkę"?
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

powinno się bo mogą wychodzić niebieskawe zafarby

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4bert Zobacz posta
    Mam dwupalnikwego Metza i chwalę sobie możliwość "dopalenia" pierwszego planu, oraz to, że mogę z tego nie skorzystać.
    Stoję przed wyborem drugiej lampy, Canona EX 580 II już mam i mocno zastanawiam się nad tym Metzem, Mam pytanko , czy można regulować moc tej lampy dopalającej pierwszy plan ? i drugie pytanie czy regulacja mocy błysku odbywa się proporcjonalnie, to znaczy czy jak zmniejszę moc dużego palnika to proporcjonalnie zmniejsza się moc małego palnika ? czy może mały palnik ma stałą moc ? a może jego moc można zmieniać i reguluje się ją oddzielnie ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

mały palnik moze błyskać także z mocą 1/2 i 1/4 to da się ustawić

Dopiero zaczyna Awatar Slay33
    Miasto
    Lbn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Stoję przed wyborem drugiej lampy, Canona EX 580 II już mam i mocno zastanawiam się nad tym Metzem, Mam pytanko , czy można regulować moc tej lampy dopalającej pierwszy plan ? i drugie pytanie czy regulacja mocy błysku odbywa się proporcjonalnie, to znaczy czy jak zmniejszę moc dużego palnika to proporcjonalnie zmniejsza się moc małego palnika ? czy może mały palnik ma stałą moc ? a może jego moc można zmieniać i reguluje się ją oddzielnie ?

Pozdrawiam
    Mały palnik ustawiasz całkowicie manualnie, OFF, 1/1, 1/2, 1/4 swojej mocy.
    Jeżeli główny palnik jest ustawiony na wprost to mały jest wyłączany.
    Dodatkowa lampa załącza (pod warunkiem, że ustawieniach jest włączone 1/1, 1/2, lub 1/4) się w momencie gdy główny palnik jest ustawiony na bok lub w górę.
    C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30

photo of dried tomatoes

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów