Trzeba się pośpieszyć z konkluzjami bo jak zaraz wejdzie Mk3 oraz X to się nie połapiemy w ogóle![]()
Trzeba się pośpieszyć z konkluzjami bo jak zaraz wejdzie Mk3 oraz X to się nie połapiemy w ogóle![]()
no to wiedziałem jako pierwszynagroda dla mnie
![]()
Brak ;(
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Merde chodzi ci o korzyść jaka daje ilosc Mpx w przypadku nowszej 5d, ale przy porownaniu w pelnym powiekszeniu ja jej nie widze. Gdzies czytałem, ze przy skalowaniu traci sie rowniez ostrosc, wowczas bedzie na jedno i to samo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
BTW, gdzie te RAW-y??
Ostatnio edytowane przez r2d2 ; 22-02-2012 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost
Prosze rawy:
Zdjecie 1 5dmkII
Zdjecie 2 5dmkI
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Dzieki, chyba jako pierwszy sie wypowiem: po zdjeciu "color" w LR szumią b.podobnie, nieco inaczej i bym powiedzial, ze 5d1 jest tu nieco lepsze, po ustawieniu odszumianania "color" na "25" nowsza 5d wyglada nieco lepiej w cieniach. Sam WB przy identycznym ustawieniu jest cieplejszy dla Mk2, ale to moze przypadek. Detal i kontrast podobny. Jeszcze raz dziekuje![]()
Używam zarówno MKI jak i MKII. Głownie na ślubach. MKII faktycznie idzie bardziej w cukierek. Tutaj to już kwestia gustu, mi akurat się to podoba. MKII na dużo więcej pozwala, zarówno jeśli chodzi o szumy jak i kadrowanie zdjęcia. Tutaj zapas Mpix jest jednak spory. Używam jednego i drugiego aparatu na tych samych szkłach i MKII robi dużo ostrzejsze zdjęcia i jego autofocus dużo rzadziej się myli. I co jest fantastyczne w MKII to akumulator. Wystarczy spokojnie na 1200-1600 zdjęć. Jedyna wada to zamienione przyciski na górze aparatów w stosunku do MKII. Jeśli ma się oba body to strasznie irytuje, bo nie wiadomo w którym jak są ustawione, ciężko to spamiętać![]()
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Co do szumów to jednak widać dużą przewagę Mk2 bo po przeskalowaniu do wielkości z z Mk1 widać wyraźnie mniej szumów.