Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: problem z kolorami w PS

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

ja tam nic nie zmieniałem w ustawieniach kolorów :/ nie mam ligthrooma
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT: ligthroom też sprane pokazuje
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tworzę sobie dowolny plik w PS - maziam pędzlem czy tam wypełnieniem i tak jak było w PS, tak się zapisuje.

A jak otwieram tego rawa przeklętego, to takie jajca są :wall:
    Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 11-02-2012 o 19:41 Powód: Automerged Doublepost
    Na świat spoglądam przez armatę...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmm spróbuj tak :
    ctr+shift+k
    nastepnie przestrzeń roboczą RGB zmień na sRGB IEC61966-2.1
    reszta bez zmian
    Ostatnio edytowane przez gregobb ; 11-02-2012 o 20:12

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

ACR już źle mi otwiera rawy. Czy to z 5D czy 400D. Kolory są sprane itp. :/

A jak otwieram starego JPG'a w w PS to jest sieczka też. W przeglądarce ładnie, w irfanie ładnie, a w PS kiszka, a obrabiałem na laptopie jeszcze...
    Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 11-02-2012 o 20:06

Dopiero zaczyna Awatar bendi
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z woreczka mojej wiedzy tajemnej:

Jak używać profilu do monitora, żeby nie zwalić roboty (zawód poligraf), nie widzieć wszędzie po programach różnych kolorów ?

Odpowiedź:

Jedynym sposobem jest nie ruszanie nic po ustawieniach profilów urządzeń windowsa, PS-a itp. Trzeba się dobrać do konfiguracji LUT naszej karty graficznej. Tylko to ustrojstwo załaduje profil wyświetlania globalnie. Jeżeli posiadasz jakiś spektometr to zazwyczaj masz już program do autostartu w zestawie.
    Ja używam do ładowania mojego profilu monitora darmowego DisplayProfile.

Bez tego rozwiązania jakiś feler może zepsuć Twoją pracę. Dla bezpieczeństwa mam kontrolną tablicę szarości i braitnesów (dolne granice czarnego) na tapecie pulpitu. Przy ładowaniu z autostaru od razu widać zmianę na super (choć kolory przygasają - no właśnie te przekłamania w kolorach głownie mamy przez marketingowców, co każą podkręcać kolorki w tanich monitorach , żeby lepiej się sprzedawały)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    ACR już źle mi otwiera rawy. Czy to z 5D czy 400D. Kolory są sprane itp. :/

A jak otwieram starego JPG'a w w PS to jest sieczka też. W przeglądarce ładnie, w irfanie ładnie, a w PS kiszka, a obrabiałem na laptopie jeszcze...
    1. System operacyjny?
    2. Monitor jaki i jak kalibrowany/profilowany
    3. Co jest w ustawieniach zarządzania kolorem w systemie?
    4. Skąd wiesz, ze to ACR źle wyświetla? Może ACR dobrze a inne programy kaszania
    5. Obrabiales na laptopie to NIE MOGŁEŚ zupełnie ale to zupełnie widzieć poprawnych kolorów. To co widziałeś to była jakaś ułomna i to bardzo proteza poprawności nawet jeśli laptop był oprofilowany.
    6. Jakie masz ustawienia CMSa w PS - głownie rendering kolorów?
    7. Jakich innych programów używasz do ogladańia zdjęć i czy maja wlaczonego CMSa?

Dużo tych pytań.

edit: pisze z komórki więc trochę cieżko. Możemy ewentualnie pogadać na skype ale dopiero w poniedziałek wieczorem.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-02-2012 o 00:26

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Januszu:
    Ad. 1. Win 7
    Ad. 2. Nec p221W - kalibrowany przez Czornyja, Towersa i przeze mnie - nie powiem - po mojej wczorajszej kalibracji za pomocą Spectra View kolorki wyświetla już lepiej (było straszne przegięcie z saturacją do tej pory), ale są wałki z PS w przypadku zdjęć.
    Kalibrowany urządzeniem Xrite
    Ad. 3. Jako domyślny ustawiony jest ten profil, który stworzyłem za pomocą kalibratora.
    Ad. 4. Nie wiem nic w tym momencie. Zgłupieć można.
    Ad. 5. Wiem, ale kurde denerwuje mnie, że im dalej w las, tym więcej problemów. Po to kupiłem monitor i PC, żeby mieć dobre kolory, a tu takie wałki.
    Ad. 6. Tu nie rozumiem.
    Ad. 7. Irfan. Zdjęcia produkuje głównie do neta i chciałbym, żeby je dobrze przeglądarki pokazywały. No chyba, ze wsio jest OK, a ja po prostu za dużo wymagam.

Sytuacja wygląda tak.
    Otwieram Bridge. Patrzę na miniaturki - są dosyć kolorowe, dosyć nasycone. Klikam - ładuje się podgląd - następuje zejście z saturacji. Otwieram RAWa poprzez ACR i dzióbię sobie. Otwieram w PS (tu tylko zmniejszam + ostrzę). Jak włączam zapisz do sieci web, to już na podglądzie widzę, że kolory są zupełnie inne. Kolory podglądu są bardziej nasycone niż to, co mam otwarte w PS.

Tak samo jak przeglądam zdjęcia.
    W zoombrowserze albo w irfanie kolorki są takie, jakie widzę na ekraniku (zaszyty JPG, prawda?), ale jak tylko otworzę RAW w PS to saturacja spada.

Nawet stare moje zdjęcia, które otworzę w PS (nie ważne, który profil kolorów) wyglądają kiszkowato.
    Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 12-02-2012 o 21:55

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Ad. 6. Tu nie rozumiem. .
    Shift+Crtl+K -> Convertion Option -> Intent MUSI być albo perceptual albo relative colorimetric

Sprawdz co masz ustawione w "zapisz do web" - powinien być zaznaczony kwadracik "convert to sRGB" zwłaszcza jeśli używasz innej przestrzeni roboczej np. AdobeRGB albo ProPhoto.

Chyba najlepiej będzie pogadać. Pisz na PW

EDIT: Bridge, LR i PS wykonują sobie swoje własne podglądówki. Zaszyty jpeg widoczny jest tylko przez ułamek sekundy w trakcie wyliczania własnej podglądówki. To co jest potem jako podgląd to wynik ustawień defaultowych w ACR - jak tu coś skopałeś to i podglądówki będą do niczego. Najprościej zresetuj ustawienia ACR do "fabrycznych". Róznice zawsze będą boACR ma inny algorytm renderingu ale naprawdę niewielkie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-02-2012 o 22:35

Janusz,

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Shift+Crtl+K -> Convertion Option -> Intent MUSI być albo perceptual albo relative colorimetric
    Jest relative colorimetric

Sprawdz co masz ustawione w "zapisz do web" - powinien być zaznaczony kwadracik "convert to sRGB" zwłaszcza jeśli używasz innej przestrzeni roboczej np. AdobeRGB albo ProPhoto.
    Jest.

Na tej fotce powinno być widać różnicę, między tym, co widzi PS, a tym co widzę, jak chce zapisać jako jpg.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może chodzi Ci o to, że Save for Web z podglądem oryginału oszukuje? W Save for Web tzw "Oryginał" jest wyświetlany tak jakby wyglądał w przestrzeni docelowej bez konwersji.

Zrób sobie taki eksperyment:
    1. Mocno nasycone zdjęcie z RAWa otwórz do ProPhotoRGB
    2. Zmniejsz do np. 800x600
    3. Save for web z wyswietlaniem "oryginału". Oryginał będzie "sprany" z popapranymi kolorami choć ten sam oryginał w PS wyglądać będzie normalnie i różnice pomiędzy oryginałem w PS i wynikiem operacji Save for Web z konwersją do sRGB będą minimalne.

EDIT:

Na obrazku poniżej jest przykład powyższego:
    - górne oczy to z okna PS zapisane w ProPhotoRGB
    - srodkowe "oryginał" w Save for Web
    - dolne po zamianie do sRGB

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-02-2012 o 22:38

Janusz,

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

różnice pomiędzy oryginałem w PS i wynikiem operacji Save for Web z konwersją do sRGB będą minimalne.
    U mnie niestety nie jest to minimalne. Wersja for the web już dużo czerwieńsza najczęściej.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów