Strona 40 z 54 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Czekam na opinię pod kątem fotograficzności okolicy, bo prawdopodobnie sesja skończy mi się szybciej niż przewidywałem, i być może będę chciał wpaść tam na kilka dni.
    Bardzo fotograficzna, nawet jak się nie wybierasz nigdzie wyżej to i tak jest gdzie focić
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No co jak co, ale okolice Murowańca, Hala Gąsienicowa, Czarny Staw Gąsienicowy są bardzo "fotogeniczne"
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Wróciłem właśnie z nart w, a w zasadzie obok Dolomitów, gdzie ostrzyłem sobie zęby na ładne fotki, zwłaszcza, że szczyt, z którego zjeżdżalismy, jest słynny z niebiańskiej panoramy praktycznie na całe Dolomity. Do plecaka foto Jacka W wrzuciłem 5dmkII z podpiętym 24/2.8, a w kieszeni bocznej 85/1.8. Szybko 24 przepiąłem na 85, bo okazało się, że chcąc robić panoramę z takiej odległości jest za daleko....... Bardzo mi brakowało 17-40, teraz zamierzam ten bład naprawić i na kolejna wyprawę w góry (narty, chodzenie, whatever) wziąć do tego właśnie 85, lub 50/1.4.
    Nie piszę o maluchu cały czas w kieszeni, czyli C S90. On sprawdzał się doskonale w każdych warunkach, o dziwo....
    Stąd moja niechęć do m4/3, mój kumpel bardzo w tym mocno siedzi, chwali, widzę efekty- super, ale jak na mój gust to za drogo- zabawy w te wszystkie szkła. Robi się z tego kolejny dylemat, co brać, robi się też waga. I robi się taki podświadomy opór przed FF, który przecież własnie w pejzażach pokazuje klasę.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No, mam wreszcie E-P2 + 14-150. Cały dzień mi dziś zajęło ustawianie aparatu aby zbliżyć się osiągami do mojego poczciwego 5D. Po ustawieniu JPEgów superfine, custom WB i opcjach wyostrzania, saturacji itd. zacząłem powoli wyciskać z tego maleństwa takie obrazki, jakie mnie interesują. Zwłaszcza problem mam z WB, bo wszystkie opcje dostępne standardowo są przeróżowione. To samo miałem z 500D. Każdą opcję ustawiam osobno. Jeszcze jutro się nim pobawię, na co dzień niestety nie mam czasu, a dzień nie jest jeszcze taki długi, żeby po pracy cieszyć się światłem słonecznym Chrzest bojowy zestaw przejdzie za 2 tygodnie w Górach Świętokrzyskich. Jeśli się sprawdzi, to pewnie pożegnam się z lusterkiem. Niestety jak na razie 5D bije Olympusa zakresem tonalnym (mocno bije) i poziomem szczegółów (troszkę bije). Długością życia baterii też...

Moje obawy co do kontrolowania parametrów - tak jak napisał Szambonur - były bezpodstawne, wszystko jest pod ręką. Niestety trochę miałem racji z polem ostrzenia - trochę jest za duże, ale może da się to jeszcze jakoś ustawić... Generalnie cykanie tym zestawem to czysta przyjemność mały, lekki, potężny zakres (nie zmieniam szkieł - ależ wygoda ), fotki jak już powiedziałem zaczynam wyciskać całkiem znośne. Po dzisiejszym spacerze nie mam najmniejszej ochoty wracać do 2kg zestawu lusterkowego.
    Flickr | YT

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

Na ostatniej wyprawie w góry towarzyszyły mi :5d plus S.15-30 i T.70-300 VC
    Zestaw objętościowo duży,ale wagowo nie było tak źle ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Po ustawieniu JPEgów superfine, custom WB i opcjach wyostrzania, saturacji itd.
    Że co? Maleństwo nie robi RAWów?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Robi, ale nie lubię zabawy w RAWy, za dużo z tym roboty. Lubię jak wychodzi fajny JPEG bez konieczności obrabiania.
    Flickr | YT

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W górach bez obrabiania? Niah.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Wróciłem właśnie z nart w, a w zasadzie obok Dolomitów, gdzie ostrzyłem sobie zęby na ładne fotki, zwłaszcza, że szczyt, z którego zjeżdżalismy, jest słynny z niebiańskiej panoramy praktycznie na całe Dolomity. Do plecaka foto Jacka W wrzuciłem 5dmkII z podpiętym 24/2.8, a w kieszeni bocznej 85/1.8. Szybko 24 przepiąłem na 85, bo okazało się, że chcąc robić panoramę z takiej odległości jest za daleko....... Bardzo mi brakowało 17-40, teraz zamierzam ten bład naprawić i na kolejna wyprawę w góry (narty, chodzenie, whatever) wziąć do tego właśnie 85, lub 50/1.4.
    Nie piszę o maluchu cały czas w kieszeni, czyli C S90. On sprawdzał się doskonale w każdych warunkach, o dziwo....
    Stąd moja niechęć do m4/3, mój kumpel bardzo w tym mocno siedzi, chwali, widzę efekty- super, ale jak na mój gust to za drogo- zabawy w te wszystkie szkła. Robi się z tego kolejny dylemat, co brać, robi się też waga. I robi się taki podświadomy opór przed FF, który przecież własnie w pejzażach pokazuje klasę.
    pokaż fotki, jak możesz jadę w Dolomity na tydzień na pocz. lipca, już sobie zęby ostrzę na fajne kadry!
    Flickr | YT

Domyślnie

zazdroszczę tych Dolomitów... ehh - chyba muszę wreszcie urlop zacząć planować

Strona 40 z 54 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów