Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 113

Wątek: [test] Samyang 24mm f/1.4 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i to w takim razie też by trzeba było jakoś porównać. Ja swoją opinię wyraziłem głównie na podstawie DOŚWIADCZENIA - ponieważ obrabiałem masę rawów z 24L i wiem, jaką on uzyskuje ostrość w różnych warunkach oświetleniowych.

W scenach kontrastowych, na słońcu niestety wyłazi czerwonawa aberracja i jest delikatne mydełko, tutaj (podczas obróbki zdjęć z Samyanga) tego nie było.

Jak widzę nie znalazłeś mojego porównania 24L vs 24LII.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Nie. Wolę się opierać na dokładniejszych porównaniach dostępnych w sieci, choćby tutaj:
    http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To też widziałem, tylko, że ja mam lepszy egzemplarz 24L niż tam testowany.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    ja mam lepszy egzemplarz 24L niż tam testowany.
    Lepszy egzemplarz 24L niż the-digital-picture.com i lepszy egzemplarz samyanga 24/1,4 niż optyczne.pl ??:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Żeby już nie było niedomówień - zrobiłem mały eksperyment "po ludzku", w normalnym świetle.

http://www.negatyw.org/test/samyang24/ostrosc1.jpg

i pod kątem, żeby ktoś nie napisał, że mogło być OOF, tutaj najbardziej widać różnicę

http://www.negatyw.org/test/samyang24/ostrosc2.jpg

Te same ustawienia, f=1.4.

Jakby co to mam RAWY. Jak bym zrobił przy oświetleniu słonecznym, to by była jeszcze większa różnica, jak już pisałem wyżej. Mam pewne doświadczenie z tymi słoikami i raczej jeśli coś piszę, to nie biorę teorii z sufitu.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 11-02-2012 o 16:24

Uzależniony

Domyślnie

Może by i była, 24L to stare szkło bez odpowiednich powłok stąd i przy bardziej kontrastowych scenach różnice mogą być większe. Od 24L II dostałby solidnie po dupie i do obecnie produkowanego szkła należałoby ten obiektyw przyrównać. Jednak na tych cropach ja nadal tak ogromnej różnicy w rozdzielczości nie widzę (S na 1.4 ostry jak C na 2.8) biorąc oczywiście pod uwagę większe CA 24L.
    Ale ok, jaki koń jest, każdy widzi i wyciągnie wnioski samodzielnie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ale ok, jaki koń jest, każdy widzi i wyciągnie wnioski samodzielnie.
    No dokładnie.
    Natomiast te cropy nadal dla mnie pokazują, że te szkła są raczej porównywalne - ja przepaści w każdym razie nie widzę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I jeszcze cropy ze zdjęcia na zewnątrz (centrum, ISO 100, 1/4000, odległość ok. 4m)

I to by było chyba wszystko.

Ja nikomu przecież nie każę widzieć takich różnic, jakie ja widzę. Dla mnie osobiście, różnica między tym, co widziałem pomiędzy 24L a 24L II jest mniejsza niż w tym przypadku (24L vs. Samyang). Co w moim rozumieniu oznacza, że obiektyw jest wyraźnie lepszy jeśli chodzi o ostrość w centrum kadru od wersji 24L i (chyba) troszkę lepszy od 24LII.

Oczywiście przy tym drugim się nie upieram, żeby nie wdawać się w kolejne bezsensowne dyskusje.

Ale jak widać z powyższych cropów, moje odczucia są raczej zgodne z prawdą.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 11-02-2012 o 18:00

Uzależniony

Domyślnie

Widać będzie wtedy gdy wrzucisz całe rawy a nie wycinki z obrobionych jpegow. Ostrość w starym 24L jest mocno zdegradowana przez CA więc wolałbym widzieć rawy. Sampel z krecikiem utwierdził mnie w tym przekonaniu
    Wybacz, że nie łykam wszystkiego bezkrytycznie jak większość ludzi w tym wątku ale mnie potrzeba czegoś więcej niż "jest super i kropka ale udowadniać mi się nie chce"...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ha ha Dobre sobie. Mnie się udowadniać nie chce ? A co robię przez cały czas?

Jak na razie to tylko ja wrzucam jakieś zdjęcia, optyczni już zamknęli temat przecież.

A po co ci kolejne rawy ? Zdejmiesz CA i napiszesz, że Canon jest lepszy ? Tego bym się mógł spodziewać, więc oszczędzę już sobie miejsca na serwerze.

Rawów już leży tyle, że każdy może sobie ściągnąć i ocenić poziom ostrości i innych cech obiektywu.

PS. Jpgi które dziś wrzuciłem, to były zwykłe jpgi z puszki, na Standardzie, bez żadnej obróbki. Ale mam równoległe Rawy, ale udostępnię je co najwyżej przy okazji jakiegoś zakładu, bo za friko już mi się nie chce nic robić.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów