Cytat Zamieszczone przez seweryn1 Zobacz posta
Jednego nie jestem w stanie zrozumieć, ciągłego czepiania się sprzedawców w MM. Ja się do nich również zaliczam, i wasze obligatoryjne wciskanie przez nas czegoś komuś jest nudne. Wcisnąć to można kompakt za 300pln a nie "profi" puszkę komuś kto wie czego chce. Ale chyba, że macie tak niskie mniemanie o chcących kupić d800?
Przepraszam za powtarzanie stereotypu, ale naprawde w takim razie jestyeś wyjątkiem. Bo jaki sprzedawcy nie pracują raczej tam hobbyści-fotografowie. Do mnie zwracają sie ludzie po porady w sprawie zakupów. I jak to jest konfrontowane z tym co radzą sprzedawcy z MM czy Saturna to .... szkoda gadać. Naprawdę. Nie chce zanudzać długimi przykłądami, ale takie są fakty.
Cytat Zamieszczone przez rsaw Zobacz posta
Nie do końca. D800 ma 100% pole w wizjerze zamiast 90% w D700.
Gdyby D700 nie był tak wykastrowany, nie jest pewne, czy zmieniłbym system na C.
90 % to wykastrowanie? Ja cie zdziwie, ale twierdzę, że to.... zaleta. I mógłbym przytoczyć trochę argumentów za tym. Poczynając od prehistori, że laby analogowe obcinały brzegi kadru z negatywów, że ramki przykrywają brzegi slajdu, że to zbawienna rezerwa dla tych co przyzwyczajeni do ciasnego kadrowania (np ze slajdów) czasem obetną milimetr z brzegu (i to na cyfrze). 90% to komfort, że to co widzisz w akcji w kadrze ujmiesz nie obcięte. Bo patrzy się wtedy na centrum, nie na brzegi. 100% to jest dobre, ale w reprodukcji.