Strona 25 z 50 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Używanie starych obiektywów M42 uważam za mało praktyczne w sytuacji
    gdy są tanie systemowe obiektywy.
    Sprawdziłem to na przykładzie Nikona i stwierdzam, ze szkoda zachodu. :sad:
    Toś sobie system wybrał do testowania m42 , nie dziwię się, że takie wnioski. Jednak Tair 300/4.5 czy Kaleinar 100/2.8 oprócz nieużywalnego w Nikonie mocowania m42 miewa także mocowanie Nikona, bądź można je sobie wymienić. Jeśli jakość obrazka z tych obiektywów nie jest warta 2-3 stówek to co takiego w zbliżonej cenie do pięt im dorasta, jeśli chodzi o szkła systemowe ?
    Co do praktyczności postępowania i rad dla rozpoczynających: po zakupie body z "tańszymi obiektywami systemowymi" okazuje się że w kieszeni pusto a przy foceniu ciągle trzeba wybierać między ciemną ostrością z lipnym bokehem a mydlaną "jasnością" na przysłonie 4.0 na krótkim końcu
    Biegłość przychodzi zapewne wraz z zaangażowaniem i z czasem, ale trzeba mieć niesamowitą cierpliwość żeby dorabiać sie X lat dobrych szkiełek. Pewnie że można żonę z dziećmi w jasyr opchnąć żeby nie przeszkadzały w wydawaniu kasy i zrezygnować np. z kupna auta, można też po prostu (co ostatnio modne) - żyć na krechę . A można szybko pokryć duży zakres ogniskowych np. Vivitarem 28/2, Yashicą 50/1.4 ML, Kaleinarem 100/2.8, Sonnarem 135/3.5 MC, Sonnarem 200/2,8 MC, Pentaconem 500/5.6 etc. i mieć kupę frajdy z obrazków. Z czasem (oj, bywa że długim) trzeba antykwariat czymś wygodniejszym zastępować, ale nie róbmy ludziom złudzeń że bardzo dobre obiektywy rozdają za darmo. Przecież wszystkie powyższe stałki razem spieniężone z bólem wystarczą na 70-200/4 i to bez stabilizacji... Oczywiście powyższe machinacje odpadają jeśli ktoś żyje z foto albo stałek nie strawi, ma kasę na sprzęt tu i teraz lub też żywi pogląd że do dobrej optyki ma prawo dobry fotograf, najlepiej z minimum 15-letnim stażem

Domyślnie

Jak ktoś lubi zmieniać obiektywy i ostrzyć ręcznie to dlaczego nie.
    Można je używać w specyficznych okolicznościach.
    To zabawa dla hobbystów.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Jak ktoś lubi zmieniać obiektywy i ostrzyć ręcznie to dlaczego nie.
    Można je używać w specyficznych okolicznościach.
    To zabawa dla hobbystów.
    Ja nie lubię ostrzyć ręcznie ;-) , ale jest po prostu coś za coś. W przypadku Pentacona 500/5.6 jest to także bite 3.5 kg :rolleyes: więc należy rozważyć innego starego rapcia jakim jest świetna Sigma 400/5.6 Apo macro HSM, która z kolei działa z Canonem nowszym niż D60 (lub 10D ) tylko na 5,6 więc nalezy rozważyć Canona 400/5.6 ...itd., itp., i od czterech stówek (zdarzało się) dochodzimy do 4k.
    Niezupełnie co kto woli, bardziej co kto ma do wydania..., od metra sprzętu daje się kupić na aukcjach taniej także dlatego że fotografowanie okazało się mniej spektakularne, mniej łatwe niż w wyobraźni a parę groszy jest w sprzęt wpakowane... No dobra- wiem że Tamron 17-50 i Canon 55-250 wiele załatwia (też mam), ale to chyba dolna granica przyzwoitości. A łasuchom sama przyzwoitość nie wystarcza, gdy jest czas na rozpasanie
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 28-01-2012 o 03:49

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Licytować i brać, to dobre szkiełko:

http://allegro.pl/obiektyw-sigma-min...087866829.html
    5DMKII

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    Licytować i brać, to dobre szkiełko:

http://allegro.pl/obiektyw-sigma-min...087866829.html
    Pod cropa uważam, że nie warto brać niczego z ogniskową 28mm i światłem f2,8. Ani to szeroko ani bardzo jasno. Kit przeważnie jest równie dobry, do tego ma AF.

Na pełnej klatce można się zastanowić.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Pod cropa to prawie standart, a kit nie jest równie dobry. Wygrywa tylko af-em.
    5DMKII

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

co polecicie z dłuższych ogniskowych do portretu na cropie?
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stanislaw Zobacz posta
    co polecicie z dłuższych ogniskowych do portretu na cropie?
    wszystko
    zależy co potrzebujesz

ja tam do portretu to polecam Heliosa 40-2 1,5/85mm
    a z jeszcze dłuższych to Taira 11a 2,8/135mm
    raczej innych nie ma sensu

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    wszystko
    zależy co potrzebujesz

ja tam do portretu to polecam Heliosa 40-2 1,5/85mm
    a z jeszcze dłuższych to Taira 11a 2,8/135mm
    raczej innych nie ma sensu
    Nie do końca się zgodzę. Owszem, powyższe obiektywy to jedne z lepszych w swojej klasie, ale również droższych. W cenie podobnej do Heliosa 40-2 można kupić Canona 1,8/85 więc ten obiektyw mnie nie przekonuje, ale godny uwagi jest.

Moim zdaniem warto spojrzeć czasem na mniej znane obiektywy. Ja w ten sposób 2 x taniej od Heliosa 40-2 (albo lepiej, bo ten obiektyw nie schodzi poniżej 800) kupiłem zenitowski obiektyw od noktowizora 1,5/100 i jest świetny (też M42).

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Raczej nie chce 85 bo jak było powiedziane, lepiej już w tej cenie C 85 1.8.
    Szukam czegoś od 100mm w górę. Ten Tair wygląda ok, tylko że jedyny jaki jest na allegro kosztuje 459zł. Istnieje coś o przystępnej jakości do 400zł? np. Pentacon 100mm 2.8?
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Strona 25 z 50 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów