Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Obiektyw do makro na początek

Domyślnie

ewentualnie dobrą opcją jest RAYNOX 250 - konwerter

Awatar Narado
    Miasto
    Vancouver

Domyślnie

Witam wszystkich
    A ja mam dla Ciebie nieco odmienną propozycję. Na początek pierścienie pośrednie- pozwolą Ci na zmniejszenie odległości od fotografowanego obiektu i zwiększenie skali odwzorowania z wykorzystaniem obiektywu który masz. Mając pierścienie zacznij robić zdjęcia. Fotografia makro wymaga wiele samozaparcia. Pstrykając najwięcej się nauczysz i wraz z nabywanym doświadczeniem sama będziesz wiedziała czego potrzebujesz. W tzw. międzyczasie dozbierasz na typowy obiektyw makro do którego zresztą pierścienie też są baaardzo przydatne. Potem Raynox-250... wysokiej klasy szkiełko. A tak naprawdę zacznij od obejrzenia tego wywiadu z Markiem Wyszomirskim, jednym z najlepszych speców od makro w Polsce http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/m...ski-macro.html .Gwarantuje że mocno się zdziwisz. Można robić wysokiej klasy zdjęcia makro bez optyki za tysiące złotych. Życzę powodzenia

Domyślnie

A co powiecie o zwiększeniu ogniskowej c60mm/2.8 przez pierścienie pośrednie i jakie pierścienie byście polecili?

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pegie841 Zobacz posta
    A co powiecie o zwiększeniu ogniskowej c60mm/2.8 przez pierścienie pośrednie i jakie pierścienie byście polecili?
    pierścienie nie zwiększają ogniskowej...ogniskowa zostaje ta sama a jedyne co się zmienia to minimalna ( i maksymalna ) odległość ostrzenia.
    Pierścienie mogą być takie:
    http://allegro.pl/pierscienie-posred...068826681.html

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Obiektyw do makro

Witam.

Ja z kolei polecam obiektyw C 100/2,8 USM bez funkcji makro ale adaptowany na miech z pierścieniami pośrednimi przenoszącymi całą automatykę. Oczywiście w makro - tak jak przedpiścy mówią - AF należy wyłączyć i ostrzyć bliżej dalej. Zabawa z AF'em jest mocno karkołomna Taki zestaw - miech + pierścienie doskonale wykonuje Kolega Arczi - koszt ok 500 zł za pierścienie - "ruski" miech M42 trzeba sobie kupić samemu. Na przykład na "Alledrogo" - http://allegro.pl/mieszek-fotografic...072431560.html . Przy tym zestawie bardzo pomaga oczywiście lampa błyskowa, najlepiej na wysięgniku. Prezentowane zdjęcie zostało wykonane tym właśnie zestawem z lampą Spedlite EX580 II na wysięgniku. To wprawdzie troszkę "wyższa szkoła jazdy" - i wyższy koszt na początek - ale bardzo opłacalna i dająca szybko dobre efekty. Oczywiście do tego zestawu - mieszek + pierścienie - podchodzą wszystkie obiektywy Canona a przez adapter M42 -> Canon wszystkie M42.

Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panowie i Panie,

Jakie sa wasze opinie o Cosina 100/3.5 Macro (z soczewką 1:1) ?? Czy ten obiektyw jest dobry na poczatek do nauki robienia fotek macro? Body to Canon 450D
    Ostatnio edytowane przez Sonao ; 27-02-2012 o 11:11

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sonao Zobacz posta
    Panowie,

Jakie sa wasze opinie o Cosina 100/3.5 Macro (z soczewką 1:1) ?? Czy ten obiektyw jest dobry na poczatek do nauki robienia fotek macro? Body to Canon 450D
    Tak o ile uda się go dostać wraz z soczewką
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam mozliwosc kupienia nowego, wraz z soczewka chcialbym sie zatem dowiedziec, czy ten obiektyw jest odpowiedni do nauki i wart zakupu.
    Ostatnio edytowane przez Sonao ; 27-02-2012 o 11:35

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sonao Zobacz posta
    mam mozliwosc kupienia nowego, wraz z soczewka chcialbym sie zatem dowiedziec, czy ten obiektyw jest odpowiedni do nauki i wart zakupu.
    Zdecydowanie polecam - miałam dość długo jego "klona", czyli Phoenix-a. Sporo zdjęć z tego szkła (z 400D) możesz zobaczyć w moim wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=37295

Coś już napisał

Domyślnie

Od siebe moge polecic macro Sigmy.Obecnie mam 50mm 2.8 i doskonaly i mozna go dostac w bardzooooooo rozsadnej cenie jedyny minus to kiepski Af w macro a wczesniej mialem Sigmy 70mm i bylo to samo(optycznie bajka)Sigma 150mm nie miala tego problemu ale ogniskowa jak dla mnie za duza.Odradzam ci polsrodki typu konwertery,pierscienie bo skonczysz w koncu kupujac obiektyw macro.Odradzam rowniez kupowanie obiektu macro jako portretowego bo nie sa do tego przeznaczone.Ogniskowe macro typu 50-60mm sa naprawde b.uniwersalne i moge ci je w ciemno polecic

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów