Tego nie napisałem!
Wysłałem e-maile o zdjęcia bo zostałem poinformowany o użyciu tych zdjęć i zajęło mi to dwie minuty. Gdyby te strony były ciekawsze poprosiłbym tylko o podlinkowanie zdjęcia do mojej strony.
Nie rozumiem gdzie w moich postach wyczytałeś poparcie dla kradzieży??
Napisałem że należy liczyć się z potencjałem i ryzykiem używania technologii.
Wszystkie moje zdjęcia, nie robione dla klienta, są licencjonowane przez Creative Commons umożliwiając niekomercyjne wykorzystanie bez modyfikacji oryginału.
@Darx Moderowanie zostaw Moderatorom.
@greatidea Używając takiego porównania bardziej by pasowało:
Jeżeli nie chcesz jakiejś rzeczy stracić nie zostawiaj jej leżącej na ulicy.
W końcu nie mówimy o kradzieży z twojego dysku twardego (domu) tylko ze strony web dostępnej dla dowolnej ilości ludzi (ulicy).
W przypadku kradzieży sprzętu z domu możesz mieć pretensje do złodzieja, policji, że jest bezradna, rządu, mentalności narodowej i całego świata. Ale nie wiem czy odzyskasz swój sprzęt w ten sposób. Dlatego zawodowcy używają szaf pancernych a amatorzy się nie chwalą jaki to mają sprzęt w domu. Ale to raczej kwestia zdrowego rozsądku.Zamieszczone przez greatidea
Wracając do zdjęć. Poważnie. Jaką stratę przyniesie komuś, że jakiś dzieciak użyje zdjęcia na stronie lub wrzuci sobie na FB i powie że to jego?
Co innego jest gdy zdjęcie zostaje użyte komercyjnie i o tyle łatwiej można odzyskać pieniądze... Pamiętam niedawno jak amerykańska artystka fotograf Rockie Nolan, zaskarżyła polską firmę odzieżową Reserved. Zarobiła na tym odszkodowanie i dostała swoje 5min sławy plus ofertę dalszej współpracy.
szczegóły na fotoblogia.pl