Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    U mnie jak na razie 8 umów podpisanych na ten rok, no i ja cenię się trochę bardziej (też dlatego, że mieszkam w Warszawie). W tamtym roku o tej samej porze miałem 6 umów, a sezon zakończyłem na 12. Jak dla mnie te 12 zleceń w sezonie to takie rozsądne minimum (wychodzi średnio po 2 zlecenia w miesiącu od maja do października). Czy jest teraz mniejszy ruch w biznesie? Być może, ale ja tego nie odczuwam póki co.
    12 zleceń to mało. W zeszłym sezonie miałem 24. Teraz na razie mam 16. W zeszłym roku o tej porze miałem chyba ze 2 umowy więcej.
    Ogólnie w zeszłym roku dużo wpadło jeszcze w okolicy marzec-kwiecień.
    Na razie cieszę się, że przekroczyłem 15.
    24 to był hardcore i już nie chcę tyle, chyba, że będę się zajmował tylko tym.
    18-20 uważam w tym momencie za rozsądny pułap (będąc równolegle na technicznych studiach dziennych)
    Cena? Raczej średnia półka (ponad 2k, mniej niż 3k - bardziej nie uściślę )
    Od jednej z par z którą podpisałem umowę dowiedziałem się, że moja cena to mniej więcej średnia, najczęściej spotykana cena fotografów na targach Poznańskich. IMHO nie najgorzej.

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Sprzęt kupiłem sam za swoje ciężko zarobione pieniądze , nie dała mi UE ani rodzice
    Na codzień pracuje w handlu i nie nawidzę zaniżania ceny żeby zwabić klienta.
    No ja dostałem od Unii i nie uważam tego za powód do wstydu.
    Dostałem bonus taki, że od razu pierwszy sezon miałem na plusie bo sprzęt nie musiał się zwracać. To daje dobrego kopa.
    Czy zaniżałem cenę? Uważam, że nie. Moim zdaniem była adekwatna na moje ówczesne umiejętności. Kasa z Unii + kontakty od poprzedniego zleceniodawcy dały mi kopa na start który teraz procentuje.
    Coraz więcej zleceń z polecenia + moim zdaniem z roku na rok lepsze foty usprawiedliwiają moje podnoszenie ceny. No i doszedł duży ZUS. Nie mała różnica którą trzeba dopłacić.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 20-01-2012 o 23:42
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów