Strona 22 z 52 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 511

Wątek: TEST Canon 35/1.4L vs. 35/2

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciejDlugosz Zobacz posta
    zdjęcie było kadrowane, podciągany kontrast.
    Wrzuciłbyś lepiej jaką "surówkę", bez ingerencji. Pomogłoby by niezdecydowanym.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Mi chodzi głównie o wydajność pracy w takiej kombinacji: cyfrowe body + obiektyw MF, brak automatyki przysłony. Nie wiem ile zdjęć robisz na f/5,6, f/8 a ile na f/1,4, f/2,8. Jeśli obiekty są statyczne lub gdy pracujesz z modelem/ modelką to pewnie nie ma problemu. Mając przed sobą sporo zdjęć do zrobienia na przysłonach f/5,6 czy f/8 i mnogość możliwych sytuacji (nie zawsze warto robić na f/2,0 czy na f/2,8) to wyraźnie będzie czuć "dodatkową robotę". Miałem (i wciąż mam) manualnego Zenita ET i tam też jest trochę "okrężnej roboty". Światłomierz w moim Zenicie ET jest zewnętrzny i trzeba non stop zerkać na zewnętrzną skalę by ustawić poprawnie czas naświetlania. Poprawili to w kolejnym modelu (mój znajomy ma "wyższy" model) i wtedy jest już potwierdzenie ekspozycji diodami w wizjerze. Z ulepszonym modelem można było efektywniej pracować. Nie udało się dojść Rosjanom do AF.

Żeby nie było off-topa wrzucam kolejne zdjęcie z "bzyczącego", plastikowego EF 35 f/2. Zdjęcie zrobione na f/2,8, zdjęcie było kadrowane, podciągany kontrast. Manualny fokus (AF nie wyrobił gdy fotografowany obiekt znajdował się za szybą). O kurde... horyzont na zdjęciu leci w lewo... Rozproszył mnie ten plastik - fantastik!

Ja nie mam takich problemów z fotografowaniem Ustawiam przesłone jaka mnie interesuje i robie zdjęcie. F/8 wcale nie używam F/2,8 bardzo rzadko bo nie po to kupuje jasne szkło aby je przymykać :P
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Wrzuciłbyś lepiej jaką "surówkę", bez ingerencji. Pomogłoby by niezdecydowanym.
    Canon EF 35 f/2... z pewnością nie jest to obiektyw "idealny" (o ile w ogóle takie są??). Zacznijmy tu jednak od ceny, czyli poniesionych kosztów. Mniej więcej 1100 zł kosztuje nowy obiektyw (L-ka kosztuje 5x tyle!!!). Co otrzymujemy wraz z EF 35 f/2? Bzyczenie AF (bywa irytujące), wąski pierścień MF (też irytujące), brak "full time MF override" (szkoda), wysuwająca się "mordka". Można niechcący uszkodzić mechanizm AF opierając o coś obiektyw (lepszy byłby obiektyw z tylnym ogniskowaniem). Lepiej zatem od razu zabezpieczyć "mordkę" osłoną przeciwsłoneczną. Ostrość... od f/2,8 robi się fajny, ostry obrazek (oceniając na 100% podglądzie). Jeśli ktoś zamierza ostro kadrować lub pokazywać swoje zdjęcia w Internecie to trzeba przymknąć ten obiektyw do f/2,8 też z innego powodu: żeby ... wyeliminować obwódki zielono-fioletowe (sferochromatyzm).

Osobiście rzadko kiedy stosuję "papierową głębię ostrości" f/2 i kiedy fotografuję z bliska przedmioty to zazwyczaj używam f/2,8. Bookeh na zdjęciach robionych na f/2,8 (w bliskich odległościach) rozlewa się jak ser topiony, wyraźnie izoluje obiekty i zrobione tym obiektywem zdjęcia są atrakcyjne. Jak za swoje pieniądze uważam że obiektyw jest OK. Dodam jeszcze tylko że obiektyw jest lekki i krótki, ostrzy od 25cm. Koreański Samyang 35 f/1,4 jest ostrzejszy od plastikowego bzyczącego wynalazku Japończyków ale ... Samyang w wersji Canon nie ma automatyki przysłony (szkoda, bo MF można polubić).

A teraz proszę: EF 35 f/2, pełna dziura, JPEG prosto z aparatu, pełen kadr, zero ingerencji w programie graficznym, zero poprawek kolorów, zero korekcji winiety. Zdjęcie robione "fulfrejm". Podgląd na poziomie 25%:

Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W 35f2 jedynie AF mnie troszkę zniechęca ale cena za to przekonuje
    Zawsze jest "coś za coś". Kwestia realnych możliwości,potrzeb lub wyborów.
    Porównywanie jakości tych szkieł,to przekonywanie się że: "w nocy świeci księżyc,a w dzień słońce".
    Martwienie się że nie mamy elki to następna strata czasu.
    Brak ochoty ,czasu ,na zdjęcia z powodów powyższych ,to największa strata

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Miałem to szkło dwa lata, fajne, dobre i tanie szkiełko, AF na pewno nie jest wolny ale z pewnością głośny.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Osobiście rzadko kiedy stosuję "papierową głębię ostrości" f/2 i kiedy fotografuję z bliska przedmioty to zazwyczaj używam f/2,8. [/IMG]
    Nawet F4 moze byc papierowe jak odpowiednio blisko sie zblizy ale f2 nie da ci malej glebi robiac zdjecia z kilku metrow przy 35mm.
    1.4 to inna bajka.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Bzyczący plastik-fantastik w akcji! Tym razem na mojej ulubionej przysłonie f/2,8:

Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Coś już napisał

Domyślnie

Maciej, jeśli chcesz pokazać możliwości 35-ki, to zrób może jakiś portret z ok. 2 metrów w świetle zastanym na tych samych przysłonach.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rollo Zobacz posta
    Maciej, jeśli chcesz pokazać możliwości 35-ki, to zrób może jakiś portret z ok. 2 metrów w świetle zastanym na tych samych przysłonach.
    Popieram, testy na bateryjkach wszyscy znają.

Domyślnie

I ja też dołączę się do prośby

Strona 22 z 52 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów