Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Kodak umiera :(.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

E tam, ważne że ilford żyje!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    chemie papiery i filmy nadal bedą robić bo są najlepsi
    Pytanie dla kogo? Dla garstki zapaleńców - obawiam się że to może nie wystarczyć na utrzymanie firmy?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pytanie dla kogo? Dla garstki zapaleńców - obawiam się że to może nie wystarczyć na utrzymanie firmy?
    są jeszce tacy co odbijają zdjecia na papier ,a nie tylko ogladają na monitorze,chemia i papier kolorowy jest ten sam w labach cyfrowych i analogowych.Niepotrzebnie poszli w te matryce bo tu odstali od japończyków jak wszyscy zresztą na kazdym polu
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ilość zdjęć papierowych maleje. Różne "ramki fotograficzne" tanieją. Ludzie wolą iPhone bo zdjęcie można wysłać na drugi koniec globu sekundę po zrobieniu. Tych "tradycyjnych" co dalej uważają, że zdjęcie to jest dopiero na papierze ubywa.

Kodak albo ten co ich kupi będzie dalej robił chemię, klisze, papiery ale... to będzie produkcja uboczna a nie główne źródło utrzymania.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ilość zdjęć papierowych maleje....
    Jak widzę te fury przewalane w FotoJockerze to śmiem wątpić ale to tylko wycinek rzeczywistości, którą akurat widzę i pewnie masz rację. Mam też takie dziwne wrażenie, że dla części populacji 'wersja papierowa' jest mało atrakcyjna...bo nie można wejść w EXIF i skropować zdjęcia w lewym górnym rogu
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wszystko do czasu z tymi nowinkami,bo na nich zdjęcie jest dopóki sprzęt nie padnie ,pewnie dla masówki to wygodne ale przy pierwszej takiej sytuacji sie nawrócą ,jestem pewien :-)
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Kodak albo ten co ich kupi będzie dalej robił chemię, klisze, papiery ale... to będzie produkcja uboczna a nie główne źródło utrzymania.
    Ale nie da się wyprodukować „trzech filmów i kilku kartek papieru”. Fabryka produkująca Fotopan HL miała 10 pięter. Nikt nie utrzyma na boku takich zakładów.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ale nie da się wyprodukować „trzech filmów i kilku kartek papieru”. Fabryka produkująca Fotopan HL miała 10 pięter. Nikt nie utrzyma na boku takich zakładów.
    Kodak to chyba nie jedna fabryka. Pewnie zostanie jedna na minimalnej wydajności - najmniejsza. Resztę przestawią na produkcję śrutu i drutu (kolczastego) bo to jako produkcja wojenna z pewnością nie splajtuje.

Są jeszcze dziedziny, gdzie dalej używa się kliszy - wystarczy pójść zrobić se zdjęcie płuc albo innej częsci ciałe choć i to powoli wypierane jest przez jakieś cudaczne wynalazki w stylu rezonans :-) W astrofotografii profesjonalnej zdaje się też choć tu pewności nie mam. Hubble-buble (to taka arabska fajka wodna :-) - naprawdę brzmi to bardzo podobnie) i inne kosmiczne wynalazki z papieru nie korzystają.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

są jeszce tacy co odbijają zdjecia na papier ,a nie tylko ogladają na monitorze
    Nie no są tacy co jeszcze używają lamp naftowych, płyt do patefonów, pieców kaflowych i wielu innych tych bardzo fajnych wynalazków :grin:.

chemia i papier kolorowy jest ten sam w labach cyfrowych i analogowych.
    Tyle że tego już coraz mniej potrzeba. Drukarki też coraz tańsze i wiele osób sobie radzi bez labu .

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Dokładnie o to chodzi. Strategia takiej firmy nie może się opierać na niszowej produkcji. To dobre dla małych manufaktur, a nie światowych koncernów.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Coś tam się wywołuje w poligrafii ale też coraz mniej już chyba tylko blachy. Agfa chyba dalej ciągnie ten dział ale nie jako fotograficzny.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów