Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Kodak umiera :(.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie no są tacy co jeszcze używają lamp naftowych, płyt do patefonów, pieców kaflowych i wielu innych tych bardzo fajnych wynalazków :grin:.

Tyle że tego już coraz mniej potrzeba. Drukarki też coraz tańsze i wiele osób sobie radzi bez labu .

Dokładnie o to chodzi. Strategia takiej firmy nie może się opierać na niszowej produkcji. To dobre dla małych manufaktur, a nie światowych koncernów.
    Kolekcjoner ,na jakiegoś profana zakrawasz imo tymi postami,dalej słucham tylko czarnych płyt, zdjecia lubie na papierze i nie jestem odosobniony w tym , nie wyobrazam sobie słchania Beatelsów z kompaktu na tranzystorze ,musi byc gramofon i lampa, tak samo sobie nie wyobrazam oglądania zdjeć z jakiegoś plotera ,drukarki jeszcze dają rade ale te ogołnie dostepne to tylko 10x15cm z niesprawdzoną praktycznie wytrzymałością wydruku
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Kodak to chyba nie jedna fabryka. Pewnie zostanie jedna na minimalnej wydajności - najmniejsza. Resztę przestawią na produkcję śrutu i drutu (kolczastego) bo to jako produkcja wojenna z pewnością nie splajtuje.

Są jeszcze dziedziny, gdzie dalej używa się kliszy - wystarczy pójść zrobić se zdjęcie płuc albo innej częsci ciałe choć i to powoli wypierane jest przez jakieś cudaczne wynalazki w stylu rezonans :-) W astrofotografii profesjonalnej zdaje się też choć tu pewności nie mam. Hubble-buble (to taka arabska fajka wodna :-) - naprawdę brzmi to bardzo podobnie) i inne kosmiczne wynalazki z papieru nie korzystają.
    Te płuca to już cyfrowo sie robi, już od paru ładnych lat. Mokre ciemnie już "wyszły z mody". Te klisze to też wynik wyplucia z drukarki pod warunkiem że pacjent zapłaci 20 zł, inaczej dostaje płytkę CD

Kodak min. też ma takie urządzonka
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 20-01-2012 o 00:16

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    Kolekcjoner ,na jakiegoś profana zakrawasz imo tymi postami,dalej słucham tylko czarnych płyt, zdjecia lubie na papierze i nie jestem odosobniony w tym , nie wyobrazam sobie słchania Beatelsów z kompaktu na tranzystorze ,musi byc gramofon i lampa, tak samo sobie nie wyobrazam oglądania zdjeć z jakiegoś plotera ,drukarki jeszcze dają rade ale te ogołnie dostepne to tylko 10x15cm z niesprawdzoną praktycznie wytrzymałością wydruku
    Ale mało kto słucha płyt CD Po co? Przegraj sobie czarną płytę do Smartfona to nie będziesz musiał przekładać jej na drugą stronę a i utwory łatwiej się zmienia jak nudzą.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Są jeszcze dziedziny, gdzie dalej używa się kliszy - wystarczy pójść zrobić se zdjęcie płuc albo innej częsci ciałe choć i to powoli wypierane jest przez jakieś cudaczne wynalazki w stylu rezonans :-) [...]
    Niestety - już się nie używa klisz. Odbierasz płytę CD. Nowe RTG są cyfrowe. I nie jest to tomograf (który też korzysta z promieniowania RTG) ani NMR nazywany popularnie rezonansem który nie korzysta z RTG .

Pozdrawiam...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ale mało kto słucha płyt CD Po co? Przegraj sobie czarną płytę do Smartfona to nie będziesz musiał przekładać jej na drugą stronę a i utwory łatwiej się zmienia jak nudzą.
    nastepny :-) ,a Ty se kup sony alfa jak jestes taki trendy :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    Kolekcjoner ,na jakiegoś profana zakrawasz imo tymi postami,
    Tak szczególnie, że posiadam sporą kolekcję lamp naftowych (działających) i mam też piec kaflowy (w którym od czasu do czasu palimy) . Wiesz wyciągnie wniosków o kimś na podstawie postów w internecie. ..... hmmm - może prowadzić na manowce .

Poza tym tu zupełnie nie mają znaczenia nasze osobiste upodobania tyko masówka. Takie firmy jak Kodak żeby przetrwać muszą patrzeć na to co jest "trendy", a nie że jakaś grupa zapaleńców lubi zapach wywoływacza :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

w każdym razie ja już zaczynam robić zapasy trixa i ektara :-P
    aż lodówkę ostatnio zmieniłam na większą ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o samą fotografię cyfrową, jako taką to jesteśmy dosyć mocno ograniczeni technologią. Powoli to się zmienia, ale jednak, największymi wadami cyfrówek jest paskudny szum na kanałach RGB, mała rozpiętość tonalna i rozdzielczość plików.

Wystarczy porównać zdjęcia z aparatów dziesięcioletnich, i tych trzydziestoletnich. A szkoda, bo tymi aparatami wykonano masę fantastycznych ujęć, tylko co z tego, skoro mają 3 czy 4 megapiksele...

Można restaurować 60, czy 100 letnie fotografie i filmy i jest to o wiele łatwiejsze niż doprowadzenie do właściwego stanu plików z aparacików 3 megapikselowych. ;-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nie jestem trendy tylko praktyczny. Tego samego analoga mam w pracy, na wakacjach, w samochodzie a na półce kurzy się pierwsze wydanie kolekcjonerskie. Jak bym zaczął je toczyć tu i tam to by straciła na wartości. Kiedyś chodziło się do znajomych z pięcioma kilogramami zdjęć w albumie. Teraz zabierasz smartfona i poprzez WI FI oglądasz w TV.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Nie jestem trendy tylko praktyczny. Tego samego analoga mam w pracy, na wakacjach, w samochodzie a na półce kurzy się pierwsze wydanie kolekcjonerskie. Jak bym zaczął je toczyć tu i tam to by straciła na wartości. Kiedyś chodziło się do znajomych z pięcioma kilogramami zdjęć w albumie. Teraz zabierasz smartfona i poprzez WI FI oglądasz w TV.
    to akurat nie jestes praktyczny tylko jednak trendy bo wszyscy chcą miec pierwsze wydania nie wiadomo dlaczego,a najlepiej brzmiące są drugie z tej samej tasmy matki ale z poprawianą matrycą :-) mowa o płytach winylowych co by ktoś nie zaczał szukac cyfraków z pierwszą matrycą :-) jak przeczyta
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 20-01-2012 o 01:05

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów