Tom, Tobie naprawdę trzeba wszystko tłumaczyć po kilka razy jak dziecku? Wszystko zostało napisane, wystarczy przeczytać całość, a nie bawić się w wycinki pozbawione kontekstu.
Tylko jeden PA271 z tych, które testowałem, wykazywał zauważalny problem w czerniach. I to do tego taki, który nie wynikał bezpośrednio z jakości podświetlenia (nawet nie pojawiał się się w wynikach testowych pomiarów czerni), tylko z tego, że panel był naprężony ponad miarę. Nie ma kompletnie żadnego znaczenia, w jakim świetle monitor był obserwowany - wystarczyło siedzieć na wprost i widzieć, jak ten narożnik się mienił. Przedstawione zdjęcie wykonałem w ciemności po to, żeby zniwelować ewentualne odblaski - jako że mam jasny pokój. Przypomnę, że ilustracja została zrobiona nie po to, żeby dowodzić jak nierówne potrafi być podświetlenie czerni na panelach IPS w ogóle, ani też na monitorach tego producenta w szczególnośći, tylko po to, żeby wykazać wadę fabryczną w tym konkretnym egzemplarzu w ramach prowadzonej przeze mnie reklamacji u sprzedawcy.
Co do pozostałych monitorów, o których pisałem, to ten wspomniany wyżej i dwa inne miały problem z podświetleniem w bieli (co dawało nadmierne - jak na moje oczekiwania - pozaśrodkowe odchylenia punktu bieli i odchylenia w tonach neutralnych). Czwarty wykazywał mierzalne nierówności, ale były one wyraźnie mniejsze od tego, co widziałem we wcześniej wymienionych egzemplarzach (i dodam, że ciągle się zastanawiam nad tą sztuką). Monitora pięć i sześć nie widziałem na żywe oczy, a odwołałem się jedynie do opublikowanych w sieci testów jednorodności.
Co do pytania o luminancję monitora na zdjęciu - 120 cd/m2, uniformizacja ustawiona na maksimum.