Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Jaki obiektyw macro do Canon 5 DMARK II?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta1 Zobacz posta
    Lampe posiadam jedna dostalam w komplecie 430 Canona,musze tylko troszke poczytac i podszkolic a ewentualne efekty pracy umieszcze na forum

Do macro są używane inne lampy.Lampy dedykowane do macro.Oświetlające bezcieniowo.To inna konstrukcja.Można oczywiście użyć każdej lampy i modyfikacji,ale nie we wszystkich dziedzinach to zda egzamin.Temat macro jest obszerny,nie do opisania w wątku,warto sięgnąć po inne żródła IMHO./

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Do macro są używane inne lampy.Lampy dedykowane do macro.Oświetlające bezcieniowo.To inna konstrukcja.Można oczywiście użyć każdej lampy i modyfikacji,ale nie we wszystkich dziedzinach to zda egzamin.Temat macro jest obszerny,nie do opisania w wątku,warto sięgnąć po inne żródła IMHO./
    kazda wskazowka cenna lampy do macro ? nawet nie slyszalam,no coz widac ze jestem pierwszaklasistka w tej dziedzinie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Takie nakładki do 5D mkII . Wybacz ale to tak jakby do futra kupować chińskie tenisówki . Szkoda pieniędzy na takie zabawki IMVHO.
    Zgadzam sie jedynie pod wzgledem LANSU. Tak, to nie pasuje. Natomiast pod wzgledem TECHNICZNYM - nie ma roznicy, czy podepniemy to do 1000D czy 1D4. Bo cel jest taki sam, a optyka Raynoxa rewelacyjna. Tylko trzeba wywiad zrobic jakie szkla ma posiadacz 5D2.

Ludzie do 100L podpinaja aby zwiekszyc mozliwosci.

Sam bawilem sie 100L i sam uzywam go z prostym 18-55 IS. 100L nie kupie nigdy, bo po co?

Proste sample KIT IS z DCR. A ja nie jestem akurat dobrym fotografem macro... Wiec co dopiero da 5D2 z jakims szkielkiem nawet prostym i DCR + osoba wiedzaca jak sie robi dobre macro? Lansu nie ma, ale jest to co trzeba.

http://www.siudym.webd.pl/temp/bigal/big_08.jpg
    http://www.siudym.webd.pl/temp/bigal/big_12.jpg
    http://www.siudym.webd.pl/temp/bigal/big_01.jpg

A juz naprawde super prezentem beda Pierscienie KENKO. To bardzo dobra opcja.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 10-01-2012 o 16:06

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Do macro są używane inne lampy.Lampy dedykowane do macro.Oświetlające bezcieniowo.To inna konstrukcja.Można oczywiście użyć każdej lampy i modyfikacji
    Eee, tym bym się akurat tak znowu nie przejmował. Ja się troszkę bawię w makro (kilka fotek można znaleźć w linku z mojej stopki) a używam zupełnie zwykłej, systemowej 580EX, tyle, że z takim trochę większym rozpraszaczem, który kiedyś wywoływał na forum sporo emocji (Gary Fong).
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Alez oczywiście.Ja w ogóle staram się używać zastanego mimo że mam macroflasha.
    [Czasem jednak i dwie się przydają.]
    Tu chciałem info koleżance podrzucić,bo znając ceny
    nie namawiałbym do takiej inwestycji na początek i naukę:-)

Początki nałogu

Domyślnie

1. Zdjęcie zrobiono z pierścieniami z pierwszego linku (http://allegro.pl/pierscienie-makro-...006956810.html) - takie posiadam.

2. Co do lampy, to zastosowałem wbudowana lampkę z nałożonym własnoręcznie wykonanym "przedłużaczem światła + rozpraszacz' (zrobionym z pustego pudełka po soczku + matowa pleksa rozpraszająca... - jeśli to nie wystarczy, to używam EX480II na kablu + rozpraszacz (minisoftbox).

Proponuję na prawdę kupić te pierścienie i zacząć robić zdjęcia - w międzyczasie poczytać o fotografii makro (tu na CB lub na forach przyrodniczych) - jak porobisz trochę zdjęć, to sama będziesz wiedzieć, co Ci potrzeba - bo tak to nakupisz pełno "gadżetów", które potem będą zalegać w szufladzie (tak jak mnie ).

Pozdrawiam, Alex

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

C100 usm wymieniłem na 100L do canona 5d mojego tylko zeby nie bawić się lampami bo mi zestaw ciązył i żeby robic wiecej zdjęc przy swietle zastanym, pierscienie fajnie kupić do jesli się ma stałke 50mm czy to 1.8 czy to 1.4 bdb efekty tak samo z raynox dcr 250 w połaczeniu z np. C55-250 is też świetnie lub innymi zoomami.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Zgadzam sie jedynie pod wzgledem LANSU. Tak, to nie pasuje. Natomiast pod wzgledem TECHNICZNYM - nie ma roznicy, czy podepniemy to do 1000D czy 1D4. Bo cel jest taki sam, a optyka Raynoxa rewelacyjna. Tylko trzeba wywiad zrobic jakie szkla ma posiadacz 5D2.
    Raynox to dla mnie proteza jakości. Na tej zasadzie można sobie kupić kompakt (wiele ma funkcję macro) i podniecać się jakie wspaniałe kolorki i ostrość uzyskuje się na internetowych obrazkach. Tyle że tu mowa o 5DmkII i jakby nie było psucie obrazka z tej puszki takimi wynalazkami jest dla mnie całkowitym nieporozumieniem i zaprzeczeniem sensu posiadania takiego body (przy czym zakładam że właściciel tego body nie ma go przypadkowo). I nie ma to dla mnie nic wspólnego z "Lansem" - nie rozumiem takiego myślenia :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak nie masz kasy na dobrą makrówke to może kup mu bon do wykorzystania na cyfrowe.pl czy innym sklepie. Sam sobie dołoży i będzie zadowolony
    A jak nie to może idź w kierunki statywu/ plecaka?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Jak nie masz kasy na dobrą makrówke to może kup mu bon do wykorzystania na cyfrowe.pl czy innym sklepie. Sam sobie dołoży i będzie zadowolony
    A jak nie to może idź w kierunki statywu/ plecaka?

juz zrezyzgnowalam z tego pomyslu prezentowego,wiec dzieki za rady a o pierscienie czy innym gadzecie pytam bo sama bym sobie cos takiego zakupila,oczywiscie wiem ze takie gadzety maja i plusy i minusy,ale na poczatek mi starcza zdiecia do szuflady a po prostu dopiero jestem w pierwszej klasie w dziedzinie fotografii i canona

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów