To była odpowiedź na pytanie autora wątku o drugi palnik. Taka odpowiedź "gotowiec" jak dla początkującego.

Jeśli chcecie z tym polemizować to może podajcie przykład sensownego zastosowania tego palnika i zapotrzebowania na jego podstawowe efekty tj:czerwone oczy,brzydkie cienie pod brodą, spłaszczenie planu i duże kontrasty. Każdy inny sposób odbicia światła da lepszy efekt i mniej wad wniesie do kadru.Wynika to z mojego doświadczenia i nie chciałem gadać po próżnicy jeśli ktoś przy pomocy gadżetu próbuje ominąć problem.

Myślenie że więcej znaczy lepiej jest błędne bo zapomina się o podstawowej właściwości Lampy tj.Niezawodność. I znowu z doświadczenia powiem w formie "gotowca" -tylko orginalna systemowa lampa jest niezawodna.

Zamienniki często nie chcą współpracowć ze sobą.Lampa np.Sigmy na 40D nie widzi zuma Tamrona ale na 450D już działa. Podobnie z przepałami na 5D, nigdy nie możemy być pewni jak zmiana konfiguracji sprzętu wpłynie na pracę nieorginalnej lampy. Pewnym wysiłkiem i zaangażowaniem można to ogarnąć i z tym żyć ale robić zdjęcia jest już trudniej i pytanie czy to się opłaca?

Mam kilka zamienników i "ruskich" do zabawy w studio (dwie samodzielnie kiedyś tam zbudowane) ale na poważnie traktuję tylko orginalne