Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Co zakupić najpierw?

Coś już napisał

Domyślnie

@drakon dlaczego wyrzucone pieniądze? Od czegoś trzeba zacząć. Nie każdego stać od razu zakupić 5DII. To znaczy, że nie może robić zdjęć tańszym aparatem? Widzę w podpisie, że Twoim pierwszym aparatem przynajmniej z Canona był 40D. Ja jestem w stanie zakupić 60D jeżeli już mówimy tutaj o tym żeby kupić coś lepszego. Natomiast nie będę mógł pozwolić sobie na dodatkowy obiektyw tylko musiał bym się zadowolić podstawowym kitem przez jakiś czas.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Mam oba systemy, amatorsko robię zdjęcia (nie zarabiam na zdjęciach), posiadam oba systemy (Canon+15-85IS+70-400/4LIS+inne, E-PL1+EV-2+20/1.7+inne) i jeśli mogę coś doradzić, to:
    - PEN sprawdza się na co dzień (staram się mieć go cały czas przy sobie) - jest mały, z 20/1.7 bardzo mały (a więc prawie niewidoczny i nie zwraca uwagi na ulicy), zdjęcia przy niskim ISO (max 400) wychodzą dobrze (ostro, prawie nie widać szumu), więc "na ulicę" jest w sam raz (ew. dokupić Olka 45/1.8 do portretów - natomiast przy słabym oświetleniu (wysokie ISO) nie za bardzo się sprawdza (duży szum lub redukcja szczegółów przez odszumianie)
    - EOSa 550D używam w ciemniejszych miejscach (zdjęcia nocą, konieczne wyższe ISO, przyroda) lub na planowanych wycieczkach (biorę wtedy cały sprzęt - aparat, statywy, filtry itp.) - moim zdaniem EOS jest trochę za duży "na ulicę" i zwraca uwagę (szczególnie z L-ką )
    - filmowanie lepiej mi wychodziło EOSem niż PENem (EOS szybciej nastawiał AF, lepiej działało śledzenie AF, więcej szkieł do wyboru), choć PENem też się da

Podsumowując: jeśli masz kasę na dwa systemy i późniejszy rozwój, to proponuję m4/3 (Oly, Pana) z jasnymi stałkami na codzienne lub spontaniczne fotografowanie (w dobrych warunkach oświetleniowych) oraz Canona z jasnymi (i droższymi) obiektywami na trudniejsze wyzwania (w nocy, portrety w studio, w ciemnych pomieszczeniach, zdjęcia o dużej rozdzielczości).

Pozdrawiam, Alex

Coś już napisał

Domyślnie

@Aleximov wielkie dzięki za odpowiedź w temacie. Bardzo fajnie napisane. Jeżeli jeszcze można wiedzieć to jakie dokładnie obiektywy posiadasz do obydwu aparatów?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    @Aleximov wielkie dzięki za odpowiedź w temacie. Bardzo fajnie napisane. Jeżeli jeszcze można wiedzieć to jakie dokładnie obiektywy posiadasz do obydwu aparatów?
    przeciez ci napisał...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Początki nałogu

Domyślnie

Do Olka: "naleśnik" 20/1.7, Olympus 14-150, przymierzam się do Oly 9-18 (do krajobrazów) i ew. Oly 45/1.8 do portretów
    Do EOSa: 15-85/3.5-5.6IS (podstawowy), 70-200/4L IS, sigma 17-70/2.8-5.6HSM, C 50/1.8, kit 17-70 i kilka starych (jeszcze z analoga)
    Ponadto kilka szkieł M42 + adaptery + przejściówki M42/EOS/m4/3: Sonnar 200/2.8, Takumar 200/4, Takumar 135/3.5, Jupitery, Heliosy itp.

Pozdrawiam, Alex

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów