Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Przejście z kompakta na lustrzanke cfrową?

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta

Jak fotograf ****, to sprzęt wymienić trzeba. Miałem kiciaka bez IS, po domknięciu dawał mi odpowiedni obrazek. Nie narzekałem. Owszem odczuło się skok w jakości, ale nie na tyle bym mógł kiciaka skreślić. Kiciak odpoczywa i służy jako szeroki kąt.
    dla mnie różnica w ostrości zdjęć między tanim kitem, fotką z kompakta a lepszym obiektywem jest bardzo wyraźna. Wiem to z własnego doświadczenia. Przy tej samej scenie, oświetleniu, kadrze i ustawieniach aparatu podpięcie lepszego obiektywu dało zdjęcie ostrzejsze i bardziej kontrastowe. W tej samej sytuacji aparat kompaktowy też dawał mi ostrzejsze i bardziej kontrastowe zdjęcie niż standardowy KIT.

Naprawdę chciałbym koledze dobrze doradzić i uprzedzić go jednocześnie, ze zmiana aparatu na lustro nie musi od razu oznaczać, że będzie lepiej. Z tego tez powodu bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcia kolegi i dowidzieć się w czym sprzęt go w konkretnym przypadku ograniczył, czego mu brakowało w obecnym aparacie, że to konkretne zdjęcie nie wyszło ta jakby chciał. Jeśli zdjęcie np. jest poruszone to lustro z ciemnym kitem niewiele zmieni. Jeśli kolega robił zdjęcie osoby pod słońce i ma dobrze naświetloną twarz ale niebo wyszło białe to tez lustro tu nie pomoże (tu pomoże np. blenda i będzie tańsza niż nowy aparat).

Jest wiele sytuacji, w których lepsze efekty oraz wygodniejszą obsługę zapewniał mi aparat kompaktowy ale są też sytuacje, w których tylko lustrzanka się sprawdza.

Chcę jedynie określić potrzeby autora wątku i wskazać też inne możliwości niż tylko zmiana na lustrzankę.
    Ostatnio edytowane przez m-a-r ; 22-12-2011 o 09:52
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Uprawnienia umieszczania postów