Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Przejście z kompakta na lustrzanke cfrową?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta

Jak fotograf ****, to sprzęt wymienić trzeba. Miałem kiciaka bez IS, po domknięciu dawał mi odpowiedni obrazek. Nie narzekałem. Owszem odczuło się skok w jakości, ale nie na tyle bym mógł kiciaka skreślić. Kiciak odpoczywa i służy jako szeroki kąt.
    dla mnie różnica w ostrości zdjęć między tanim kitem, fotką z kompakta a lepszym obiektywem jest bardzo wyraźna. Wiem to z własnego doświadczenia. Przy tej samej scenie, oświetleniu, kadrze i ustawieniach aparatu podpięcie lepszego obiektywu dało zdjęcie ostrzejsze i bardziej kontrastowe. W tej samej sytuacji aparat kompaktowy też dawał mi ostrzejsze i bardziej kontrastowe zdjęcie niż standardowy KIT.

Naprawdę chciałbym koledze dobrze doradzić i uprzedzić go jednocześnie, ze zmiana aparatu na lustro nie musi od razu oznaczać, że będzie lepiej. Z tego tez powodu bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcia kolegi i dowidzieć się w czym sprzęt go w konkretnym przypadku ograniczył, czego mu brakowało w obecnym aparacie, że to konkretne zdjęcie nie wyszło ta jakby chciał. Jeśli zdjęcie np. jest poruszone to lustro z ciemnym kitem niewiele zmieni. Jeśli kolega robił zdjęcie osoby pod słońce i ma dobrze naświetloną twarz ale niebo wyszło białe to tez lustro tu nie pomoże (tu pomoże np. blenda i będzie tańsza niż nowy aparat).

Jest wiele sytuacji, w których lepsze efekty oraz wygodniejszą obsługę zapewniał mi aparat kompaktowy ale są też sytuacje, w których tylko lustrzanka się sprawdza.

Chcę jedynie określić potrzeby autora wątku i wskazać też inne możliwości niż tylko zmiana na lustrzankę.
    Ostatnio edytowane przez m-a-r ; 22-12-2011 o 09:52
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m-a-r Zobacz posta
    W tej samej sytuacji aparat kompaktowy też dawał mi ostrzejsze i bardziej kontrastowe zdjęcie niż standardowy KIT.
    Tak, tylko że każde zdjęcie w kompakcie jest poddane intensywnej obróbce. A z lustrzanki musisz sam się pobawić trochę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistasz Zobacz posta
    Tak, tylko że każde zdjęcie w kompakcie jest poddane intensywnej obróbce. A z lustrzanki musisz sam się pobawić trochę.

JPG z lustrzanki też jest poddany obróbce a to jak będzie ona mocna to zależy od tego jakie się poustawia parametry w menu.
    Przypomnę jeszcze, ze autor wątku nie chce się bawić w obróbkę zdjęć.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Lustrzanka jest świetna. Pozwala na znacznie więcej niż kompakt.
    To co piszą koledzy to w większości prawda ale niektórzy piszą żeby sobie po prostu popisać.
    Zwróć uwagę na fakt że taki aparat jest większy i nie zawsze tak poręczny jak kompakt. To poważna wada która często sprawiała że na wycieczki brałem kompakta z serii G.

Jeśli jesteś zdecydowany na lustro to się nie zastanawiaj tylko kup. Myślę że spokojnie spełni Twoje wymagania. Pomyśl też o canonie G12 może być to ciekawa alternatywa.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Mam DSLR z kitem (w tej chwili Canona, a wcześniej Minoltę i Sony).
    Mam też kompakt Canona 720IS.

Bardzo rzadko zdjęcia z kompaktu są porównywalne jakościowo z tymi z DSLR. Bardziej przypominają te z telefonu komórkowego.

Jedyna zaleta kompaktu to rozmiary - tyle że to akurat oczywiste.

Co mi po jasnym szkle w kompakcie skoro użyteczne ISO kończy się na 200? W DSLR mogę z tą samą jakością zwiększyć do 800, albo nawet do 1600, to znakomicie kompensuje różnice jasności obiektywu. A do DSLR mogę jeszcze podpiąć 35/2.0, 50 1.8, czy 85 1.8 itp.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Uprawnienia umieszczania postów