Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Torrenty za darmo?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Torrenty za darmo?

Myślisz że wymieniając się plikami w sieci jesteś bezkarny?
    Też tak do niedawna myślałem.

Według kancelarii wysłali takich pism w tym roku 95 tys.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ty to dostałeś, czy linkujesz od kogoś?
    Czy mogę się juz zacząć śmiać?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ściągałeś Boysów czy Milano?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ty to dostałeś, czy linkujesz od kogoś?
    Czy mogę się juz zacząć śmiać?
    Nie, to nie moje, ale sam fakt że ktoś nas może namierzyć już daje do myślenia.
    Inną kwestią jest to czy mają szansę ściągnąć z nas kasę.
    Moim zdaniem małe.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Abstrahując zasadności zarzutów to:
    1. pismo posiada poważne wady prawne. Nie jest wymieniony mocodowca kancelarii przez co nie wynika z niego prawidłowość umocowania. Wiąże się z tym niebezpieczeństwo, że idąc na tzw. ugodę mimo wszystko naruszy się interes ewentualnego poszkodowanego. Przydałoby sie napisać do tej "kancelarii" pismo, z prośba o podanie danych mocodawcy.
    2. Nie udało się znaleźć rejestru w którym stwierdza się istnienie takiej kancelarii prawnej w Białymstoku. Wskazuje to na "kancelarię krzak".

W/w pismo wskazuje na kilka ciekawych elementów. Po pierwsze, że znalazł się ktoś kto w nie do końca legalny sposób próbuje wyłudzic pieniądze od osoby, której wina jest problematyczna do udowodnienia. Przez to narobi kłopotów ludziom, czesto nic z tego nie mając. (Jeden ze wskazanych paragrafów traktuje o przestępstwie ściganym z urzędu i bez wzgledu na ugodę nakłada obowiazek wymierzenia kary). Po drugie, kancelaria, którą trudno odnaleźć w rejestrach może wogóle nie istnieć. A więc nawet zawarcie "ugody" poprzez wysłanie "odszkodowania" może skutkować dalszymi problemami prawnymi. Po trzecie, udowodnienie winy na podstawie jedynie rejestru, że dana osoba pobierała treści zastrzezone z interentu jest wielce skomplikowane i nie takie proste do udowodnienia. Po czwarte, udałbym się z tym pismem do prawnika, najpierw. Później dopiero przejmował.
    A po piąte, nie piratował. Zasada podstawowa.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Analitykowski Zobacz posta
    O właśnie!
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 19-12-2011 o 14:31 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar riwo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam wrażenie, że "program torrentowy" to nie jest do końca poprawna nazwa. Zazwyczaj w tego typu procesach używa się nazwy "program do bezpośredniej wymiany danych".
    Po za tym samo ustalenie IP to jeszcze mało, ponieważ to ustala tylko konkretny komputer. Natomiast w postępowaniu przygotowawczym powinno się udowodnić, że konkretna osoba korzystała z danego komputera w momencie popełnienia przestępstwa. A to jest już trudne, bo zawsze można powiedzieć, że z komputera w tych dniach korzystało milion osób i nie ma możliwości wskazać konkretnej osoby.
    Marcin
    400D | S17-70 F2.8-4

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ze znanej mi praktyki sądów wynika odmiennie.

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

znam dużo sób które sciągają z torrentów tysiące plików rocznie i pierwszy raz wiedzę coś takiego ściema jakaś...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeszcze jedno - wątpię, aby postępowanie przygotowawcze prowadziła prokuratura okręgowa.
    Najlepiej, aby osoba zainteresowana zadzwoniła z powołaniem na sygnaturę akt i ustaliła czy faktycznei coś takiego ma miejsce.

Jeśli nie - ok.
    Jeśli tak - warto zapłacić z góry i się dogadać, bo wtedy jest szansa na warunkowe umorzenie postępowania. A sąd i tak orzeknie naprawienie szkody.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów