Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: upload test

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie upload test

Testuje łącze które w teorii ma być symetryczne o parametrach 20Mb/s i jest problem. O ile download znane mi testery internetowe wskazują w miarę prawidłowo to z wyjściem rozrzut jest spory i rzadko przekracza 10Mb/s. Macie jakieś pomysły jak uzyskać miarodajny wynik...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jeśli nie dowierzasz testerom to załóż sobie konto na rapidzie zapakuj jakiegoś plika, upnij...i już będziesz wiedział
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Możesz też poszukać czegoś co można legalnie pobierać przez torrenty (najlepiej żeby miało dużo peerow) i zobaczyć jaka będzie predkość wysyłania
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jeśli nie dowierzasz testerom to załóż sobie konto na rapidzie zapakuj jakiegoś plika, upnij...i już będziesz wiedział
    zaraz sprawdzę czy rapid przyjmuje z taka prędkością...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Testuje łącze które w teorii ma być symetryczne o parametrach 20Mb/s i jest problem. O ile download znane mi testery internetowe wskazują w miarę prawidłowo to z wyjściem rozrzut jest spory i rzadko przekracza 10Mb/s. Macie jakieś pomysły jak uzyskać miarodajny wynik...
    A skąd teza że ten wynik nie jest miarodajny? Masz łącze max 20/20 Mbps, MZ te 10 uploadu to jest dobry wynik. Akurat jestem ISP i powiem Ci, że klienci zdecydowanie szybciej wysycają upload niż download :-). Wynika to z tego, że 95 % userów instalując programy bezmyślnie klika na każdym pytaniu OK, a potem te ich programy rozsyłają wszystko po całym świecie, skutecznie zapychając łącze. Zdecydowana większość dostawców właśnie ze względu na to daje znacznie mniejszy UP niż DOWN. ja na początku też dawałem (nieświadom zagrożenia) łącza symetryczne i okazało się, że nawet jak ludzie kompów nie używali tylko zostawili je włączone, to upload zapieprzał jak mały cygan :-). Torrenty, kaazy, aresy, sresy itp wynalazki udostępniały wszystko co ludzie mieli na kompach :-).
    Jeśli chodzi o miarodajny tester to spróbuj:
    www.speedtest.net
    Ja go sprawdzałem przy różnych ustawieniach na serwerze i pokazuje dość dokładnie :-)
    Pozdr.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    łącze które w teorii ma być symetryczne o parametrach 20Mb/s
    Łącze ma maksymalną przepustowość 20/20 Mbps, co nie znaczy że tak ma być non stop :-). W szczycie może znacznie spadać. A nawet jak masz gwarantowane 20 to i tak "gwarancja" jest do najbliższego routera brzegowego, czyli najczęściej do pierwszej bramy :-).
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 02-01-2012 o 20:02 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

dzidofon: masz 100% racji 20Mbps udało mi się uzyskać "prawie" laboratoryjnie, to znaczy na ftp postawionym na najbliższym routerze brzegowym oraz na ftp który był gdzieś dalej ale także obsługiwany przez tego samego operatora. Na co dzień w hotelu mamy 8/4 i to w zupełności wystarczy. Okazjonalnie na jedną konferencję klient przymusił nas do czegoś szybszego. Wydaję mi się że do normalnej pracy w warunkach Polskiej infrastruktury upload 10Mbps to rozsądny maks..., nie ma potrzeby szybciej, bo i tak ta reszta ginie w czeluściach internetu...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wydaję mi się że do normalnej pracy w warunkach Polskiej infrastruktury upload 10Mbps to rozsądny maks..., nie ma potrzeby szybciej, bo i tak ta reszta ginie w czeluściach internetu...
    Dokładnie jest jak mówisz :-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

5 klasa szkoły podstawowej, v = s / t
    do tego traceroute aby ustalić adres drugiego końca łącza, plus ping z odpowiednimi parametrami
    żadnych ftp i tym podobnych!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    5 klasa szkoły podstawowej, v = s / t ...
    v = s / t aż spadłem z krzesła jak rozumiem to taki żarcik?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    v = s / t aż spadłem z krzesła jak rozumiem to taki żarcik?
    Zasada jest ta sama. Nie wiem czy żarcik, raczej zachęta do myślenia.
    Zadawałem to pytanie studentom / osobom przyjmowanym do pracy. Tzn. jak zmierzyć prędkość łącza pomiędzy routerami A i B. Zadanie tak proste, a jednak odpowiadało poprawnie z 10%? Następne 40% po naprowadzeniu na traceroute i pinga

Uprawnienia umieszczania postów