Myślę, że korekcja zoomów na skrajnych ogniskowych wystarcza, bo jakby się rozjeżdżało nieliniowo, to szkło poszłoby do justowania elementów optycznych. Ponadto, serwis pisze :Bardzo dokładne opisy nie są raczej konieczne - zaznacz po prostu na jakich ogniskowych i odległościach ostrzenia jest wada w którą stronę - żeby serwis wywnioskował, że musi wykonać tą "dokładniejszą" wersję justowania, a nie tylko "jednoparametrową" dla wszystkich ogniskowych razem. Możesz również zaznaczyć na jakich odległościach zależy ci najbardziejRegulacje serwisowe dokonują korekcji dla skrajnych ogniskowych więc problem występujący zostanie wyeliminowany.2mm? To straszne! Nie wiem w jaki sposób jesteś pomierzyć to w warunkach domowych, biorąc pod uwagę, że czujnik AF to nie jest idealny "punkt", i wykrywa on kontrast na jakimś (minimalnym bo minimalnym, ale nadal) obszarze, zatem nie wiemy dokładnie, czy ustawił ostrość tam gdzie jego środek, lewa czy prawa strona itp...Ostatnio słyszałem coś o przesuwaniu się płaszczyzny ostrości wraz z przymykaniem przysłony i bardzo się z tego powodu zdziwiłem, aczkolwiek usłyszałem to z ust osoby mądrej, i fakt ten wydaje się być prawdopodobny. Wątpię jednak, żeby dało radę to skorygować na poziomie kalibracji.
Żeby cię pocieszyć, dodam tylko jeszcze, że :Nie, nie gwarantuje to pracy na wszystkich odległościach ostrzenia, było powiedziane wyżej, że użytkownicy walczyli wielokrotnie z BF/FF nawet i w stałkach i nie pomagały kalibracje. Aczkolwiek serwis pisze :TEMPERATURA BARWOWA MA WPŁYW NA DZIAŁANIE AF.W wielkim skrócie : nie wiadomo czy będzie jakkolwiek lepiej, opisz wszystko co możesz, wyślij, wyjmij różaniec i czekaj.Jeśli jest problem z ostrzeniem z większych odległości to należy to zgłosić.
Jeżeli masz ważną kartę gwarancyjną Canona, to możesz olać miejsce zakupu i wysłać sprzęt bezpośrednio na Żytnią. A jak nie, to płacz i płać.