Cytat Zamieszczone przez Gandalf58 Zobacz posta
Czy kalibrację robi się tylko dla skrajnych ogniskowych (jak w pierwszym cytacie) i gwarantuje to poprawne działanie AF w całym zakresie zooma,
czy też jak w drugim cytacie wykonuje się mikrokalibracje dla wartości skrajnych i pośrednich (jeżeli tak to od czego zależy czy i jakie pośrednie ogniskowe będą sprawdzane - od załączonego opisu?)
Myślę, że korekcja zoomów na skrajnych ogniskowych wystarcza, bo jakby się rozjeżdżało nieliniowo, to szkło poszłoby do justowania elementów optycznych. Ponadto, serwis pisze :
Regulacje serwisowe dokonują korekcji dla skrajnych ogniskowych więc problem występujący zostanie wyeliminowany.
Właśnie miałem wysyłać moje body 7D z puszkami C70-200L IS f/4 oraz C17-55 f/2,8 do kalibracji ale po przeczytaniu tego wątku widzę, że chyba lepiej się wstrzymać i przed wysyłką jak najdokładniej przetestować zestawy na różnych ogniskowych, żeby załączyć dokładne opisy - czy dobrze rozumuję?
Bardzo dokładne opisy nie są raczej konieczne - zaznacz po prostu na jakich ogniskowych i odległościach ostrzenia jest wada w którą stronę - żeby serwis wywnioskował, że musi wykonać tą "dokładniejszą" wersję justowania, a nie tylko "jednoparametrową" dla wszystkich ogniskowych razem. Możesz również zaznaczyć na jakich odległościach zależy ci najbardziej
Mój 70-200 na ogniskowej 200 przy najmniejszych odległościach 1,2-1,3m ma BF (ok. 2mm)
2mm? To straszne! Nie wiem w jaki sposób jesteś pomierzyć to w warunkach domowych, biorąc pod uwagę, że czujnik AF to nie jest idealny "punkt", i wykrywa on kontrast na jakimś (minimalnym bo minimalnym, ale nadal) obszarze, zatem nie wiemy dokładnie, czy ustawił ostrość tam gdzie jego środek, lewa czy prawa strona itp...
który zwiększa się w miarę przymykania przysłony, więc przymykając do f8 odsuwam płaszczyznę ostrości o jakieś dodatkowe 2-3mm - czy to normalne i czy da się skorygować?
Ostatnio słyszałem coś o przesuwaniu się płaszczyzny ostrości wraz z przymykaniem przysłony i bardzo się z tego powodu zdziwiłem, aczkolwiek usłyszałem to z ust osoby mądrej, i fakt ten wydaje się być prawdopodobny. Wątpię jednak, żeby dało radę to skorygować na poziomie kalibracji.

Żeby cię pocieszyć, dodam tylko jeszcze, że :
TEMPERATURA BARWOWA MA WPŁYW NA DZIAŁANIE AF.
Tutaj pytania dodatkowe, wcześniej jest info, że obiektyw jest sprawdzany na odległość=ogniskowa x50.
- czy gwarantuje to poprawną pracę na wszystkich dystansach?
- czy robiąc testy przed wysłaniem do kalibracji powinienem sprawdzić obiektyw tylko na najkrótszym dystansie, czy przetestować też większe odległości?
Nie, nie gwarantuje to pracy na wszystkich odległościach ostrzenia, było powiedziane wyżej, że użytkownicy walczyli wielokrotnie z BF/FF nawet i w stałkach i nie pomagały kalibracje. Aczkolwiek serwis pisze :
Jeśli jest problem z ostrzeniem z większych odległości to należy to zgłosić.
W wielkim skrócie : nie wiadomo czy będzie jakkolwiek lepiej, opisz wszystko co możesz, wyślij, wyjmij różaniec i czekaj.

Cytat Zamieszczone przez teko Zobacz posta
Witam. Też mam problem z ostrzeniem w moim 1000D. Chciałem go oddać do kalibracji w miejscu zakupu, lecz powiedzieli mi, że aparat nie jest uszkodzony wiec obarczą mnie kosztami. Mogą zrobić coś takiego, czy mogę bez stresu oddać aparat do kalibracji?
Jeżeli masz ważną kartę gwarancyjną Canona, to możesz olać miejsce zakupu i wysłać sprzęt bezpośrednio na Żytnią. A jak nie, to płacz i płać.