Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z kalibracja AF jest troche problemów. Canon zaleca kalibracje na 50 x ogniskowa. Na innych odleglosciach od obiektu bedzie inaczej. Obiektyw idealnie skalibrowany dla odlegosci. Np. 2.5 m wcale nie musi ostrzyc poprawnie na odleglosci 15 m. Zoomy maja zwykle inne mikropoprawki na dlugim i inne na krotkim koncu. Ogolnie to AF nie jest doskonaly, zalezy od oswietlenia, odlegosci, ba nawet temperatury...

Jest taki program FoCal do mikroregulacji. Dobry. Bawilem sie tym troche. Polecam.

EDIT:jest taki kierunek na politechnice "miernictwo" -tez polecam

EDIT2: moj 70-200/2.8 z FoCal dal wynik -3 na jednym i +3 na drugim koncu. srednio wyszlo zero. I tak zostawilem.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 03-03-2012 o 23:43

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    EDIT:jest taki kierunek na politechnice "miernictwo" -tez polecam
    No pamiętam - szczególnie praktyki . Ciężko było dotrwać...... w zdrowiu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak sie mierzylo pojemnosc literatki to sie nie dziwie

Janusz,

Coś już napisał

Domyślnie

Czy w procedurze kalibracji coś uległo zmianie, i nie można w chwili obecnej skalibrować obiektywu inaczej niż regulaminowe 50x? na moją prośbę o kalibrację przy odległości 70-80x przy której to szkło najczęściej pracuje, usłyszałem "nie bo Canon zaleca 50" itd.... koniec końców wedle zasady "nie bo nie". czy to jest jakiś wybitny problem takie życzenie?

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    Czy w procedurze kalibracji coś uległo zmianie, i nie można w chwili obecnej skalibrować obiektywu inaczej niż regulaminowe 50x? na moją prośbę o kalibrację przy odległości 70-80x przy której to szkło najczęściej pracuje, usłyszałem "nie bo Canon zaleca 50" itd.... koniec końców wedle zasady "nie bo nie". czy to jest jakiś wybitny problem takie życzenie?
    Niestety zalecenia to zalecenia. Nie udajesz sie do serwisu w celu naprawy obiektywu pod Twoje "obserwacje" ale po naprawe pod tzw. standard. Ale z praktyki (pisalem juz o tym) kiedys kalibrowalem szklo i nie chcialo dobrze ostrzyc na 50ciokrotnosci, po 2 "naprawch" poprosilem o ustawienie "wedlug mnie" i chlopaki tak zrobili. Efekt - szklo ostrzy idealnie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Jest taki program FoCal do mikroregulacji. Dobry. Bawilem sie tym troche. Polecam.
    Ooo, czy moglbys podac namiary na niego? W Googlach nie moge znalezc..
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 04-03-2012 o 01:33 Powód: Automerged Doublepost
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Link do oferty promocyjnej:
    http://www.reikan.co.uk/focal/mbp45/
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Uzywalem wersji Pro. Pozwala na rejestracje do pieciu aparatow. Przed kupnem warto zobaczyc co ktory program moze i jakie aparaty obsluguje. Program dziala w pelnym automacie, mozna sobie zrobic mikropoprawki dla dowolnej odleglosci np. 80 x ogniskowa. Wykonuje ok 30 do 50 zdjec tablicy testowej. Na koniec mozna sobie obejrzec wykres jak sie rozklada dokladnosc.

Edit: dziala na kablu USB do ok 1.8 do 2.0 m. Nie chcial dzialac na USB 3.0 metrowym
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-03-2012 o 09:45

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ehh ma 2 stare 5D wiec nie pobawie sie tym softem a szkoda...
    A wlasnie - pytanie typowo amatorskie - czy obiektyw ostrzacy w swietle dziennym na nieskonczonosc przy najwiekszym otworze przyslony trafiajac w punkt mozna uznac za szklo bez wad typy ff/bf? Niestety nie mialem mozliwosc dluzszej zabawy i testow w praktyce z linijka (hahaha) ale na nieskonczonosci 24 mkI robil ostry obraz na 1.4. Celowalem w odlegle bloki.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Na działanie AF wpływ ma cały zestaw czyli body + obiektyw. W przypadku gdy Klient używa filtrów UV to nie demontujemy ich do regulacji AF gdyż mogą one mieć wpływ na cały układ optyczny (szczególnie jeśli są to tanie filtry).
    Czy można to rozumieć tak że :
    Warto sprawdzać kalibracje lub przeprowadzać mikro regulację po zalożeniu lub zdjęciu filtra UV ?

Domyślnie

Ja też mam problem z obiektywem canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,ostrzy tylko do 100mm dalej robi sie mydło,był w serwisie z body w obu regulowali AF ale nie widze poprawy powiedziałabym ze jest gorzej.Wezme jeszcze go do kolegi,niech sprawdzi może ja nie umiem robić nim fotek.ale na krotkiej ogniskowej jest igła ostrość.Nie wiem co jest grane.Tak było od początku a każy mówił,że nie umiem robić zdjęć.Zrobiłam sobie czatownie i z bliska foty rewelka a już dalej mydło.I jak tu cieszyć sie sprzętem i tak drogim,wiele wyrzeczeń a tu lipa.Mam poprostu pecha.

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów