Strona 456 z 484 PierwszyPierwszy ... 356406446454455456457458466 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 551 do 4 560 z 4832

Wątek: Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Znowu będzie próbował ukraść komuś 3000zł... Skąd biorą się tacy kupujący? Przecież nie trzeba czytać forum żeby od razu wyczuć wałek.
    3500zł taniej to wystarczająca dla wielu zachęta, żeby nie pytać o szczegóły. Jak pokazuje nam doświadczenie jest pewna granica cenowa, po przekroczeniu której ludzie będą się zabijać, żeby kupić sprzęt, choćby bił ich po oczach wielki baner z ostrzeżeniem, że sprzęt jest lewy...
    Pół biedy , że to nie chęć umyślnego paserstwa a zwykła naiwność i wiara w św. Mikołaja, który odda nam sprzęt za pół ceny. Tylko niestety za głupotę i niewiedzę też się płaci więc prędzej czy później i tego bidulka z aukcji ujrzymy tutaj tonącego we łzach :-|

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    z tego co widzę to proceder jest doskonale rozpracowany przez forumowiczów, to dlaczego Allegro nie blokuje takich śmierdzących aukcji z urzędu...?
    Dodam swoje 5 groszy a propos kupowania na aukcjach.

1. Kupujemy od sprawdzonych gości, którzy mają dużą liczbę punktów. Ale patrzymy też na:
    - ile użytkownik sprzedał, bo mógł kupić 100 rzeczy za grosze a teraz sprzedaje 1 swój wałek
    - przede wszystkim ile jest negatywów i to ilościowo, a nie tylko procentowo, bo 1% przy 80000 komentarzy to już setki niezadowolonych klientów
    - dokładne sprawdzenie - jest dużo sprzedawców, którzy mają mnóstwo anulowanych negatywów - przynajmniej kiedyś to było widać, kupujący boją się dawać negatywa, a nawet jak dadzą, to często anulują, bo boją się negatywa dla siebie

2. Szukamy odbioru osobistego albo płatności przy odbiorze od kuriera i:
    - przy dużej kasie idziemy w grupie a najlepiej umawiamy się na odbiór w miejscu publicznym

3. Nie podniecamy się i nie kupujemy czegoś za połowę ceny:
    -jeśli jest to aukcja od 1 zł, to niska cena wygranej może być w porządku, ale może się nie spodobać sprzedającemu
    - jeśli kupujemy coś za pół darmo w opcji kup teraz - spodziewajmy się problemów i bądźmy naszykowani na wszystko

REASUMUJĄC, w fotografii Canon jestem jeszcze oseskiem, ale w sprawach handlu na allegro i podobnych portalach mam bardzo bogate doświadczenie i niebawem będę już pełnoletnim userem - jakby co można do mnie na PW pisać, choć od razu mówię, że nie odpiszę od razu, także szybkie decyzje trzeba podejmować z ROZWAGĄ.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    3500zł taniej to wystarczająca dla wielu zachęta, żeby nie pytać o szczegóły. Jak pokazuje nam doświadczenie jest pewna granica cenowa, po przekroczeniu której ludzie będą się zabijać, żeby kupić sprzęt, choćby bił ich po oczach wielki baner z ostrzeżeniem, że sprzęt jest lewy...
    Pół biedy , że to nie chęć umyślnego paserstwa a zwykła naiwność i wiara w św. Mikołaja, który odda nam sprzęt za pół ceny. Tylko niestety za głupotę i niewiedzę też się płaci więc prędzej czy później i tego bidulka z aukcji ujrzymy tutaj tonącego we łzach :-|
    Ciekawe jak do tego podchodzi allegro - skoro oferują bezpiecze zakupy do 10 tys, to powinni za każdym razem zwracać kasę.
    Ostatnio edytowane przez seti_60d ; 01-12-2011 o 00:20 Powód: Automerged Doublepost
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ponieważ allegro żyje z prowizji i dopóki nie ma oczywistych dowodów że ktoś oszukuje to niczego nie zablokują, a "oczywiste dowody" to są dopiero kiedy ktoś nie dostał po miesiącu aparatu. Samo wystawienie aukcji z ceną 50% wartości rynkowej, albo żądanie przedpłaty 50% i opieranie się na wnioskach wyciąganych ze zdrowego rozsądku to dla nich za mało.
    Kiedyś ganiałem jednego oszusta, który posiadał z 10 kont na allegro. Kiedy blokowali mu jedno konto za łamanie regulaminu to zupełnie nie obchodził ich fakt że gościu ma jeszcze 9 z których sobie dalej może sprzedawać. Historia się po krótkim czasie powtarzała z kolejnymi kontami i za każdym razem blokowane było tylko jedno, a on sobie zakładał nowe.
    Allegro blokuje i to szybko - tylko trzeba zgłaszać... ostatnio zgłaszałem "wałek" na 20k na Allegro - robiłem to koło 3-4 rano w nocy z soboty na niedzielę , do końca aukcji było ledwie kilkanaście godzin - byłem pełen obaw o niedzielną pracę działu bezpieczeństwa Allegro - okazało się że niepotrzebnie koło południa zablokowano konto sprzedawcy zanim jakakolwiek jego aukcja się skończyła ale... mając na uwadze obawy o niedzielnę pracę w/w działu próbowałem zainteresować sprawą numer 112 - i tu była komedia... dzwonię z Łodzi czyli do Łodzi , mówię o co chodzi , proszę o poinformowanie o sprawie stosownej jednostki z Poznania z sugestią jak najszybszego odwiedzenia przez nich Allegro , podania info i de facto zapobiegnięciu oszustwa - co na to łódzkie 112 ? proszę zgłosić pisemnie jutro rano i podaje mi adres mówię że jest XXI wiek a i czas ma tu znaczenie... konsultacje z przełożonym - to samo - proszę się zgłosić... wyśmiałem i podziękowałem

Allegro odpowiada z POK do 10kzł i wcale im nie zależy na wypłacaniu odszkodowań - jest jedno ale... nie zwrócą nic przy wpłacie na konto bankowe inne niż to z danych w Allegro ! wpłata na konto podane mailem czy w opisie aukcji - problem :/

zakupy od niepewnych sprzedawców - załóżmy że otrzymujemy paczkę - ale co jest w środku nie do udowodnienia jeśli nie jestesmy mądrzejsi od oszusta - opisywałem ileś stron temu jak się zabezpieczyć - nigdy nie odbieramy w domu/firmie , odbieramy na poczcie/oddziale firmy kurierskiej , nagrywamy moment odbioru i otwarcia paczki kamerą/kamerką i robimy to tak aby mieć świadka w postaci pracownika poczty/kuriera - jeśli w paczce jest zonk spokojnie wybieramy 112 i zapraszamy do przyjazdu z powodu oszustwa

niestety po tabunach durnych maili z dzikiego lądu pojawiły się inne zagrożenia na Allegro i radzę na to uważać

Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    Allegro odpowiada z POK do 10kzł ... nie zwrócą nic przy wpłacie na konto bankowe inne niż to z danych w Allegro ! wpłata na konto podane mailem czy w opisie aukcji - problem :/
    Co fakt, to fakt - ale trzeba przecie myśleć - były już kiedyś takie przekręty, że kolesie wysyłali maile do wygranych ze swoim numerem konta - nic się nie zmieniło chyba...
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Dostałem właśnie takiego maila, gdzie oszust podszył się pod osobę sprzedającą i przysłał mi e-mail z informacją o koncie do przelewu.
    E-mail był idealnie podrobiony i jedyne co mi się rzuciło od razu w oczy, to niewyświetlające się grafiki od punktów za komentarze (te gwiazdki).
    Jak zacząłem głębiej analizować i przyglądać się temu e-mailowi, to znalazłem oczywiście więcej różnic (niezgodność adresu, itd.) i oszustwo było oczywiste.

Więc mail od razu do administracji allegro i na policję, kopię wysłałem również do prawdziwego sprzedającego, żeby wiedział że ktoś się próbuje pod niego podszyć.

W dzisiejszych czasach trzeba mieć oczy dookoła głowy i ograniczone zaufanie do wszystkich - jak na drodze podczas prowadzenia samochodu.
    I lepiej 2 a nawet 3 razy się zastanowić, zanim na pałę kliknie się w cokolwiek.
    A okazje, że nowy sprzęt warty 5000zł można kupić za 2500zł to można między bajki wsadzić - nikt nie jest idiotą i nie będzie robił innym (obcym) prezentów. 5-10% taniej - OK. Jak więcej, to coś tu może śmierdzieć...
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seti_60d Zobacz posta
    Co fakt, to fakt - ale trzeba przecie myśleć - były już kiedyś takie przekręty, że kolesie wysyłali maile do wygranych ze swoim numerem konta - nic się nie zmieniło chyba...
    tak ale ci wysyłają nr konta z poziomu allegro - prawdziwy mail - i na to niektórzy dają się złapać - nie wysyłają fake`owych maili

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Kolejny wałek zresztą już o tym pisałem:
    http://www.kupsprzedaj.pl/o/canon-5d-eos-mark-2/1313599
    a teraz tu:
    http://allegro.pl/eos-5d-mark-ii-ef-...951958832.html

a tak apropo gdzie to zgłaszacie?
    Ostatnio edytowane przez damian26 ; 02-12-2011 o 23:44
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian26 Zobacz posta
    Kolejny wałek zresztą już o tym pisałem:
    a teraz tu:
    http://allegro.pl/eos-5d-mark-ii-ef-...951958832.html
    Z całym szacunkiem - po czym wnosisz, że coś jest nie w porządku?

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Z całym szacunkiem - po czym wnosisz, że coś jest nie w porządku?
    Popieram pytanie.
    Też jestem ciekaw.
    fotografia
    akwarystyka

Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    tak ale ci wysyłają nr konta z poziomu allegro - prawdziwy mail - i na to niektórzy dają się złapać - nie wysyłają fake`owych maili
    Znają regulamin wiedzą, że chcą kogoś orżnąć i starają się jak mogą.

Najlepiej zawsze znaleźć w swojej okolicy sklep, nawet przez alledrogo czy inny portal, no i wtedy idziemy, oglądamy i kupujemy na miejscu

Strona 456 z 484 PierwszyPierwszy ... 356406446454455456457458466 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów