Strona 38 z 43 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Wiadomo czego lepiej nie robić, nie zżynać cudzych pomysłów na tyle charakterystycznych żeby na pierwszy rzut oka było widać rżnięcie. Sam pozew z resztą nie dotyczył plagiatu jako takiego tylko tego że koleś żerował na wypromowanym, pokazywanym w prasie i na wystawach zdjęciu umieszczając swoją kopię we własnych materiałach promocyjnych.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Panowie, za późno Wczoraj zastrzegłem pomysł fotografowania wszystkiego co związane ze ślubem, na dobę przed, dobę w trakcie i dobę po ceremonii. Zastrzegłem również fotografowanie jako takie.
    Sorry kolego ale w takim razie podaję Cię do sądu, jeszcze nie wiem dokładnie za co i jak to uzasadnię, ale na pewno mam rację! I wesprę się jakąś wątpliwą organizacją fotograficzną i zrobię Ci taką nagonkę, że sam przyjedziesz do mnie z ugodą hehehehe

Domyślnie

Dziwię się, że pozywający nie poszedł za ciosem i nie zastrzegł sobie prawnie możliwości podawania drugiego fotografa do sądu o kradzież pomysłu. W końcu to był też jego autorski pomysł. Dzięki temu każdy związny z fotografią człowiek, który podałby kogokolwiek do sądu o plagiat, automatycznie również popełniłby plagiat.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Domyślnie

dobre

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Wiadomo czego lepiej nie robić, nie zżynać cudzych pomysłów na tyle charakterystycznych żeby na pierwszy rzut oka było widać rżnięcie. Sam pozew z resztą nie dotyczył plagiatu jako takiego tylko tego że koleś żerował na wypromowanym, pokazywanym w prasie i na wystawach zdjęciu umieszczając swoją kopię we własnych materiałach promocyjnych.
    Wiesz ale na stronie fotofabryki jest zdjęcie z odkurzaczem i gdzieś też z płetwami. Nie to aby to był zaraz plagiat ale powinieneś być czujny. :-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Popieram to o czym pisze pank, Rafała zresztą też popieram. W końcu prawo autorskie jest prawem autorskim. Jeśli http://www.psfs.pl/ jest wątpliwą organizacją (bo była gdzieś taka sugestia) to gratuluję wyczucia rynku.
    pkt. 8. regulaminu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plraven Zobacz posta
    Popieram to o czym pisze pank, Rafała zresztą też popieram. W końcu prawo autorskie jest prawem autorskim. Jeśli http://www.psfs.pl/ jest wątpliwą organizacją (bo była gdzieś taka sugestia) to gratuluję wyczucia rynku.
    No właśnie sąd nie rozstrzygnął czy pomysł na zdjęcie jest chroniony przez prawo autorskie i o tym jest też cały ten wątek jeśli nie zauważyłeś Więc nie wymądrzaj się A psfs nie jest wątpliwą organizacją, to chyba oczywiste - zbyt dosłownie wczytałeś się w moje słowa.

Domyślnie

Wiem, jak się rozstrzygnął spór. Gdzie piszę, że sąd rozstrzygnął?
    pkt. 8. regulaminu

Domyślnie

Napisanie "W końcu prawo autorskie jest prawem autorskim." w kontekście całej rozprawy nt tego o czym tu rozmawiamy, oznacza (tak to można zinterpretować - przecież nie musisz tego literalnie słowo w słowo napisać ..) że to podchodzi pod prawo autorskie czyli powód miał rację pozywając osobę wzorującą się na jego pomyśle. Dobra nie ważne.

Generalnie, wykonywanie identycznej fotografii jest chyba pozbawione sensu, co innego czerpać wzory a co innego wykonywać dokładną kopię zdjęcia, ale wielka szkoda dla polskiego rynku fotografii, że pozwany ugiął się i nie będzie sądownego rozstrzygnięcia sprawy. W ten sposób do końca życia nie będę wiedział czy wykonanie zdjęcia obrączek na tle ołtarza jest kopiowaniem oryginalnej (tylko czyjej ...) fotografii, kogoś to takie zdjęcie wykonał po raz pierwszy

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Jak masz wgląd do treści pozwu to proszę podziel się nim bo chętnie go przeczytam

Strona 38 z 43 PierwszyPierwszy ... 283637383940 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów