moja 50tka Sigmy też trafia w punkt, body 5D. Nie kalibrowane i nie wybierane![]()
moja 50tka Sigmy też trafia w punkt, body 5D. Nie kalibrowane i nie wybierane![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Mam pytanie jak Wy zaczynaliscie przygode z fotografowaniem imprez.
Czy dobrym pomysłem byłoby zaczac wspolprace ze znajomym fotografem i na poczatku oczywiscie robic to za darmo, zawsze kilka fajnych zdjec dodamy młodej parze ode mnie czyli drugiego fotografa "Praktykanta" ? Nie mowie tu o fotografowaniu w kosciele bo z tym moglby byc problem ale np plener lub jako pomocnik na sali.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Dokładnie tak zaczynałemKonkretniej bodajże 2 śluby za darmo jako doczepka na sali
![]()
ja tez tak zaczynalem
wczesniej tez filmowalem, tam wygladalo to troche inaczej, kupilem 1 cyfrowke i na zywiolwyszlo ok, ale wiecie to byly czasy jak 50% filmowcow oddawalo w dzien wesela VHS
z foto nie ukrywam ze nawet po zakupie nowego body najpierw poszedlem na 2-3 imprezy jako backup by wyczuc sprzet, nie wspomne o godzinach spedzonych w domu - chyba juz wiem dlaczego zona nie lubi jak kupuje cos nowego![]()
Ja zaczynałem podobnie, chociaż akurat nie ze znajomym fotografem. Znajomych popytałem, czy ktoś z ich znajomych bierze ślub. Zdobyłem kontakty, podzwoniłem do obcych mi par młodych i zapytałem czy nie chcieliby drugiego fotografa gratis. Że dostaną odbitki itp. Poszło dobrze, młodzi zadowoleni, w jedne wakacje cztery śluby odwiedziłem. We wrześniu stworzyłem stronkę internetową na darmowym szablonie, kupiłem domenę i ogłosiłem się w internecie (fora, portale). Jako portfolio posłużyły tamte cztery śluby. Sezon rozpoczynałem w kwietniu z piętnastoma podpisanymi umowami.
A jeżeli chodzi o sprzęt to wystarczało mi zawsze APS-C (Nikona) i podstawowe obiektywy (Tamron 17-50 itp). Dwa dni temu, po czterech latach fotografowania ślubów (siedem w systemie Nikona) zakupiłem 5DmkII oraz 24-70L.
Pytanie sprzętowe: Co szybciej i celniej ostrzy: Lka 70-200 f/4 czy Sigma 70-200 f/2.8. Na salach dużo błyskam, także bezprzewodowo, więc myślę, że f/4 by mi wystarczało.
telerurki spod znaku L Canona to jedne z najszybszych i najcelniejszych obiektywów ogólnie i 70-200/f4 też do tej grupy należy![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Niezależnie od tego ile błyskasz f4 to stanowczo za mało żeby wpuścić odpowiednią ilość światła zastanego. Też dużo błyskam ale na przysłonach 1.2-2, wtedy efekt jest odpowiedni.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący