Strona 960 z 1000 PierwszyPierwszy ... 460860910950958959960961962970 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 591 do 9 600 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

bardzo fajne szkła ale jakby żadnym innym szkłem się nie dało nic zrobić
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

"Nic zrobić" tzn?
    a jeśli chodzi o 24 i 35mm to oczywiście szkła fantastyczne.... niestety do portretowych ujęć całej sylwetki jak i planów amerykańskich się nie nadają... - zniekształcają postać... (każdy, kto choć trochę "liznął" fotografii wie o czym mówię.)
    Swoją drogą... zapanowała moda na złe technicznie zdjęcia więc skoro nikt nie przejmuje się "beczkowatą sylwetką itp" to nie pozostaje mi nic innego jak tylko zaopatrzyć się w 35L

Szkoda, że prawie nikt nie stosuje już dzisiaj zasad fotografii odnośnie kadrowania, oświetlenia... to już chyba tylko domena zawodowców i ludzi pracujących z modelkami...
    A jeśli można to poproszę więcej zdjęć z 50mm na FF (reportaż) całuski!!!

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Podaj przykład szkieł które zastepują wymienione w warunkach gdzie jedynie słuszne i użyteczne jest iso .... np 4000
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam. Planujemy z kolegą rozpocząć przygodę z fotografią ślubną, na początek amatorsko, za darmo, jako "dodatek" do fotografa profesjonalnego (zawsze to więcej zdjęć z tej uroczystości dla pary młodej). Czytam właśnie i chwilę temu czytałem odnośnie sprzętu "koniecznego" do tego typu zadań, czyli obiektywy + lampa (to niekoniecznie). Aktualnie posiadam Canona 550d ze standardowym 18-55mm IS i (jeszcze nie wiem na jak długo) coś starszego, czyli Nikon d100 + 28-300mm Tamron.

Wyczytałem, że przydatnymi obiektywami do tego zadania byłaby jedna stałoogniskowa i coś z niewielkim zoomem. Może kilka pytań:

1. Czy standardowy kitowy obiektyw może zastąpić coś "z niewielkim zoomem", o którym napisałem wyżej?

2. Jaki obiektyw stałoogniskowy byłby koniecznością na dobry początek? (Myślałem o Canon EF 50mm f/1.8 II)

3. Co z lampą? Kupować, czy na początek odpuścić sobie? Bo czytałem różne opinie, tzn niektórzy piszą, że można sobie poradzić mając jasny obiektyw, a niektórzy piszą, że lampa to konieczność. Opinie są różne.

4. Ile baterii i ile (i jakie - stosunek cena/jakość, szybkość, pojemność) kart wypadałoby mieć przy sobie na początek?

5. W co jeszcze się zaopatrzyć (oprócz talentu i wiedzy :P)?

6. Jeśli znacie jakieś ciekawe linki, co mógłbym jeszcze poczytać o fotografii ślubnej, to bardzo proszę o zaserwowanie mi dawki wiedzy

Póki co tyle mi przyszło do głowy. Ciekawią mnie na początek jakieś budżetowe rozwiązania. Jeśli to ma komuś pomóc, to kolega fotografuje Nikonem D7000 + 18-105mm.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Witajcie kochani!
    Proszę Was o poradę. Jak myślicie, czy 50mm na pełnej klatce (5d) wystarczy do reportażu ślubnego? Mam jeszcze tamron 17-50... i canon 85 1.8... Jako drugie body... 50D
    Z góry dziękuje za porady całusy!!!
    poczytaj cały wątek a informacje znajdziesz na pewno.:cool:

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork
    Marki trzy.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziękuję Blackninja,
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 10-10-2011 o 21:49

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

manfred - a czy tylko 24 i 35 da się robić djęcia na ślubach czy innych rzeczach? nie ma innych ogniskowych? mas 35/2, 28/1,8 S20/1,8 20/2,8 czy chociażby 50/1,8 lub 1,4 Wszystko się da jak się ma pomysł i trochę oleju w głowie

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    manfred - a czy tylko 24 i 35 da się robić zdjęcia na ślubach czy innych rzeczach?
    Oczywiście, że nie brakuje 85mm i body x 2. Reszta dla mnie to jak powiedział przyjaciel Kilera z celi- popierdółki.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

ja jakoś posiadam jedno body i nie odczuwam potrzeby dokupowania kolejnego i nie posiadam także ani 24 ani 35

Strona 960 z 1000 PierwszyPierwszy ... 460860910950958959960961962970 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów