Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: zakrzywiony pin w gnieździe CF

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pożyczyłem raz od znajomego 1d3. Aparat dostałem razem z kartą SD. Skończyło mi się miejsce na SD to chcę włożyć CF. Hmm nie wchodzi... Zaglądam i kurde zagięty pin... Myślę sobie "no to super" pierwszy raz mi się zdarzyło i to jeszcze w nie mojej puszce...
    Ale, że był do niego w miarę dobry dostęp to wyprostowałem go sam (powoli i delikatnie na kilka rat) Nie wrócił idealnie do pionu więc "doprostowałem" go włożeniem karty CF
    Wyglądało normalnie, karta działa. No to ok
    Oddałem aparat i po paru dniach kumpel dzwoni i wita mnie pytaniem: "co zrobiłeś z pinem w gnieździe CF??".
    Myślę "kurna pewnie się złamał", stresik się pojawił no to potulnie odpowiadam:
    - wiesz no przepraszam nawet nie wiem jak to się stało, no ale naprawiłem i było ok...
    - No się właśnie pytam, co zrobiłeś, że jest ok? Bo ja się męczyłem ze 2h po tym jak go wygiąłem no i nie dałem rady i miałem oddać do naprawy
    Myślałem, że go ukatrupię przez słuchawkę Skubaniec zapomniał mi o tym powiedzieć jak mi puchę pożyczał
    Teraz tak myślę, czy miałem aż tak dużo szczęścia? W sensie, że wyprostowałem bez rozkręcania i jeszcze na dodatek nie zepsułem?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec

Domyślnie

A ja się zastanawiam w jaki sposób możliwe jest zgięcie pina (pinu?) i to tylko jednego. Przecież w gnieździe są prowadnice do karty a co najważniejsze znajduje się tam bardzo duża liczba pinów, które są umieszczone w bardzo niewielkiej odległości od siebie.Jak to możliwe, że przy włożeniu karty zgina się tylko jeden pin, że wszystkie inne trafiają w swoje miejsce a ten jeden pechowy nie? Teoretycznie powinno być tak, że albo wszystkie trafiają w odpowiednie miejsce w karcie, albo żaden z nich.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom/powiat

Domyślnie

Teoretycznie to wszystkie powinny trafić. Skoro nie trafiają pojedyncze wielu osobom to praktycznie jest to możliwe.
    :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    A ja się zastanawiam w jaki sposób możliwe jest zgięcie pina (pinu?) i to tylko jednego. .......... Teoretycznie powinno być tak, że albo wszystkie trafiają w odpowiednie miejsce w karcie, albo żaden z nich.
    Teoretycznie tak. Mawiał p.Dziewoński w kabarecie "Dudek".
    Dlatego istnieje praktyka .
    Ja wypraktykowałem :smile: że jezeli w otwór gniazda wpada np ziarnko piasku i go zamyka ,to pin się zgina.
    Możliwości jest więcej ale nie ma co kombinować.Kartę sprawdzać przed włożeniem,wkładac uważnie,trzymać w pudełeczku.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Coś zapcha gniazdo w karcie np.
    Często zaginają się piny z brzegu jak ktoś próbuje wepchnąć kartę nieprawidłowo.
    Piny są delikatne (chyba miedziane?) miękkie. Toż to przecież tylko cieniutki drucik...
    Reszta trafi dobrze albo chociaż w miarę dobrze a jeden się ugnie i wygnie no proste.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    A ja się zastanawiam w jaki sposób możliwe jest zgięcie pina (pinu?) i to tylko jednego. Przecież w gnieździe są prowadnice do karty a co najważniejsze znajduje się tam bardzo duża liczba pinów, które są umieszczone w bardzo niewielkiej odległości od siebie.Jak to możliwe, że przy włożeniu karty zgina się tylko jeden pin, że wszystkie inne trafiają w swoje miejsce a ten jeden pechowy nie? Teoretycznie powinno być tak, że albo wszystkie trafiają w odpowiednie miejsce w karcie, albo żaden z nich.

Zwykle gniazdo jest na karty CF typ II, a to powoduje, ze jest 2 mm luzu, przez co karty typu I (wiekszosc kart CF) mozna wsadzic pod katem (fakt, ze z odrobina sily ) i wlasnie wygiac jeden styk :P

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Z zagietymi pianmi mialem problem w dwóch czytnikach, zagięło sie diabelstwo i żadnym sposobem nie dalo się naprawić. Teraz kupiłem takie niebieskie hamy i on jest z prowadnicą, więc problemu byc ni9e powinno. Ale w aparacie też są prowadnice więc musialeś byc mega zdolny
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Dlatego uważam, że SD to przyszłość
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Piny nie są jednakowej długości. Cztery z nich są jakiś milimetr dłuższe od pozostałych i to może one polegają?. Czy ci, którzy te piny prostowali mogą to potwierdzić? Dłuższe są po jednym pinie na końcach złącza karty oraz dwa dokładnie na jego środku.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dłuższe to zerowe IMHO.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów