Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: zakrzywiony pin w gnieździe CF

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artowi Zobacz posta
    Wyjąłem obie i kończy mi się cierpliwość Naprawdę tak trudno rozkręcić body?
    W sieci są filmiki z wymiany/czyszczenia spustu migawki. Pokazują między innymi, jak rozebrać body. O ile pamiętam zaczyna się od odklejenia gumy
    Z pewnością znajdziesz te filmy...

I jeszcze jedno - jeśli już teraz kończy ci się cierpliwość, to lepiej porzuć myśl o rozkręceniu korpusu
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 07-11-2011 o 17:58

Domyślnie

Fakt, są filmiki. Znalazłem. Obejrzałem. Wolę chyba rozbierać kobiety niż aparaty Nigdy więcej Canona z gniazdem CF. Miałem podobną historię z 300D. Dlatego z 40 uważałem. Co ciekawe czytnik w kompie od tysiąca lat działa bez zastrzeżeń. Nic się nie zagina, łamie. Działa i już. A jakiś czas temu myślałem o zmianie systemu na pentaxa
    Spróbuję jeszcze prostowania bez rozkręcania (się zrymowało).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Radom/powiat

Domyślnie

To w 40d trzeba wyciągać kartę? Po kablu nie idą fotki?
    :grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
    Tak skończysz naprawę własnoręcznie że koszt naprawy obecnie to ok 300zł a po twojej naprawie 1000zł.W najgorszym wypadku dostaniesz z serwisu pisemko " koszt naprawy przekracza wartość sprzętu".Powodzenia
    U mnie koszta wyglądały tak:

http://www.canon-board.info/showpost...4&postcount=71
    fotografia
    akwarystyka

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristek Zobacz posta
    To w 40d trzeba wyciągać kartę? Po kablu nie idą fotki?
    Idą, ale wolno.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ahaed Zobacz posta
    Zakup konektora do kart CF (CF unit pin) na ebayu, to koszt ok. 10$ + wysyłka. Ważne jednak, aby szukać samego konektora, a nie całej płytki montażowej wraz z kieszenią na kartę pamięci, bo wtedy koszty zabawy wzrastają X8.

Przy odrobinie zdolności manualnych, cierpliwości i wolnym wieczorze, da się wymienić konektor we własnym zakresie. Filmiki z YT faktycznie się przydają. Na PEB-ie są też stosowne instrukcje montażowe.

A co do prostowania pinów, znam jeden skuteczny instrument, dzięki któremu ten zabieg ma zwykle największe szanse powodzenia. Są to chirurgiczne kleszcze Peana. Im mniejsze tym lepsze. Przed zabiegiem warto też podgrzać nieco gniazdo CF choćby suszarką. Jest wtedy szansa, że pin nie pęknie. Mnie się takie prostowanie udało już dwa razy. Raz był to pin w aparacie, a raz w czytniku kart.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

najwiekszy p[roblem z rozebraniem body to tasmy. Po za tym naprawde nie ma co sie bac. Wszystko jest dosc sensownie zmontowane i o ile nie wepniesz zle tasm (nie da sie ich raczej wpiac odwrotnie bo sa bardzo krotkie i nawet robiac to dobrze to lekko nie jest) to nie powinno byc problemu (powoli i ostroznie bo mozna porwac/polamac). Zanim dobierzesz sie do gniazda bedzie trzeba odkrecic kilka nieduzych plytek. Gniazdo jest prostej konstrukcji. Po ulamaniu pina da sie wylutowac resztke i wstawic nowy wyjety z innego czytnika/plyty glownej komputera itp. wazne zeby dlugosc i srednica sie zgadzaly. Przy lutowaniu nalezy uwazac zeby nie uszkodzic delikatnej tasmy, ktora tez sie da naprawic w razie czego zdrapujac odrobine folii i lutujac sciezki. Na koniec mozna wzmocnic lutowanie odrobina epoksydu. W skrocie jak masz doswiadczenie z lutownica (trzeba miec dobra) to zrobic sie da. Jak bym musial u siebie to bym na pewno nie odsylal do serwisu. Komus tylko na wyrazne zrzeczenie sie prawa do dania w jape jak bym cos popsul.
    Ostatnio edytowane przez Maggot ; 07-11-2011 o 21:40

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    ...jak bym cos popsul.
    No i to chyba sedno sprawy, nieprawdaż?
    Wolałem zapłacić i mam z głowy. Zawsze to taniej niż nowa płyta główna.

Druga sprawa, miałem wtedy aparat na gwarancji jeszcze. Więc korzyść z robienia tego samemu byłaby raczej znikoma.

ps: pewnie ktoś zapyta, więc odpowiem od razu: gwarancja nie obejmuje takich usterek.
    fotografia
    akwarystyka

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

jestem za stary zeby pisac: "na PW masz adres. wysylaj! jak tylko dojdzie to Ci zrobie, a piwa sie napijemy przy okazji" W przypadku popsucia, a ryzyko w sumie nie duze ale jednak istnieje trace duzo wiecej niz bym zyskal wykonujac naprawe za free
    Polecac komus kto byc moze nigdy nie mial nic wspolnego z elektronika, lutownica i ogolnie pracami manualnymi prace wymagajaca precyzji i opanowania to tez nie do konca fair.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

To właśnie miałem na myśli pisząc że lepiej oddać do serwisu.Mniejszy koszt,chyba że ktoś za wszelką cenę chce zdobyć praktykę .

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów