Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Następne body w micro43, tym razem Panasonic GX1:

http://www.dpreview.com/previews/panasonicdmcgx1/

Trochę nie czuję co takiego nowego jest w tym body. W nowych PEN-ach Olek mocno poprawił AF. Panas ostatnie małe model zmniejszał coraz bardziej, kastrując z przycisków i kółek. Teraz wypuszcza mały model w stylu starego GF1 (bez kastrowania przycisków i kółek). Z zoomem-naleśnikiem faktycznie zestaw jest mały. Ze starym, nie-nalśnikowym kitem rozmiarów mniej więcej zestawu Sony NEX-7. Pytanie jakie różnice będa pomiędzy GX1 i GF1? Rozmiary zbliżone (nowy nieco tylko cieńszy). Czy będzie znaczaca różnica w jakości obrazka?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Pytanie jakie różnice będa pomiędzy GX1 i GF1?
    1. Mniej czuły na światło sensor.
    2. Lepsza (ogólnie) matryca
    3. Zauważalnie szybszy AF (na podstawie GF1 vs GH2)
    etc.

Problem jest dokładnie taki jak opisał to na 43R Thom Hogan. Jest grono użytkowników, którzy zapłaciliby więcej za GX1 z wbudowanym wizjerem, sensorem multi aspect i wejściem na zewn. mic.
    Panas tą premierą wyraźnie dał do zrozumienia, że w de użytkowników GF, olał GX1 i o to w tym wszystkim chodzi. Na które statystyki, porównania by nie patrzeć, G3 wypada lepiej. Ja przynajmniej jestem mocno zniesmaczony faktem, że po tylu **** latach wychodzi takie coś a nie - o ironio! - Nex-7...
    Podsumowując: dla wszystkich normalnych zostaje G3, dla nienormalnych (to ja) jest GH2
    Super sprawa z tym FW - ja liczę na 25P, osobiście lobbowałem za tym "u Dziadziusia" rok temu.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jakie różnice pomiędzy starym GF1 a GX1?

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    etc.
    To trochę mało po kilku latach, cenie GX1 i konkurencji NEX-7.

A drugie pytanie - jaka jest różnica pomiędzy EP3 (który jest już w sklepach) i GX1 (którego pewnie nie będzie do końca 2011)?

AF ma Olek bardzo szybki, EVF można przypiąć podobnej jakości (VF-2), ekran OLED u Olka lepszy od Panasowego (też dotykowy), body metalowe. Za to EP3 ma stabilizację matrycy. W czym miałby być lepszy GX1?
    Nie licze zoom-naleśnika w kicie, bo ten można kupić osobno i przypiąć do EP3.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    etc.

Problem jest dokładnie taki jak opisał to na 43R Thom Hogan. Jest grono użytkowników, którzy zapłaciliby więcej za GX1 z wbudowanym wizjerem, sensorem multi aspect i wejściem na zewn. mic.
    Panas tą premierą wyraźnie dał do zrozumienia, że w de użytkowników GF, olał GX1 i o to w tym wszystkim chodzi.....
    Ja to widze tak. NEX ma problem ze szkłami. 4/3 miał problem z matrycą. Jeśli to rozwiązali to wg mnie 4/3 jest w tej chwili najlepszym wyborem. Sam NX jest równie ciekawym ale wymaga cierpliwości. Oczywiście nie studiowałem wnikliwie specyfikacji G3/GH2 i innych 4/3 i w czym jest gorszy ale GX wydaje się mieć co potrzeba. Solidnie bez szału (chociaż do flagshipa mało).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Ja to widze tak. NEX ma problem ze szkłami. 4/3 miał problem z matrycą. Jeśli to rozwiązali to wg mnie 4/3 jest w tej chwili najlepszym wyborem.
    A rozwiązali? Nie przypuszczam, GX1 to matryca z G3, a z tą szału nie ma. Nawet jeśli coś poprawili, to tylko obróbkę prockiem danych z tej samej matrycy co w G3.

Jak w m43 wsadza lepsza technologię matryc, to będzie to. Bo wybór obiektywów jest prawie kompletny. W podstawowym zakresie jest komplet stałek, sporo naleśników, zoom-kit-naleśnik. Jasne zoomy będą niedługo. Może brakuje jeszcze dłuższego makro.

W m43 wszystko mają, tylko matryc na poziomie Sony im brakuje (nie chodzi o rozmiar, ale technologię - może być ta sama tylko mniej Mpix). Ale powinni wszystko złożyć w kupę w jednym małym body. AF jest OK. Teraz w jedno body lepsza matryca, ruchomy ekran z EPL3, technologia dotykowego OLED z EP3, zabudować jakoś VF2 żeby nie zwiększać gabarytów (od biedy można żyć z przypinanym do stopki), kółka i przyciski z GF1 lub GX1, lampka wbudowana jak w EP3 czy GX1, sterowanie zewnętrznymi lampami z Olków, filmy z GH2 i mamy idealne body.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EPM1 review (Olek m43 mini) na Dpreview.com:

http://www.dpreview.com/reviews/olympusepm1/page21.asp

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Domyślnie

Rynek skandynawski już ma NX200 z 18-55 - w szwecji kosztuje 6.180 tys koron, Pasikonik GX1 juz tez w wolnej sprzedaży - nasz rynek jest chyba traktowany po macoszemu jako upychalnia starych modeli ))

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=101

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Rynek pozycjonuje się sam.Każdy producent obserwuje sprzedaż i perspektywy rozwoju.Inwestuje tam gdzie widzi potencjalny zysk.
    Zarobki i zamożność w Szwecji preferują zapewne ten rynek w oczach producentów.IMHO nic dziwnego.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezarycezary Zobacz posta
    Rynek skandynawski już ma NX200 z 18-55 - w szwecji kosztuje 6.180 tys koron,
    To chyba ta sztuka co miał być wysłana do Dubaju :wink: Żadna starata, w Polsce i tak nikt by za takie pieniądze nie kupił.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 30-11-2011 o 17:19

Uprawnienia umieszczania postów