Kolejny test, tym razem wszystkich extenderów:
http://www.slrgear.com/articles/canon_tc/canon_tc.htm
Bardzo ciekawie pokazane różnice między verII a verIII.
Kolejny test, tym razem wszystkich extenderów:
http://www.slrgear.com/articles/canon_tc/canon_tc.htm
Bardzo ciekawie pokazane różnice między verII a verIII.
Czy miał ktoś do czynienia z extenderem 2x w wersji III i 200/2.0 IS ? Chodzi mi głównie o działanie AF w gorszych warunkach oświetleniowych.
Czytam i szukam i do końca pewności nie mam po tych wszystkich testach.
Jakiś czas temu kupiłem 1.4x II, bo według większości opinii nie ma szału przy wersji III tego konwertera. Faktycznie, według mnie, jakość wersji II jest OK.
Teraz zamówiłem 2x w wersji III, bo tu już różnicę ponoć widać i zobaczymy jak to wyjdzie. Trochę obawiam się o światło, bo mam 70-200 ze światłem 4, ale sprawdzę i zobaczę jak będzie. Jestem zdecydowany kupić 70-200/2.8 w razie czego, ale najpierw sprawdzę. Wiadomo, że zawsze światła będzie brakowało po podpięciu F4 do konwertera 2x, ale najważniejsze jak będzie autofocus śmigał. Ostatnio kupiłem puchę 1D Mk III i tu mogę jechać z ISO spokojnie do maxa na 6400, więc powinno być dobrze.
W wolnej chwili zrobię porównanie dla różnych puszek z tymi konwerterami i pokażę zdjęcia, to może być ciekawe, bo zazwyczaj w testach używane są jedynki, natomiast dla użytkowników słabszych body nie ma testów. Także zapnę te graty do 60D, 5D Mk II i 1D Mk III i ciekaw jestem rezultatów.
Poza tym ciekaw jestem opinii innych użytkowników, ale jak patrzę na możliwe zakupy mocniejszych tele, to moim zdaniem lepiej konwerter zapiąć pod 70-200, niż kupować mocne tele typu 100-400, który jest ciemny i ma IS z czasów średniowiecza. 70-300 też nie rzuca na kolana, więc na mój gust jak nie chcemy kupować dużych tele w wersji F2.8, to konwerter będzie najlepszym rozwiązaniem.
Jeśli ktoś z Wawy chciałby się umówić na jakieś testy konwerterów 1.4x II i 2x III, to dajcie znać, chętnie się spotkam i wymienię poglądy podczas testowania sprzętu.
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)