Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Lytro zatrzęsie rynkiem foto? AF po zrobieniu zdjęcia?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie patrz na ograniczenia optyczne, patrz na możliwości tego systemu - to, co do tej pory kosztowało mnóstwo keszu (np. bokeh z 85L), teraz będziesz mógł sobie ustawić software'owo (oczywiście, gdy ktoś stworzy odpowiedni program).
    Dla mnie ten system to totalna rewolucja, taki "ultra RAW", który daje możliwość wywołania wszystkiego: punktu ostrości, głębi ostrości, rodzaju bokehu). System, z tego co czytam, ma zaledwie 15 lat! Czyli jest jeszcze w okresie niemowlęcym w porównaniu do obecnej fotografii - więc jestem spokojny o to, że będzie się rozwijał a jego jakość będzie się poprawiać.
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem z opisu aparatu, ale tam chyba nawet nie ma opcji ustawiania ekspozycji? Czy to oznacza dowolną ekspozycję bez problemu szumu?

@ripek: na segment rynku wskazuje cena i ewidentnie jest to segment konsumencki (i wyobraź sobie, że nie wszyscy użytkownicy kompaktów to niekumate "ciocie"). Mnóstwo osób będzie chciało mieć narzędzie do robienia zdjęć z regulowaną głębią ostrości za cenę zwykłego kompakta. A te kliknięcie w punkt ostrości trwa chwilę, tyle co obejrzenie zdjęcia, więc z czym niby problem?
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    Nie patrz na ograniczenia optyczne...
    A ja bym chciał wiedzieć bo to ciekawe. jak czytam zasadę działania to istota tego wynalazku nie tkwi tylko w napisaniu odpowiedniego programu. Podstawa teoretyczna, algorytm działania i zasada softwaerowa już jest i akurat program to pewnie najmniejszy problem. Moc obliczeniowa może jest, może nie ma - jak nie ma to pewnie się znajdzie. Ale o ilę mogę sobie wyobrazić, rozwój i postęp w elektronice w sposób nie do końca przewidywalny, to być może jest wąskie gardło optyczne, którego się nie przeskoczy, tak jak na przykład nie przeskoczy się powiększenia optycznego mikroskpopu - dochodzi się do sciany i jest koniec.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 20-10-2011 o 12:55

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    Dla mnie ten system to totalna rewolucja, taki "ultra RAW", który daje możliwość wywołania wszystkiego: punktu ostrości, głębi ostrości, rodzaju bokehu).
    Brzmi niby dobrze ... ale wszystko zależy jakie kto ma podejście do fotografii, jeden woli zrobić porządne zdjecie już aparatem a drugi spędzi długie godziny żeby z gniotka przy pomocy różnych bajerów zrobić dobre zdjęcie.

Uprawnienia umieszczania postów