Ja posiadam EF 100-300/4,5-5,6 USM i z czystym sumieniem mogę polecić z tym że, przy 300mm trzeba przysłonę przymknąć do f8 z powodu mydła. Kupiłem go za 430zł. Teraz gdybym miał zmieniać to tylko na 400L 5,6.
Ja posiadam EF 100-300/4,5-5,6 USM i z czystym sumieniem mogę polecić z tym że, przy 300mm trzeba przysłonę przymknąć do f8 z powodu mydła. Kupiłem go za 430zł. Teraz gdybym miał zmieniać to tylko na 400L 5,6.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
pomyliłem się, aparat to jednak eos 3000 ale to chyba nie robi dużej różnicy przy wyborze tele.
Dzięki za szybkie odpowiedzi. No właśnie nie wiem czy 210 to nie za mało, nie znam się.
Duża jest różnica pomiędzy tym 70-210 a 75-300? Chodzi mi o jakość robienia zdjęć i w ogóle o jakość obiektywu. Przypominam że ona jest amatorką
A który jest najlepszy z tych dłuższych? (300)
pozdrawiam
210mm do przeciętnych zastosowań do wyjścia w góry - dlaczego mało?
Kupujesz te obiektywy na metry :-)?
Dłuższy = lepszy?
210mm przy tej jasności to wystarczająco dużo by w przeciętnych warunkach i na sensownym ISO (w analogu najczęściej włożone 200) mieć problem z wykonaniem nieporuszonego zdjęcia z ręki.
Ostatnio edytowane przez klasyk ; 17-10-2011 o 17:36
Nie
Do portretów i krajobrazów nie za mało, do przyrody (nawet takiej "miejskiej" jak kaczki w parku) owszem.Dzięki za szybkie odpowiedzi. No właśnie nie wiem czy 210 to nie za mało, nie znam się.
Duża. O 75-300 zapomnij, to bardzo słabe szkło.Duża jest różnica pomiędzy tym 70-210 a 75-300? Chodzi mi o jakość robienia zdjęć i w ogóle o jakość obiektywu. Przypominam że ona jest amatorką
Optycznie 100-300/5,6 L, mechanicznie 100-300/4,5-5,6 USM. Jeśli ma być jak najtaniej i znośnie jakościowo polecam 90-300/4,5-5,6 USM. Miałem go i nie był taki zły, teraz używa go moja mama z analogowym EOS-em 3000n i jest zadowolona.A który jest najlepszy z tych dłuższych? (300)
1. Popatrz w jakim dziale znajduje się ten wątek.
2. Przeczytaj uważnie zadane pytanie
:rolleyes:
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
myśląc dłuższy miałem na myśli oczywiście możliwość przybliżenia obiektu co wydaje mi się ważne bo dziewczyna zajmuje się przede wszystkim fotografowaniem skaczących ludzi w snowparkach, lub jeżdżących na stokach lub poza nimi. I do takich sytuacji te 300 może być potrzebne, no właśnie tylko tutaj rodzi się następne pytanie, czy te zdjęcia na maks zbliżeniu da się poprawnie zrobić (chodzi o poruszenie), i jakiej jakości będą. Czy może lepiej kupić jej 210 i powiedzieć "będziesz musiała bliżej podjeżdżać"![]()