Jakoś nie zauważyłem, żeby zniknął ze sprzedaży:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-k3l.html
Po cichu zamieniony został model. Starszy miał odpinany stelaż z pasem biodrowym i był wykonany z gorszych materiałów. Ja kupowałem go chwilę po zmianie.
Polecam zobaczyć w sklepie, bo nie każdemu taki plecak przypasuje - mały nie jest (ale dla mnie mógłby być większy i nie wiem, czy nie zrobiłem źle kupując go zamiast k4l).
Nosi się go genialnie (teraz chodzę z nim na co dzień) i to nawet ze sporym obciążeniem. W komorze foto ja mieszczę: 40D + Sigmę 17-70 OS + Taira 300/4,5 (sporawe) + Mira 35/2,0 + ładowarkę + drobiazgi i jeszcze jest miejsce. Komorę musiałem tylko przebudować (da się na dziesiątki sposobów), bo > 20 cm Tair wchodzi tylko poziomo w poprzek.
Kupiłem go głównie ze względu na dużą górną kieszeń i nie żałuję. Spokojnie starcza na 3 dniowy wyjazd ze sprzętem foto (ze statywem), a na upartego tydzień też da radę (bez namiotu i kuchenki turystycznej, bo tu to k5 się przyda).
Tak czy inaczej mogę śmiało polecić. Mam od 1/2 roku i nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia (przetarć itp.) :cool: