Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Yongnuo RF-603 kilka spostrzeżeń.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    gdy okazało się, że RF-603 nie przenosi nawet sygnału do wspomagania AF do wpiętej na aparacie lampy, mój zapał gwałtownie osłabł.

czekam na RF-604. :wink:
    Czasem mam wrażenie, że Chińczycy od tanich zamienników bardziej wsłuchują się w głosy użytkowników sprzętu, niż ich "koledzy" z Japonii produkujący i sprzedający oryginalny sprzęt, więc może jest jakaś nadzieja.

Uzależniony

Domyślnie

Sprawiłem sobie bohatera wątku. Dorzuciłem do niego Yongnuo Speedlite YN460-II. Dużo dobrej zabawy. Psuje ją tylko, jak na razie, niezbyt mądre umieszczenie przycisku włączania/wyłączania nadajniko-odbiornika wyzwalacza (bez zdjęcia z niego lampy nie można go wyłączyć).

Cytat Zamieszczone przez nomek Zobacz posta
    Na forum Nikona ktoś miał problem, bo nie chciało mu synchronizować nawet 1/200s, dopiero 1/160s załapało, jednak po paru dniach napisał, że ku jego zdziwieniu teraz synchronizuje się bez problemu z 1/250s ( nie ładował baterii, nic nie zmieniał ). Zobaczymy jak będzie u mnie(...)
    Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Przy okazji RF-602 pisano już wiele razy o problemach z synchronizacją. Mój 5DI osiąga 1/160 a 1DII już deklarowane 1/250. Jak ktoś ma pecha to 5D krócej niż 1/125 nie zejdzie.
    Nie wiem czy przy 5D MkI 1/160 to pech, pewnie jakiś tam problem, ale tylko taki najkrótszy czas osiągam.

PS Proszę o niezadawanie pytań związanych z obsługą techniczną wyzwalaczy -dogadam się z kimś z Poznania, to je przetestujemy.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vter Zobacz posta
    RF-603 na pewno nie zadziała jako nadajnik wyzwalany ze złącza PC - sprawdzałem.
    Mam wrażenie, że one są domyślnie odbiornikami, a nadajnikami stają się dopiero po założeniu na aparat (i sterowane więcej niż 2 stykami)

Dlatego wolę RF-602 gdyż tam wiadomo, który element zestawu jest nadajnikiem, a który odbiornikiem.
    Dokładnie największa zaleta RF-603 w jednym nadajnik i odbiornik to dla ,mnie największa wada. Wole lampę systemową mieć na aparacie dla AF i doświetlania planu. A RF wyzwalać na kabelku PC, dodatkowo nadajnik RF-602 jest mały i lekki i może sobie na kabelku wisieć bez dodatkowych szyn, uchwytów etc. RF-603 jest już duży i podobno na PC nie może być nadajnikiem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tylko krótkie info... W sieci jest wiele sprzecznych informacji o współpracy RF-603 z lampami Nissin... Otóż Rf-603 v 2.0 + Nissin Di622 Mk II dogadują się świetnie... Problemy są ze starszymi modelami.

Domyślnie

602 nie wyzwala 603 a tak na marginesie to w RF-602 już nie ma PC na nadajniku

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Czy rf-603 mogę wyzwolić lampy innych systemów? Np. jeden moduł na sanki aparatu (canon) drugi moduł podpięty pod lampe nikon/sony?

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Czy mieliście kiedyś problemy z tym, że lampa wypada z sanek (brak zabezpieczenia jak np. w pixel rook'ach)?

Tj. lampa z nadajnikiem z sanek aparatu
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZbYnio Zobacz posta
    602 nie wyzwala 603 a tak na marginesie to w RF-602 już nie ma PC na nadajniku
    Tak i dlatego nadajnik ma teraz nazwę: RF-600TX, a kiedyś było: RF-602TX.

Co gorsza sprzedawcy na ebay'u (dwóch różnych) nie wiedzą/nie chcą wiedzieć, że sprzedają nadajnik bez złącza PC-sync. (przed zakupem pytałem się i miały być RF-602TX).

Na szczęście przerobienie ich na RF-602TX jest proste - jest nawet zaślepiony otwór pod to złącze. Jedyny kłopot to zdobycie samego gniazda. Z tego co widzę, niektórzy stosują jakiekolwiek dostępne małe gniazdo i potem przerabiają kabel PC-sync aby pasował.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A spotkaliście się może z tym, że RF603 ma niby uniwersalne moduły (nadajnik/odbiornik niby bez różnicy), jednak z mojego kompletu jeden z modułów nie potrafi wybudzić lampy Canon 430EZ, drugi wybudza bez problemu (póki lampa się nie wyłączy działa poprawnie).

Domyślnie

Mam zapytanie z nieco innej beczki - czy jakbym podpiął taki wyzwalacz pod stopkę starego aparatu typu Zenit, Practica, to również zadziała? Wiem, że takie stopki mają inne napięcie i się zastanawiam czy byłaby taka możliwość

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów