Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Battery Pack do 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie Battery Pack do 580EX II

Witam. Na allegro znalazłem kilka modeli battey pack'ów do lamp Canona.
    Np:

http://allegro.pl/battery-pack-canon...311204018.html

http://allegro.pl/battery-pack-do-la...314713352.html

http://allegro.pl/battery-pack-cp-e3...311057187.html

Czy to dobry wybór? Czy te tańsze zamienniki będą się sprawdzały, czy też może lepiej wydać więcej kasy i kupić oryginalny battery pack canona?

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A co chcesz uzyskać kupując battery pack do lampy?

Domyślnie

pewnie szybsze ładowanie na pełnym błysku

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jestem fotografem ślubnym. Czasem zdarza mi się fotografowanie w bardzo ciemnym kościele itp. Dzięki temu urządzeniu podobno zwiększa się siła błysku i lampa również szybciej się ładuje. Nie robię zdjęć seryjnych, ale czasem lampa nie zdąży się załadować nawet przy jednym błysku.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

tez się zastanawiałem nad tym tematem, wybrałem oryginał jestem zadowolony
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    żartujesz, prawda?:-D
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 10-11-2010 o 19:25 Powód: Automerged Doublepost
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nie którzy mają poczucie humoru w "bardzo" poważnym pytaniu

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roby Zobacz posta
    Jestem fotografem ślubnym. Czasem zdarza mi się fotografowanie w bardzo ciemnym kościele itp. Dzięki temu urządzeniu podobno zwiększa się siła błysku i lampa również szybciej się ładuje. Nie robię zdjęć seryjnych, ale czasem lampa nie zdąży się załadować nawet przy jednym błysku.
    daj lampe na wprost - nie będziesz musiał korzystać z dużej mocy. Ja też jestem fotografem ślubnym i jeszcze mi się nie zdarzyło by mi baterii (jednego kompletu) na reportażu brakło.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    daj lampe na wprost - nie będziesz musiał korzystać z dużej mocy. Ja też jestem fotografem ślubnym i jeszcze mi się nie zdarzyło by mi baterii (jednego kompletu) na reportażu brakło.
    no i zaoszczędzisz 200zł;-)
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 10-11-2010 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

daj lampe na wprost
    błyskając wprost trzeba mieć duże umiejętności aby wyszło w miarę naturalnie :smile: (nie twierdzę Marku, że ich nie masz - wręcz przeciwnie ;-) )

jeszcze mi się nie zdarzyło by mi baterii (jednego kompletu) na reportażu brakło.
    zależy jeszcze jakich akumulatorów kolega Roby używa. Ja osobiście używam Energizer ale tylko 2450mah. Miałem 2500 a i 2650 się zdarzyło. To była kaplica. Na tych 2450 też robię cały reportaż (zazwyczaj - nie mówię, że zawsze). A lampa po błysku z pełną mocą ładuje się jakieś 3 sekundy max.
    Ale w sumie pytanie było o co innego.
    Może nie akurat w battery packach ale już wiele razy przekonałem się, że robiąc zlecenie nie można pozwolić sobie na półśrodki - ot taka moja rada. Wiadomo, że nie mam na myśli np. osłon przeciwsłonecznych itp. ale kwestii wpływających na jakość działania sprzętu muszę być w 100% pewny.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No jak widzę sami eksperci w tym wątku. Moje pytanie jest jak najbardziej sensowne choć niektórym wydaje się zabawne. Po kolei. Battery pack nie zwiększa siły błysku ! Jeśli celem jest szybsze ładowanie lampy to ważna jest rezystancja wewnętrzna ogniw jak i jak najlepsze przewodzenie prądu i w tym przypadku oryginał może mieć przewagę bo jest wielce prawdopodobne, że będzie miał lepszej jakości blaszki łączące ogniwa jak i samą wtyczkę łączącą battery pack z lampą. Jeśli zależy tylko na większej ilości błysków to zamiennik będzie tak samo dobry jak oryginał. Co by jednak nie mówić powinno się zadbać o dobrej jakości akumulatorki i ważne żeby były wszystkie nowe albo jednakowo zużyte. Inną opcją jest zastąpienie akumulatorów NiMH ogniwami LiFe, które mają dużo mniejszą rezystancję wewnętrzną, większa obciążalność (na poziomie 20A) i można je ładować dużymi prądami co powoduje, że w 15 minut akumulator jest naładowany ale to już zabawa dla kumających w prądzie. Jeszcze jakieś pytania?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję pięknie za sensowną odpowiedź. Zatem kupię ten zamiennik i nowe eneloopy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów