-
150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C
Zgodnie ze wcześniejszymi zapowiedziami napiszę parę słów na temat porównania następujących obiektywów:
Tamron 150-600 5-6.3 VC USD
Sigma 150-600 5-6.3 C OS HSM
Jak same parametry sugerują są to bliźniacze konstrukcje. Tamron na naszym rynku pojawił się rok temu, jego cena wynosi 4490 zł (cena sugerowana), zaś Sigma to nowość, jej cena została skalkulowana na 4690 zł. Różnica w cenie pomijalna można by rzecz. Nie zapominajmy, że istnieje również wersja Sport Sigmy, która kosztuje kolejne 3000 zł więcej. Obiektyw o tych samych parametrach, jednak lepszej i trwalszej budowie i według producenta o lepszej optyce i szybszym AF.
Skupiam się jednak na dwu tańszych pozycjach, bo jak sądzę obiektywy te znajdą szersze grono wielbicieli niż droższa Sigma (a może się mylę?).
Zacznijmy od porównania budowy obydwu obiektywów.
Gabarytowo same obiektywy są bardzo zbliżone. Nieco większą osłonę przeciwsłoneczną ma Tamron, przez co finalnie jest dłuższy. Jeśli zaś chodzi o wagę obiektywów (netto z założoną osłoną) to wygląda ona jak poniżej:
Lżejszy o ok. 110 g jest jak widać Tamron. Co przy wadze prawie 2 kg nie robi jakiejś większej różnicy. Moim zdaniem większe znaczenie ma tutaj wykończenie obydwu obiektywów. Zdecydowanie faworyzuję tutaj Tamrona, ponieważ sprawia wrażenie bardziej solidnego a cała jego powierzchnia jest pokryta porowatą fakturą - można się domyślić, że jest mniej podatny na zarysowania, bo Sigma jest wykonana z zupełnie gładkiego plastiku. Nie wiem, jaki był też zamysł konstruktorów Sigmy projektujących pierścień do manualnego ostrzenia. Jest on bardzo wąski, na dodatek schowany za wystającym panelem z przełącznikami, co sprawia że operowanie nim jest właściwie zupełnie niekomfortowe. Widocznie producent postawił na ostrzenie AF..
Jeśli chodzi zaś o wspomniany AF, to pewnie zbyt mało spędziłem czasu z tymi szkiełkami, żeby wskazać zwycięzcę. Tamron ma delikatnie szybszy AF (jeśli w Sigmie ustawimy przez USB dock priorytet szybkości silnika to różnica maleje do ułamka sekundy i jest wręcz niezauważalna, na ustawieniach domyślnych różnica w szybkości obrotu pierścienia do końca zakresu i z powrotem wynosi aż 50% na korzyść Tamrona). To samo tyczy się stabilizacji. Na ustawieniach domyślnych wyraźnie lepsza (w wizjerze) jest stabilizacja Tamrona, a po pogrzebaniu w ustawieniach Sigmy można doprowadzić ją do stanu używalności. Niewątpliwą zaletą Sigmy jest tryb panoramowania który powoduje, że jest ona wyraźnie skuteczniejsza w śledzeniu ruchomych obiektów niż Tamron. Co nie znaczy, że tym drugim nie da się panoramować. Jeśli zaś o zdjęcia bardziej statyczne - tutaj trafialność w obydwu przypadkach była bardzo wysoka.
Optyka... Czyli to , o czym naczytałem się najwięcej. Zarówno o tym, jak to Tamron jest lepszy, ale i jak jest gorszy od konkurentki. Jako, że miałem do dyspozycji tylko po jednym egzemplarzu musiałem oprzeć się tylko na wynikach z tych właśnie sztuk. Chociaż zakładam, że można trafić gorsze egzemplarze zarówno jednego jak i drugiego. Gorsze - bo te, które miałem są naprawdę bardzo dobre. Zarówno Tamron jak i Sigma w wersji C naprawdę produkują ostre obrazki w całym zakresie ogniskowych. Różnice w centrum kadru właściwie pomijalne, podobne kadry raz wychodziły mi ostrzejsze z jednego, raz z drugiego, ale suma summarum optycznie są praktycznie nie do odróżnienia. Na samym brzegu kadru odrobinę lepiej wypada Sigma, ale też nie jest to jakaś ogromna różnica.
OSTROŚĆ W CENTRUM KADRU
http://www.kubacichocki.pl/test/sigm...0c/ostrosc.jpg
OSTROŚĆ NA BRZEGU KADRU PRZY 600mm
http://www.kubacichocki.pl/test/sigm...rosc_brzeg.jpg
Rozmycie tła - tutaj można doszukać się większych różnic - tłow Sigmie jest nieco bardziej "kremowe" podczas gry w Tamronie jest bardziej "nerwowo". Jeśli zaś chodzi o pokrycie kadru z bliska i daleka - jest ono identyczne dla wszystkich ogniskowych w obydwu obiektywach. Nie ma tutaj wyraźnego efektu "focus breathing" a jeżeli jest, to obydwa obiektywy mają identyczny.
Krótkie podsumowanie:
Tamron:
+ lepsze wykończenie
+ odrobinkę lżejszy
+ większa stopka w uchwycie statywowym - łatwiej się ją chwyta w dłoń
+ 5 lat gwarancji PL
- konfiguracja AF tylko w aparacie (jeśli jest dostępne) lub w serwisie
- brak futerału
Sigma:
+ tryb panoramowania w stabilizacji
+ lepsze wyposażenie (futerał, pasek do futerału i obiektywu oraz gumowy pierścień do założenia zamiast uchwytu)
+ konfigurowany przez USB Dock (AF, stabilizacja)
+ odrobinę lepsza ostrość na brzegach kadru
- gładki plastik na obudowie i osłonie - podatny na zarysowania
- krótsza o 2 lata gwarancja
Ogólnie rzecz biorąc - wybór trudny. Obydwa szkiełka mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości i parametrów. Tamron jak dotąd się bardzo dobrze sprzedaje, Sigma dopiero weszła na rynek, ale sądzę, że się przebije. O wiele łatwiejszy moim zdaniem niż wybór między samą Sigmą S a C - tutaj bez wahania wybrałbym tańszy wariant gdyż właściwie niczego wersji C nie brakuje. A już na pewno nie dodatkowych kilogramów...
Kilka zdjęć z wczorajszego spaceru jeszcze na koniec :)
-
Odp: 150-600mm POJEDYNEK Tamron vs Sigma C
Kwestia panoramowania dość istotna dla niektórych w spotterce, a jak wiadomo Tamron ma niestety dość duże z tym problemy (sam zresztą to przyznał).
Tak czy siak wybór trudny, bo szkła, są naprawdę interesujące, nawet dla posiadacza C 100-400 L ;)
-
Przepraszam za idiotyczne może pytanie, ale jak się kształtują ceny obydwu szkiełek?
-
Witaj
Test i pojedynek bardzo ciekawy. Osobiście mam jednak kilka wątpliwości.
1. Obiektywy te kierowane są raczej do amatorów fotografii przyrodniczej, a Ci w dużej części nie są użytkownikami FF. Zdjęcia prezentowane przez Ciebie pochodzą z 6 D, a więc puszki, która generuje w Canonie jeden z lepszych obrazków.
2. Oglądanie zdjęć w rozdzielczości 1100 x 733 nic nie daje bo każde zdjęcie poprawnie wykonane zapisane w jpg i zmniejszone do takiej rozdzielczości będzie wyglądało dobrze.
3. Jedynym miarodajnym wskaźnikiem jakości szkła są dla mnie pliki RAW lub ostatecznie jpg w maksymalnej wielkości na standardowych ustawieniach.
4. Nikt tego nie porusza, ale zachowanie Tamrona z puszkami Canona różni się (celność i szybkość AF) od wersji dla Nikona. Na korzyść tego drugiego co mnie martwi bo używam sprzętu ze stajni C.
5. Przydałyby się również informacje na temat tego, czy po podpięciu obiektywu do puszki dokonywałeś mikroregulacji, a jeśli tak to w jakim zakresie.
6. Brakuje mi też choć jednej fotki z ptakiem w locie (może być wrona) :-)
Myślę, że znajdzie się wielu, którzy zobaczyliby zdjęcia z tych obiektywów wykonane niepełną klatką oraz w formacie RAW.
Z podziękowaniem za wszystkie Twoje testy.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Przepraszam za idiotyczne może pytanie, ale jak się kształtują ceny obydwu szkiełek?
Przeczytałeś pierwszy post w tym wątku?
Rzeczywiście idiotyczne pytanie...
Dzięki Kuba za podsumowanie, generalnie wybrałbym chyba jednak Tamrona nad którym zastanawiam się od roku :). Ciekawe byłoby także porównanie tych szkieł z nową odsłoną C100-400...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
2. Oglądanie zdjęć w rozdzielczości 1100 x 733 nic nie daje bo każde zdjęcie poprawnie wykonane zapisane w jpg i zmniejszone do takiej rozdzielczości będzie wyglądało dobrze.
3. Jedynym miarodajnym wskaźnikiem jakości szkła są dla mnie pliki RAW lub ostatecznie jpg w maksymalnej wielkości na standardowych ustawieniach.
Ale przecież dałem cropy 100%, mogę wrzucić też rawy z tych zdjęć, pytanie czy jest sens...
-
Nie ma, z tego co jest widać wystarczająco to co napisałeś w konkluzjach. Reszta to skazywanie g na śmierć. Wybór jest bardziej na poziomie preferencji niż wyraźnej przewagi. Niepokoi mnie tylko to co piszą że podobno T ma jakieś problemy z M-ką. To może oznaczać kłopoty w nowych puszkach Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ciekawe byłoby także porównanie tych szkieł z nową odsłoną C100-400..
Porównań T 150-600,S150-600C,S150-600S i C100-400 II w różnych konfiguracjach jest już sporo.
Wygrywa C100-400II przed S150-600.
Ale jeśli weźmiemy pod uwagę różnicę 200 mm ,to może się okazać ,że Sigma to lepszy wybór.
Różnice ogniskowych można w C nadrobić TC 1,4 ,ale robi się f=8.
Ja zdecydowany jestem na 100-400II na podstawie doświadczeń z użytkowania C100-400 i S50-500 IS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ale przecież dałem cropy 100%, mogę wrzucić też rawy z tych zdjęć, pytanie czy jest sens...
Gdybyś miał, to ja bardzo proszę o RAW ale z APS-C tak z Tamiego jak i Sigmy. Tak jak napisałem ... dla mnie zdjęcia z 6 D nic nie dają bo pomiędzy 6 D a 60 D jest przepaść :-)
Pozdrawiam:-)
-
Tamron - choćby z powodu lepszego wyglądu, jeśli obrazek ten sam.
Jeśli to tego zsumuje niepewny jednak z urzędu AF i ergonomię, bez dwóch zdań Tamron.
Dzięki i odezwę się na czasie z zamówieniem, można rozumiem? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Gdybyś miał, to ja bardzo proszę o RAW ale z APS-C tak z Tamiego jak i Sigmy. Tak jak napisałem ... dla mnie zdjęcia z 6 D nic nie dają bo pomiędzy 6 D a 60 D jest przepaść :-)
Pozdrawiam:-)
Szkło pod FF więc testuję na FF :) Na APSC wiadomo ostrość będzie gorsza odrobinę. Sample w jpg 600/6.3:
http://www.kubacichocki.pl/test/sigm...tamronfull.jpg
http://www.kubacichocki.pl/test/sigm.../sigmafull.jpg
-
Z Tamronem zawsze miałem "wyczyść*styki" komunikat, z sigmą nigdy...
-
Ja tak mam z 17-40, 70-200, 50/1.4, S 35/1.4... ze wszystkimi praktycznie - norma.
-
A u mnie NIGDY nie pojawił się taki komunikat na żadnym body, a przewija się obiektytów, ho ho...
-
Hmm różnice kosmetyczne - oba szkła bardzo fajne. W sumie jakby nie podpisy to zdjęcia nie do odróżnienia. Fajne szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A u mnie NIGDY nie pojawił się taki komunikat na żadnym body, a przewija się obiektytów, ho ho...
Ciekawe, tym bardziej jaka może być zależność ;)
-
Pod apsc sigma zdaje się być delikatnie ostrzejsza.. Ciekawe jak sobie obiektywy radzą z pracą gdy światło jest w kontrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A u mnie NIGDY nie pojawił się taki komunikat na żadnym body
U mnie także nie pojawił się taki komunikat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Przeczytałeś pierwszy post w tym wątku?
Rzeczywiście idiotyczne pytanie...
Dzięki Kuba za podsumowanie, generalnie wybrałbym chyba jednak Tamrona nad którym zastanawiam się od roku :). Ciekawe byłoby także porównanie tych szkieł z nową odsłoną C100-400...
A nie pisałem? Ślepy jestem :D Dzięki stary :)
-
Cichy a miałem 4 tamrony od Ciebie :P nawet po jednego byłem w domu u Ciebie ;)
Kupiłem dzisiaj Sigmę*- wstępnie jestem zadowolony, czas pokaże.
-
Jeżeli już chcieć na siłę porównywać optycznie obecnego Tamrona 150-600 z EF 100-400 mk2 to w wspólnym zakresie wyraźnie lepszy jest Canon. Nawet EF 100-400 mk2 na 5/300 jest ostrzejszy niż Tamron na 5.6/300. Ponadto Canon ma szybszy AF, lepszą stabilizację i być może lepsze uszczelnienia (to się okaże za jakiś czas). Tamron ma tendencje do zasysania mikropyłków (pewnie przez tubus/bagnet). Canon jest jednak niemalże dwukrotnie droższy oraz o 200mm "krótszy".
-
Rozbawiła mnie ta wiewiórka z ostatniego zdjęcia, też "zooma" strzeliła. Czy stabilizacja w obydwu szkłach pracuje bez opóźnień?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Jeżeli już chcieć na siłę porównywać optycznie obecnego Tamrona 150-600 z EF 100-400 mk2 to w wspólnym zakresie wyraźnie lepszy jest Canon. Nawet EF 100-400 mk2 na 5/300 jest ostrzejszy niż Tamron na 5.6/300. Ponadto Canon ma szybszy AF, lepszą stabilizację i być może lepsze uszczelnienia (to się okaże za jakiś czas). Tamron ma tendencje do zasysania mikropyłków (pewnie przez tubus/bagnet). Canon jest jednak niemalże dwukrotnie droższy oraz o 200mm "krótszy".
Miałem kiedyś C100-400 w pierwszym wydaniu i czasem wydawał się za krótki, więc do moich amatorskich zastosowań warto rozważyć sigmę bądź tamrona.
-
Ja mam właśnie mały dylemat odnośnie szkiełek "pojedynkujących" się w watku a 100-400 w I wydaniu. Pompki używam najczęściej do szeroko pojętej spotterki w tym pokazy i 600mm kusi strasznie. Obawiam się tylko jak poradzi sobie AF i o ewentualne panoramowanie przy współudziale stabilizacji. Dylemat pomiędzy dwoma rozwiązaniami :
1. Sprzedać 100-400 i kupić któryś 150-600
2. Zamienić stare 40D na powiedzmy 70D, zostawić 100-400 i kropować (bo w stosunku do 40D byłoby z czego)
Za drugą opcją przemawia jednak drobny postęp w możliwościach korpusu 40D vs 70D z którego będę mógł korzystać też z pozostałymi szkłami. Nadal jednak 600mm to 600mm...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Miałem kiedyś C100-400 w pierwszym wydaniu i czasem wydawał się za krótki
Mnie wciąż się tak wydaje: bardziej z FF duzo mniej z cropem
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
100-400 w I wydaniu. Pompki używam najczęściej do szeroko pojętej spotterki w tym pokazy i 600mm kusi strasznie
Z cropem używałem Sigmy 50-500 IS,razem 750 mm.
W większości moich przypadków fotki były bardzo dobre,
ale w przypadku spotterki takiej amatorskiej te 750 było nic nie warte.
Ilość udanych fotek lotniczych przy najdłuższych ogniskowych była malutka.
Dużo więcej udanych fotek zrobiłem 100-400 L.Bardzo się naświetliłem na Sigmę 150-600S właśnie za te 600,
ale po przedłużonym mózgowaniu padło na 100-400II ,gdy rozstanę się z dotychczasowym.
Na poważne fotografowanie ptaków czy zwierzaków nawet 600 nie wystarczy.
Potrzeba 600 ,ale w czatowni czy innej ziemiance.Ja tego nie będę robił,dlatego pozostanę przy 100-400 II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
(...) ale w przypadku spotterki takiej amatorskiej te 750 było nic nie warte.
Ilość udanych fotek lotniczych przy najdłuższych ogniskowych była malutka.(...)
Z czego to wynikało ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Z czego to wynikało
Mogę tylko spekulować po porównaniu z innym obiektywem i innym body
-to był zestaw Pentax K-5 + S 50-500 IS
-największy problem : utrzymanie AF.szybko ostrzył i dobrze ale też łatwo gubił,
może z innym body byłoby inaczej
-przy 750 przy niezbyt przejrzystym powietrzu przy samolotach odrzutowych w trakcie akrobacji
mnie to wychodziło słabo.
-dobrze ( w miarę ) wychodziły pasażery
-zresztą nieudane fotki biorę na swoje niumiejetności :? .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Na poważne fotografowanie ptaków czy zwierzaków nawet 600 nie wystarczy.
Potrzeba 600, ale w czatowni czy innej ziemiance
Duża część półprofesjonalnej fotografii przyrodniczej powstaje przy użyciu dziadunia 400 5.6. Do czatowni często 200 wystarczy, a i zdarza się mieć ptaszynę 3 m od lufy. Z tego co wiem Bracia Kłosowscy ogrom swoich fotografii przyrodniczych wykonali obiektywem 300 mm. Na 600 z jasnym światłem i stabilizacją stać nielicznych, dlatego propozycja Tamrona i Sigmy budzi takie zainteresowanie.
W 7D Mk II AF działa do F8, a więc teoretycznie 400 5.6 +TC 1.4 III i mamy prawie 600. Tamrona przy małych ptaszynach i niepełnym kadrze też trzeba przymykać. Chciałbym zobaczyć fotki tego samego obiektu zrobione Tamronem i Sigmą na 600 oraz C 400 + TC 1.4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Chciałbym zobaczyć fotki tego samego obiektu zrobione Tamronem i Sigmą na 600 oraz C 400 + TC 1.4
Odpowiem na ostatni fragment.
Do zdjęć 100-400L +TC 1,4 III oraz 5DIII nie można się przyczepić .Jakość bardzo dobra.
Warunek: musi być światłość :lol: .Mnie to ograniczało ,więc rozstałem się z TC.
Pewnie z 400/5,6 będzie podobnie ,jeśli kogoś światło nie ogranicza różnice mogą być niezauważalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Wydaje mi się, że pomyliłeś fotki.
W EXIF-ie sigmafull.jpg jest wpis
Cytat:
Unknown (0095)2,70 : TAMRONSP150-600mmF/5-6.3DiVCUSDA011
To by wyjaśniało czemu Sigma jest ostrzejsza od Tamrona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomee
Wydaje mi się, że pomyliłeś fotki.
W EXIF-ie sigmafull.jpg jest wpis
To by wyjaśniało czemu Sigma jest ostrzejsza od Tamrona.
Dzieki za czujność, już poprawiłem. Chociaż aż takiej różnicy między tymi dwiema fotami akurat nie widzę ;)
-
Trochę dokładniej pomierzyłem prędkości AF w obydwu szkłach i oto wyniki:
Sprawdziłem to u siebie (6d przy) i ze stoperem w ręku czas, jaki zajmuje układowi AF przebieg całego zakresu i potwierdzenie ostrości na kontrastowym elemencie na nieskończoności.
Sigma C.
przy 150mm, dobre światło, przebieg z potwierdzeniem:
ustawienie tryby AF Smooth: 0.6 sek
Standard: 0.45 sek
Motor Priority: 0.3 sekundy.
600mm: 0.9 sekundy (niezależnie od trybu prędkości)
a w słabym świetle (zapięty dekiel) przebieg zakresu:
600mm: 3 sekundy niezależnie od trybu prędkości
150mm: 0.4 sek.
Teraz Tamron.
przy 150mm, przebieg z potwierdzeniem, dobre światło: 0,3 sekundy
600mm: 0.45
150mm przebieg przy zapiętym deklu: 0,3 sek.
600mm: 1,4 sek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Teraz Tamron.
przy 150mm, przebieg z potwierdzeniem, dobre światło: 0,3 sekundy
600mm: 0.45
Serio? :lol:
Stoperem nie zmierzysz dokładnie, przy tak krótkich czasach... nagraj filmik, policz klatki i masz dokładny wynik.
-
Cichy, potrzebujesz mikrokontroler, który wyśle sygnał na wężyk spustowy zacznie liczyć czas i przestanie gdy usłyszy BEEP :lol:
-
Bez przesady. Podałem usrednione wyniki z kilku pomiarów, poza tym można wyciągnąć wnioski z tego jednoznaczne zakładając nawet błąd pomiaru dużo większy niż te 0,05 sek.
-
Powtórzę... serio Tamron jest wstanie przelecieć cały zakres na 600mm w niecałe pół sekundy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Cichy, potrzebujesz mikrokontroler, który wyśle sygnał na wężyk spustowy zacznie liczyć czas i przestanie gdy usłyszy BEEP :lol:
? Mierzenie stoperem czasów w okolicach sekundy jest bez sensu, więcej roboty niż to warte, a i dokładność mocno dyskusyjna. Metoda z filmem nie dość, że dokładniejsza to i mniej czaso- i pracochłonna. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Bez przesady. Podałem usrednione wyniki z kilku pomiarów, poza tym można wyciągnąć wnioski z tego jednoznaczne zakładając nawet błąd pomiaru dużo większy niż te 0,05 sek.
Dokładność to możesz mieć przy tej metodzie do 0,5sek a nie 0,05 sek. Błąd pomiaru przy starcie i stopie stopera będzie większy niz 0,5sek :)
-
Ale macie problemy. Jakie 0.5 sekundy jak wyniki były powtarzalne ???
-
Ja pierniczę, takie rzeczy to mogą być tylko na tym forum. Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie :shock:. Ręce opadają...
Oczywiście można się habilitować nad sposobem pomiaru i obliczeniem błędu. Robiłem to sam setki razy na różnych laboratoriach za czasów studiów na polibudzie, ale w tym wypadku, to chyba nie o to chodzi.
Dzięki Cichy, to kolejny przykład potwierdzający regułę, że Sigma pod wzgledem pracy AFa przynajmniej w systemie Canona ma jeszcze sporo do zrobienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ja pierniczę, takie rzeczy to mogą być tylko na tym forum. Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie :shock:. Ręce opadają...
Oczywiście można się habilitować nad sposobem pomiaru i obliczeniem błędu. Robiłem to sam setki razy na różnych laboratoriach za czasów studiów na polibudzie, ale w tym wypadku, to chyba nie o to chodzi.
Dzięki Cichy, to kolejny przykład potwierdzający regułę, że Sigma pod wzgledem pracy AFa przynajmniej w systemie Canona ma jeszcze sporo do zrobienia.
nie wyciagalbym takich wnioskow.
Tamron juz od pewnego czasu potrafi robic bardzo szybki AF , ale za dokladny to on nie jest.
nie wiem dokladnie jak jest w tym obiektywie bo nie mam i raczej nie kupie, ale duza szybkosc i mniejsza precyzja pasowaly by do nowych T.
ogolnie co do zasady to im szybciej tym raczej mniej precyzyjnie , ale to tylko taka ogolna tenencja.
sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
sigma C jest pomiedzy.
AF w detekcji fazy to kompromis pomiedzy dwoma konkurencyjnymi czynnikami - szybkosc nastawy a dokladnosc nastawy.
dyskusja o tym czy pomiar za pomoca stopera recznego jest wystrczajaco dokladny , czy tez nie , jest moim zdaniem infantylna.
oczywiscie , ze dla takiego porownania jest wytrczajaco dokladna- wykazuje niezbicie , ze af T jest szybszy .
-
Cytat:
Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie .
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz udowadnianie na siłę? Tak jak napisałem, metoda z filmem jest lepsza pod każdym względem, zwłaszcza w tym co dla potencjalnych klientów Cichego może być najważniejsze- dokładności.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
U mnie na polibudzie kazali zastanowić się czy wynik jest realny... Tu nie potrzeba habilitacji, a chwili zastanowienia.
Nie jest możliwe, aby Tamron 150-600@600 nawet przy ostrzeniu na najbardziej kontrastową scenę znaną ludzkości przebiegał całą skalę poniżej 0,5s.
Testowane na 5dmk3.
https://www.youtube.com/watch?v=pTQL7AfKE6o
Dla jasności, miałem to szkło, używałem z 7D, tu też do 0,5s było daleko, bardzo daleko.
-
Cichy nie mierzył przebiegu AF w 2 strony z deklem (AF z deklem działa wolniej bo puszka szuka czegokolwiek).
Wiadomo coś na temat współpracy z nowymi puszkami w Live View (70D/760D/M3)?
Chodzi mi po głowie to szkło :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz udowadnianie na siłę? Tak jak napisałem, metoda z filmem jest lepsza pod każdym względem, zwłaszcza w tym co dla potencjalnych klientów Cichego może być najważniejsze- dokładności.
U mnie na polibudzie kazali zastanowić się czy wynik jest realny... Tu nie potrzeba habilitacji, a chwili zastanowienia.
Nie jest możliwe, aby Tamron 150-600@600 nawet przy ostrzeniu na najbardziej kontrastową scenę znaną ludzkości przebiegał całą skalę poniżej 0,5s.
Testowane na 5dmk3.
https://www.youtube.com/watch?v=pTQL7AfKE6o
Dla jasności, miałem to szkło, używałem z 7D, tu też do 0,5s było daleko, bardzo daleko.
A na tym filmiku ile według Twoich wyliczeń zajmuje przebieg zakresu na 600mm ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A na tym filmiku ile według Twoich wyliczeń zajmuje przebieg zakresu na 600mm ?
Od nieskończoności do 2.7 jest to 17 klatek (od początku ruchu do pełnego zatrzymania- 18). Film ma 25fps więc czas przebiegu to 0,68-0,72s. W drugą stronę 16 klatek więc 0,64s.
Muszę przyznać, że jestem zaskoczony, że różnica prędkości jest tak duża, u mnie na 7D było to koło 1s.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Od nieskończoności do 2.7 jest to 17 klatek (od początku ruchu do pełnego zatrzymania- 18). Film ma 25fps więc czas przebiegu to 0,68-0,72s. W drugą stronę 16 klatek więc 0,64s.
Muszę przyznać, że jestem zaskoczony, że różnica prędkości jest tak duża, u mnie na 7D było to koło 1s.
Zgadzam się, że pomiar czasu do 1 s ręcznym stoperem jest obarczony dużym błędem, bo rolę odgrywa czas reakcji psychofizycznej.
Znacznie dokładniejsze jest policzenie klatek.
Ale czy to nie jest rozdzielanie "włosa na czworo" ?
Co z tego wynika, jak będę lepsze-gorsze warunki oświetleniowe/kontrastowe, to również może być różnica ułamków sekundy przy rzeczywistych zdjęciach.
Poza tym, chłop (cichy) się stara i świetnie, jak mu dziekuję :) za testy.
Za to bardziej mnie interesuje jakość obrazowania z tego tamrona i sigmy na ogniskowych 500-600 podpiętych do cropa, a nie do FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
sigma C jest pomiedzy.
Zatem powinni wypuścić nową serię F, która byłaby i celna i szybka :).
Mi się wydaje, że po prostu nie potrafią takiego szkła zrobić, bo gdyby tak nie było już dawno byłyby na rynku. Miałem złe doświadczenia ze starymi sigmami, spróbowałem chwalonych A i poprawa wyraźna jest, ale nadal do szkieł canona im daleko. Co mi po świetnej jakości, bo tego im odmówić nie można jak mam sporo ujęć do wyrzucenia...
Może za 10 lat sigma wsadzi do swoich produktów porządny AF, żeby nam zamknąć usta, ale obawiam się, że cena może osiągnąć poziom canona. A ten też nie śpi, bo jak już wypuści następcę, to i jakościowo i pod względem użytkowym są to świetne produkty. Ehhh, tylko ta cena :(.
Zatem pozostaje zaakceptować tańsze propozycje, bo pomimo bolączek ich dotykających to nadal bardzo dobre propozycje dla ambitnych amatorów.
-
Panowie nie wypowiadam sie na temat doladnosci pomiarow Cichego , ale nie jest to wynik nieprawdopodobny.
robie takie pomiary , kilka dla porownania.
24-70 L na 24 mm:
czas przebiegu calej skali od makro : 389 milisek.
obiektyw j.w. 70 mm
czas przebiegu calej skali od makro : 817 milisek.
obiektyw sigma 400 mm /5,6 naped elektromagnetyczny, zakres od 3,6 m do nieskonczonosci:
czas przebiegu : 579 milisek.
czyli ok 0,5 sek dla T z silnikiem US jest prawdopodobne , nie wykluczalbym.
wszystkie pomiary z zalozonym deklem na obiektyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nie wypowiadam sie na temat doladnosci pomiarow Cichego , ale nie jest to wynik nieprawdopodobny.
robuie takie pomiary
A potrafisz w sposób prosty opisać wyniki swoich badań ?
Wnioski ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A potrafisz w sposób prosty opisać wyniki swoich badań ?
Wnioski ?
ogolne wnioski sa takie:
im szybszy naped tym na ogol bywa mniej precyzyjny i mniej dokladny ( glownie mniejsza precyzja , czyli wiekszy rozrzut) .Naped elektromagnetyczny potrafi byc wolniejszy ale lubi byc dokladniejszy , przynajmniej w normalnych cenowo obiektywach.
Nie obawiam sie napedu elektrom. , wcale nie uwazam ze USM gwarantuje lepsza dokladnosc i precyzje - nie . na ogol jest szybciej , ale dokladnosc porownywalna , lub mniejsza .
Za malo znam tamrona.
ale ostatnie obiektywy - szybki , cichy naped , bardzo szybki , lecz nie nie za dobra precyzja , czyli stosunkowo duzy rozrzut - ale zle nie jest, tragedii nie ma.
swietna , wspaniala stabilizacja.
nie moge nic pewnego powiedziec , gdyz tego obiektywu nie mam i nie mialem w rekach , ale znajac mozliwosci techniczne T , jest b mozliwym ze produkuje bardzo szybki naped , choc oczekiwalbym mniejszej dokladnosci - to trzebaby pomierzyc.
na zakonczenie dla urozmaicenia dziwiek wymienionej sigmy ;-)
http://spherapan.vot.pl/sigma.mp3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
No otóż to, u mnie ze stoperem "na oko" wyszło przy trzech pomiarach 0.6, 0.5 i 0.6 sekundy (przebieg 'z powrotem' mierzyłem), czyli zakładając, że zmierzyłeś idealnie to miałem błąd rzędu 0.1 sekundy, co przy różnicy w słabym świetle 1,5 sekundy na 600mm na korzyść Tamrona jest właściwie bez różnicy. A to video które zamieściłeś jak widzę nie jest w idealnych warunkach oświetleniowych, w dobrym świetle słonecznym prędkość AF jest najlepsza.