Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
Ja pierniczę, takie rzeczy to mogą być tylko na tym forum. Cichy się stara pokazać rożnice, podsumowuje i komentuje a reszta za wszelką cenę próbuje udowodnić, że źle zmierzył albo nie miarodajnie . Ręce opadają...
Oczywiście można się habilitować nad sposobem pomiaru i obliczeniem błędu. Robiłem to sam setki razy na różnych laboratoriach za czasów studiów na polibudzie, ale w tym wypadku, to chyba nie o to chodzi.

Dzięki Cichy, to kolejny przykład potwierdzający regułę, że Sigma pod wzgledem pracy AFa przynajmniej w systemie Canona ma jeszcze sporo do zrobienia.
nie wyciagalbym takich wnioskow.

Tamron juz od pewnego czasu potrafi robic bardzo szybki AF , ale za dokladny to on nie jest.
nie wiem dokladnie jak jest w tym obiektywie bo nie mam i raczej nie kupie, ale duza szybkosc i mniejsza precyzja pasowaly by do nowych T.

ogolnie co do zasady to im szybciej tym raczej mniej precyzyjnie , ale to tylko taka ogolna tenencja.

sigma wypuszcza obiektywy S z zalozenia maja byc szybkie , ale byc moze za to mniej dokladne .
i obiektywy A , ktore maja byc z zalozenia bardziej dokladne ale i wolniejsze.
sigma C jest pomiedzy.

AF w detekcji fazy to kompromis pomiedzy dwoma konkurencyjnymi czynnikami - szybkosc nastawy a dokladnosc nastawy.

dyskusja o tym czy pomiar za pomoca stopera recznego jest wystrczajaco dokladny , czy tez nie , jest moim zdaniem infantylna.

oczywiscie , ze dla takiego porownania jest wytrczajaco dokladna- wykazuje niezbicie , ze af T jest szybszy .