W ciągu kilku dni we wszystkich sklepach objętych promocją Canon Cash Back Aparat Canon 5d Mark III podrożał o 500zł. Po co więcej robić tego typu durne akcje po czym podwyższa się ceny ?
Wersja do druku
W ciągu kilku dni we wszystkich sklepach objętych promocją Canon Cash Back Aparat Canon 5d Mark III podrożał o 500zł. Po co więcej robić tego typu durne akcje po czym podwyższa się ceny ?
Bo nie wszyscy mają świadomość takich akcji ;)
No cóż może warto napisać do Canon Polska w tej sprawie z listą sklepów i cenami.
Najgorszy chwyt marketingowy zrobić promocję i podnieść cenę, żenada ....
Ewidentnie widać, że jest to "wymuszone" od Canona ponieważ wszystkie sklepy objęte tą promocją podniosły cenę.
Bolanda, trzeba się przyzwyczajać do stylu prowadzenia biznesu - promocja jest dla sklepu, a nie dla klienta - ale z drugiej strony od jakiegoś czasu słyszy się że canon podniesie ceny hurtowe może to nieszczęśliwy zbieg okoliczności - z trzeciej strony podniesienie ceny jest oczywiste :mrgreen: mamy przecież deflację (1.6% w lutym pewnie znowu lokomotywy potaniały) :mrgreen:, a z deflacją trzeba walczyć :mrgreen: bo jest szkodliwa - z czwartej strony słyszałem że sklep z promocją nie może sprzedawać poniżej SRP (lub czegoś na kształt) producenta - ale jak dobrze poczytać to praktyka ustalania SRP jest niezgodna z polskim prawem i UOKIK powinien przywalić odpowiednią karę np. 10% obrotu ale jakoś tego nie robi - dlaczego tego nie robi?
pozostaje kupić w sklepie bez promocji cena na logikę powinna być mniejsza w takim sklepie właśnie o równowartość promocji :mrgreen: i pita nie będzie bo nie odniesiesz korzyści :mrgreen: - czyli same korzyści :mrgreen:
Ale co się dziwicie, dolar kosztował dziś średnio 3,91 zł. Ktoś to w końcu musi wyrównać.
3,94 skup ;) będzie drożej
W media stacjonarnym w grudniu 6 d kosztował 5999. Wczoraj na wystawie była cena 6249 chociaż żadnego cashbacku nie ma. Zaczyna się sezon foto to i ceny idą w górę.
Jak ja się cieszę , że kupiłem na święta MKIII aczkolwiek miło by było dostać za niego 1200 zł :)
A może ceny rosną z powodu wysokiego kursu dolara ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dokladnie, kiedy dolar byl po blisko 4zl? 15 lat temu? Jakos chyba tak.
trzeba się bać bo 15 lat temu dwumegapikselowe kompakty kosztowały po dziesięć tysięcy złotych - co będzie jak to też wróci oczywiście z powodu kursu dolara. zawsze jak widziałem ceny dla Bolandy to były związane z ojro, a nie dolarem canon i inny woleli sprzedawać nam to samo za 1000 ojro (bo jesteśmy w europie :mrgreen:) niż za 1000 dularów.
Kazdy pretekst jest dobry zeby podniesc ceny a jak stoi dolar kazdy widzi. Nie mieszlbym wiec cashbacku z podnoszeniem cen produktow w jednym worku.
No ale nie wpadajmy w paranoję z tym dolarem, bo wychodzi na to, że wszystkie aktualne egzemplarze sklepy zakupiły po obecnym kursie. A raczej 5D MKIII nie jest jakimś szczególnie chodliwym towarem, więc te egzemplarze pewnie już trochę zalegają na półkach.
Wychodzi na to, że cashback jest po to, żeby ktoś puszkę 5D mkIII zechciał kupić :)
5pirit
widziałeś jak ceny Apple poszły w gore ? Wiadomo ze jak ktoś ma zapas magazynowy to kupił taniej i teraz sprzeda drożej ale z drugiej kupując na magazyn zawsze jest ryzyko ze cena może spaść. Czasami ryzyko się opłaci czasami nie.
Nie widzę powodów dla których sprzęt Canona miałby drożeć. Kurs jena jest mniej więcej stały, dolar nie ma tu nic do rzeczy. Porównanie z Apple bardzo nietrafione. Reszta to ew. kombinacje i zagrywki dystrybutorów czy sklepów.
Tym bardziej cena schyłkowych puszek takich jak 6d czy 5d3 będzie spadać, bo będą przedmiotem wyprzedaży.
Myslisz, ze dystrybutorzy rozliczaja sie w jenach?
Dlatego napisałem, że reszta to ew. kombinacje. Nawet jeśli rozliczają się w dolarach, to w całym tym łańcuchu MUSI istnieć na początku cena w jenach, a ten ostatni zachowuje się podobnie jak złotówka.
W tym przypadku (mocno drożejącego dolara) istotny wpływ będą mieli (niestety) w tym całym łańcuchu sprzedaży dystrybutorzy i jak by nie patrzeć ceny pójdą wg mnie w górę.
Nie no jasna sprawa, ale jeżeli ktoś ma na stanie 2 sztuki a trzecią kupił no nowym kursie to jest to nasze kochane polskie Skur****** i nic więcej ..... no dobra, prawa rynku.
Co do "srapla apla", to akurat podałeś zły przykład, bo oni mają taką politykę która z grubsza powinna się nazywać "jak ładnie robimy klientów w ***** a oni nas kochają i nabijają nam kieszenie", to tak tylko według mnie ;)
Dystrybutor podnosi ceny i to samo robi sklep. Cała filozofia. Chyba nie myślicie, że na półkę sobie wzięli po kilka egzemplarzy 5D MK III aby teraz sprzedawać w tej samej, starej cenie.
Więc dlatego ostatnie słowa które zacytowałeś z mojej wypowiedzi dotyczą się ogółu w naszym kraju.
W BH Photo 5dIII jest po $2499.00 a 6D $1399.00 Canon stara sie pewnie zrobic miejsce na nowe modele.
Właśnie.
W USA ceny spadły, a w Polsce wzrosły, i w obu przypadkach głównym powodem jest wzrost dolara.
Wzrost cen w Polsce byłby jeszcze większy, gdyby poczciwy Canon nie obniżył w USA.
Canon nie ma takiej polityki, żeby ceny towaru już niemodnego spadały prawie do zera, jak w ciuchach, bo zalega magazyny.:lol:
Kiedy przychodzi nowy model, zapasy starego się kończa i jego cena może nawet wzrosnać jeżeli sa tacy, co uważaja, że ma jakieś przewagi nad nowym.
A w handlu jest tak właśnie jak z cenami benzyny. Kiedy tylko ceny ropy "maja" wzrosnać, cena benzyny zaczyna rosnać z wyprzedzeniem, bo niby trzeba szykować pieniadze na przyszłe zakupy. Natomiast kiedy ceny ropy spadaja, nikt tego nie zauważa przez długie miesiace. Tak samo z cenami biletów lotniczych. To nie jest draństwo tylko codzienność "wolnego rynku".
^^Coś pochrzaniłeś z cytowaniem :roll:.
Jeżeli ceny poszły w górę tylko w sklepach z towarem objętym promocją, to nie ma to żadnego związku z kursem dolara.
wsad dolarowy.Cytat:
Nie widzę powodów dla których sprzęt Canona miałby drożeć. Kurs jena jest mniej więcej stały, dolar nie ma tu nic do rzeczy.
japonia jednak sporo importuje surwcow.
jesli produkcja poza J , to z pewnoscia kurs usd odgrywa role.
beznadziejne "promocje" i inne zagrywki. Ludzie, którzy chcą kupić coś porządnego i tak śledzą rynek więc szybko orientują się co i jak i jak bardzo producenci chcą na nas zarabiać ;/
Nie rozumiesz najprostszej rzeczy :roll: . Każdy ,kto sprzedaje towar lub usługę chce osiągnąć jak największy zysk.
Ja to rozumiem.Jeśli Ty tego nie rozumiesz :uruchom własny"BIZNES".
Na Tobie zarabia Komunikacja Miejska,Wodociagi ,piekarnia i wszystko wokół(tam gdzie jesteś konsumentem)a Canon to już nie powinien ?
Lamenty i żale na cenę sprzętu (w niszowym rynku:Polska)skieruj do do Prezesa Canon Corporation LTD bo na forum fotograficznym takie skomlenia niczemu nie służą.
Chciałem podobny temat założyć, nie tylko ja zauważyłem cwaniactwo sklepów. Ciekaw jestem czy Canon o tym wie? Wyślę mejla z zapytaniem a w przyszłym tygodniu zadzwonię. Chciałem kupić z cash backiem ale odpuszczę celowo aby nie dać zarobić tym sklepom, kupię u konkurencji bez cash backu. Ale dziadostwo :/
Ale to chyba nie jest wielką tajemnicą i był już kiedyś na forum temat jak to niektóre sklepy (przeważnie sieciówki) podwyższają ceny aparatów i obiektywów i dają w zamian cash back. Na który czekamy tygodniami i jeszcze zastanawiamy się, czy spełniliśmy wszystkie warunki.
Czy Canon o tym wie. Chyba tak, bo liczy się tylko zysk. Przeważnie cash back jest dostępny dla partnerów Canona, którzy dużo sprzętu zamawiają.
Ceny 5D3 zawsze byly stale, powiedzmy 2300 funtow. W cene wliczony byl grip i lightroom. Mozna bylo kupic za 2K ale bez gripa i lightrooma. Byly sklepy ktore dawaly jakies graty plus 430ex2. Dzis cena o ile sie nie myle to nadal 2K czyli 1999 funta. Elektronika ktora przez dwa lata staniala tylko 300f to marzenie Intela i Nvidii ;)