Dokladnie, kiedy dolar byl po blisko 4zl? 15 lat temu? Jakos chyba tak.
Dokladnie, kiedy dolar byl po blisko 4zl? 15 lat temu? Jakos chyba tak.
trzeba się bać bo 15 lat temu dwumegapikselowe kompakty kosztowały po dziesięć tysięcy złotych - co będzie jak to też wróci oczywiście z powodu kursu dolara. zawsze jak widziałem ceny dla Bolandy to były związane z ojro, a nie dolarem canon i inny woleli sprzedawać nam to samo za 1000 ojro (bo jesteśmy w europie) niż za 1000 dularów.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Kazdy pretekst jest dobry zeby podniesc ceny a jak stoi dolar kazdy widzi. Nie mieszlbym wiec cashbacku z podnoszeniem cen produktow w jednym worku.
No ale nie wpadajmy w paranoję z tym dolarem, bo wychodzi na to, że wszystkie aktualne egzemplarze sklepy zakupiły po obecnym kursie. A raczej 5D MKIII nie jest jakimś szczególnie chodliwym towarem, więc te egzemplarze pewnie już trochę zalegają na półkach.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Wychodzi na to, że cashback jest po to, żeby ktoś puszkę 5D mkIII zechciał kupić![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
5pirit
widziałeś jak ceny Apple poszły w gore ? Wiadomo ze jak ktoś ma zapas magazynowy to kupił taniej i teraz sprzeda drożej ale z drugiej kupując na magazyn zawsze jest ryzyko ze cena może spaść. Czasami ryzyko się opłaci czasami nie.
Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |
Nie widzę powodów dla których sprzęt Canona miałby drożeć. Kurs jena jest mniej więcej stały, dolar nie ma tu nic do rzeczy. Porównanie z Apple bardzo nietrafione. Reszta to ew. kombinacje i zagrywki dystrybutorów czy sklepów.
Tym bardziej cena schyłkowych puszek takich jak 6d czy 5d3 będzie spadać, bo będą przedmiotem wyprzedaży.
Myslisz, ze dystrybutorzy rozliczaja sie w jenach?
Dlatego napisałem, że reszta to ew. kombinacje. Nawet jeśli rozliczają się w dolarach, to w całym tym łańcuchu MUSI istnieć na początku cena w jenach, a ten ostatni zachowuje się podobnie jak złotówka.
W tym przypadku (mocno drożejącego dolara) istotny wpływ będą mieli (niestety) w tym całym łańcuchu sprzedaży dystrybutorzy i jak by nie patrzeć ceny pójdą wg mnie w górę.