Odp: 20 marca 2015 Zaćmienie słońca
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nic szczegolnego nie znajduje do skali 100%-
powyzej - normana pixelosa.
nie bardzo wiem co oznacza " forsownie"
Na podmienionym zdjęciu jest juz ładnie;)
Mógłbyś napisać, czym to wykonałeś??
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mar_ko
I tak będzie padać.
Serio? Skąd wiesz?:D
A tak poważnie, to może masz rację, bo przeważnie pogoda psuje takie widowiska niestety.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Na podmienionym zdjęciu jest juz ładnie;)
Mógłbyś napisać, czym to wykonałeś??
.
c5mk2 +s400/5,6+TC1,4+Tc2,0
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Serio? Skąd wiesz?:D
Śmiesz wątpić? Przejawiasz nieuzasadniony hurraoptymizm. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mar_ko
Wszystko ok, tylko dlaczego ta tęcza jest taka szara a ludzie tacy smutni?:D
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Wszystko ok, tylko dlaczego ta tęcza jest taka szara a ludzie tacy smutni?:D
Bo w sklepie się skończyła folia na filtry.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Wczoraj, pod wpływem Twoich pytań oglądałem obiektywy lustrzane i zacząłem zastanawiać się nad MTO 1000 mm.
Jeśli choć trochę interesuje Cię fotografia nieba, polecam kupić teleskop Sky-Watcher Synta 200/1200mm na montażu Dobsona.
Dzięki temu uzyskasz znacznie lepszą jakość, niż przy użyciu MTO 11CA. Używaną Syntę 8" kupisz za 600-750zł, więc w cenie MTO. Wadą są oczywiście monstrualne rozmiary i waga zestawu.
MTO jest przy niej bardzo poręczne (na zdjęciu MTO umocowane na montażu paralaktycznym).
UWAGA! Montaż azymutalny Dobsona nadaje się tylko do "krótkoczasowych" ekspozycji Słońca (z filtrem), Księżyca i planet. Fotografie obiektów ciemnego nieba wymagają już innego, znacznie droższego sprzętu.
Swoją drogą, zdjęcia wykonane przy pomocy MTO 11CA:
Techniki obserwacji i prezentacji Słońca
R.Ziomber, trafiłeś w moje długotrwałe rozterki. Ciągle myślę o takich zdjęciach ze względu na ich urodę, ale mając na uwadze czas, który mógłbym temu poświęcić, mam obawy że teleskop nie będzie używany tak, jak powinien być. :(
Myślałem jednak o czymś mniejszym i bardziej mobilnym: teleskopach w układzie Maksutowa o średnicy około 120 mm na montażu paralaktycznym. W jednym sklepie widzę coś takiego na montażu EQ3. Czy ma to sens do dorywczej zabawy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Myślałem jednak o czymś mniejszym i bardziej mobilnym: teleskopach w układzie Maksutowa o średnicy około 120 mm na montażu paralaktycznym. W jednym sklepie widzę coś takiego na montażu EQ3. Czy ma to sens do dorywczej zabawy?
Sky-Watcher 127/1500 to popularny sprzet do obserwacji z duzymi powiekszeniami (Ksiezyc, Slonce, planety). Do obiektow "ciemnego nieba" (mglawice, galaktyki) nadaje sie nieco gorzej (dluga ogniskowa utrudnia uzyskiwanie niewielkich powiększeń, niewielki tzw. przelot powoduje znaczne winietowanie przy okularach dlugoogniskowych).
W ogóle konstrukcje Maksutov-Cassegrain firmy Sky-Watcher "słyną" z niewielkiego przelotu, co raczej wprowadzi zauważalne winietowanie na zdjęciach na matrycy APS-C.
Optycznie są jednak całkiem niezłe i w swoim wąskim kręgu zastosowań (Księżyc, planety) spisują się bardzo dobrze.
EQ 3-2 po zakupie napędu będziesz mógł wykorzystać do fotografowania nieba z dłuższymi czasami naświetlania, przy pomocy obiektywów fotograficznych.
Swoją drogą widoczny na zdjęciu montaż to Bresser MON-1, odpowiednik EQ 3-2.
Czy przelot to jest średnica montażu okularu?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Czy przelot to jest średnica montażu okularu?
Powiązane :)
Rzutujesz obraz z teleskopu na detektor. Przelot to średnica kółka, które jeszcze nie będzie winietowane.
Nowe Maki S-W maja mocowanie okularów 2", mimo to przelot jedynie (bodajze) 20-pare mm. Tym samym można do nich przymocować szerokokątny okular 40mm. Niestety pociemnienie w miare oddalania się od środka pola widzenia będzie wyraźne. Maksutowy (przynajmniej z przelotem takim, jak S-W) nie nadają się do uzyskiwania niewielkich powiększeń i dużych pól widzenia.
Dziękuję za cierpliwość i wyjaśnienia.
Mógłbyś podać linkę do dobrej i przyjaznej strony lub forum, z którego dociekliwy początkujący może się różnych rzeczy dowiedzieć: o sprzęcie, obserwacjach, zdjęciach? Może być też po angielsku.
Wtedy przestanę pytania zadawać. ;)
Zacmienie slonca - kto,jak,czym?
To dzisiaj kolo dziesiatej z minutami sie zaczyna. Jakies nowe pomysly na filterki?
Odp: Zacmienie slonca - kto,jak,czym?
Jedyne co udało mi się skręcić to 2x ND8 i polar. Ledwo ledwo ale ujdzie.
Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
U mnie problem się rozwiązał. Użyję naturalnego filtra w postaci chmur.
Mam Nd1000 :) myślę że da radę :)
A ja wiem przynajmniej , do czego sie nadaja srajphony - na ekranie od zadniej strony maja naklejone srebrne folie(lustrzane). Znalazlem w smieciach 4 i 4s , powycinalem z nich krazki, i wsadzilem miedzy filtry UV. Okazalo sie, ze efekty sa zajeb**e - jeden z tych filtrow pozwala uzyskac zafarb taki, jak daje filtr IR-Cut (fioletowo-rozowy) a drugi daje fotki zielonkawe :-). Placzenie obydwu pozwala zrobic fotke w kolorkach naturalnych :-) Do tego dochodza ciekawe refleksy, bo folie sa zbyt waskie, zeby pokryc caly filtrUV (ja mam 62mm) i jakies swiatlo bokami tez sie dostaje, a i prostosc filtrow budzi zastrzezenia - niemniej zabawa jest. W kazdym badz razie zacmienie sie zaczelo!
U mnie żadnych chmurek i wyjdzie łysa pała.
Na onecie jest na żywo