750D - Product - Canon Polska
760D - Product - Canon Polska
Wersja do druku
750D - Product - Canon Polska
760D - Product - Canon Polska
Nic nie wiadomo.
Są uszczelki ?
Jest regulacja AF ?
Czyja matryca ?
Jaki wizjer ?
Tu masz trochę więcej Canon EOS Rebel T6s/T6i (760D/750D) First Impressions Review: Digital Photography Review
Trabant z dodatkowym wyświetlaczem, servo w live view, pokrętłem, polepszonym pomiarem i AFem to ciekawy ruch. Jak jeszcze dadzą "ładne" iso 3200 to można kupować ;]
Biorę 760d!! Jest kilka fajnych rzeczy, o których jeszcze nie piszą/nie wiedzą w mediach. Pozostawię Wam przyjemność odkrywania :)
Hmmm...może być ciekawie. Po naszemu na razie niewiele, czekam na test. Tak z ciekawości. Tymczasem: Canon EOS 750D i EOS 760D - Optyczne.pl
Ja też czekam niecierpliwie na 760D
I jednak 750D nie ma czujnika zbliżeniowego (tak jak 600D) a 760D ma...
750D tez ma pokrętełko, tylko z drugiej strony pryzmatu, tak jak we wcześniejszych modelach z tej półki :)
Ciekawe czy 760D oznacza zepchnięcie linii xxD jeszcze niżej (50D->60D/70D->760D), czy też będzie 80D.
Preorder the Canon EOS Rebel T6s $849 (760d) - przy dzisiejszym kursie $ = ~3100
Preorder the Canon EOS Rebel T6i $749 (750d) - ~2700
Licząc, że u nas będą odpowiednio po 3.5 tyś i 3 tyś to chyba nie będzie dramatu biorąc pod uwage, że faktycznie mogą być fajne i 760tka będzie wyżej pozycjonowana niż 70d.
Trzeba poczekać z pół roku jak cena spadnie do sensownego poziomu. Bo startują ostro jako nowość - prawie na poziomie 70D.
760D fajnie sie prezentuje, ludzie na CB beda marudzic a Canon zarobi miliony zielonych na sprzedazy tych "zabawek".
tak patrze, przyglądam się, czytam, i już widzę na co się przesiąde z mojego wysłużonego 450d. 760d fajna opcja, mógłby być choć trochę większy.
A po co? Cały jego urok w tym że jest mały. Takie xx w skórze rebela ;).
Wizjer --- powiększenie ----- pokrycie
760D ------------ .82x ---------- 95%
700D ------------ .85x ---------- 95%
550D ------------ .87x ---------- 95%
1100D ---------- .80x -----------95%
Jak widać Canon stopniowo pomniejsza wizjer.
Następcą 760D jest M3 (brak wizjera) :lol:
Proponuję uczcić minutą ciszy tę smutną wiadomość, że od wczoraj wszyscy mamy chałowe aparaty:cry:
Przynajmniej raz do roku nasza ukochana firma robi sobie jaja z pogrzebu, czyli starym zwyczajem tragikomedia w trzech odsłonach.
Bo nie tylko nowe xxxD się ukazały...
Cóż oto widzimy? Otóż pokazały się dwa FF o matrycach bardziej upakowanych niż 18Mp na APS-C. Azaliż będą one miały jakość obrazowania taką, jak przedwczorajsze FF, czy jak- również przedwczorajsze- APS-C?
Nowi nabywcy tych "piątek" będą sobie mogli kropnąć obrazek wielkości leciwego APS-C- Hip! hip! Hurra! Ale żeby im się w głowach nie poprzewracało z tej radości, to nowe xxxD dają nie 19 Mp, ale 24Mp, czyli znowu kropy rządzą kropem. Przy okazji się okaże, że obiektywy od FF, które ledwo ciągnęły na APS-C, będą ledwo ciągnąć na tych wycinkach z nowych matryc 50-o megapikselowych, a na tych 24 Mp będzie jeszcze gorzej. Się będzie kupowało obiektywy, co tam cena body... Ale obiektywów EF-S do tych "piątek" się pewnie zapiąć tradycyjnie nie da...
Nowe siedemsetki, hmm... Wreszcie userzy FF i xxD przestaną się obnosić z wyższością ergonomii ich puszek, wszakże nie do końca. Jak nie brak czujnika zbliżeniowego, to pokrętło żywcem wyjęte z EOS M, które potrafi wk... doimentnie, bo jest małe i chcąc je obrócić- niechcący uruchamia się dżojstik wewnątrz, i coś się niespodzianie przestawia. I jeszcze mniejsze celowniki! I znowu inne baterie!
Jeżeli coś w tej ofercie jest na całkowity, niekontrowersyjny plus, to EOS M3. Tutaj Canon przypierniczył naprawdę z grubej rury, widać postęp we wszystkim. Ten podnoszony palnik wbudowanej lampy po prostu rozwala:)
Wczoraj w Saturnir ogladalem kieszonkowego Samsunga z podnoszona lampka wbudowana. Ciekawe kto od kogo skopiowal.
Po przeczytaniu obu pełnych specyfikacji na stronie Canona widać, że zasadnicze różnice są takie:
- inne obudowy i ergonomia
- 760D ma dodatkowo elektroniczną poziomicę w wizjerze, oba mają na wyświetlaczu
- są drobne różnice w ustawianiu ostrości w LV. W 750D mamy: Autofokus: Dual Pixel CMOS AF III (wykrywanie twarzy i śledzenie AF, FlexiZone-Multi, FlexiZone-Single). W 760D to samo oraz do wyboru tryby One-shot AF i Servo AF w przypadku zdjęć i filmów. No i nie bardzo to rozumiem bo czym różni się śledzenie AF od servo AF???
- w 760D jest dodatkowo dostępny cyfrowy zoom podczas nagrywania filmów
- w 760D jest 14 funkcji indywidualnych, w 750D 13
- 760D jest o 10g cięższy
- zbliżeniowy czujnik w 760D
I to wszystko... Trudno mi ocenić, czy warto dopłacać do 760D. Filmowcom pewnie warto ale tylko fotografującym???
a co z Balansem Bieli
nigdzie nie znalazłem informacji żeby można było ustawiać go w Kelvinach
i czy podczas filmowania można płynnie go regulować??
czy juz do tego tylko ML??
Edit: w sumie to juz sam znalazłem odpowiedź
http://www.dpreview.com/articles/545...tion-and-wi-fi
A drugie kółko, a drugi ekran, a odchylany ekran tylny?
760 wydaje się bardzo dobrze trafiać w moje oczekiwania i upodobania. Nie żebym następcy dla swojego 60D szukał, ale jako następca dla 400D żony to może być bardzo fajna opcja. Ale spieprzyć coś musieli - puszka wygląda na fajną, za to akumulatorek co ją zasila to taki zabawkowy raczej...
krakał - przecież napisałem : inne obudowy i ergonomia. A odchylany tylny ekran mają oba aparaty.
Pierwsze zdjęcia na Optycznych:
Canon EOS 760D - przykładowe zdjęcia - Optyczne.pl
Szału nie ma. Matryca z 70D chyba ciut lepiej pracuje.
Noo, poruszenia to ze wzruszenia ;-) Ale są fotki na wyższych czułościach i można podejrzeć szum. Na niektórych zdjęciach już na ISO800 widać kolorowe ciapy nawet na jasnym tle.
Jeżeli pozostaniesz przy swojej ciekawej aczkolwiek błędnej teorii, że jakość obrazowania nie zależy od wielkości matrycy, to rzeczywiście będziesz musiał wierzyć, że nowe 5ds nie moga być lepsze niż 7d2.
Wskutek tego, duży popyt na 5ds, ktöry wkrótce się pojawi, będzie dla Ciebie niepojęty, bo kto by wydawał ponad dwa razy tyle na sprzęt nielepszy lub gorszy pod każdym względem. Stad właśnie będziesz miał ciagłe uporczywe uczucie, że ktoś sobie z Ciebie jaja robi.
Dywagacje o różnych formatach (FF vs MF) i rozdzielczościach w wątku o 5ds nasunęły mi jeszcze inne spostrzeżenie. Obecne APS-C Canona (24MPx) ma już taką samą wielkość pixela jak m43 (16MPx). Więc jak fanboje Olka będą Wam opowiadać swoją mantrę, że im się wydłużył 2x :lol: to teraz można już ich wyśmiać z aptekarską dokładnością :lol:
Fotki z M3 można obejrzeć tu:
???? : EOS M3?????????????EOS M ??
EOS M3 - EOS Digital SLR and Compact System Cameras - Canon UK
Co prawda to inny aparat ale z tą samą nowa matrycą.
A tu oficjalne sample z 750D i 760D:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos750d/
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos760d//
A o jakiej wielkości matrycy mowa? Fizycznej czy pierdylionowej? Właśnie objawiły się matryce FF, które zbierają tyle samo światła, co wszystkie poprzednie FF, czyli więcej, niż APS-C, a mają jakość obrazka w kropie taką samą, albo niewiele lepszą, niż najnowsze APS-C. Oczywiście, większa fizycznie matryca z większą ilością pikseli daje większą rozdzielczość i większy natywny format wydruku, jednakże aby utrzymać na niej wysoką jakość obrazu to albo trzeba stosować tak niskie ISO, jak na APS-C, albo robić downsampling, a w tym drugim przypadku pożytek z 50 Mp jest żaden. Fabryka się postarała także o ograniczenie dostępnego ISO do 6400, czyli mniej, niż oferują APS-C. Na pewno będzie to rewelacja dla pejzażystów i fotografów studyjnych, ale wielkości piksela ze średniego formatu jednak te 5Ds nie mają, tylko mniejszy. Optyki też do nich trzeba tęgiej, zwłaszcza szerokokątnej, bo to, co pokazują sample, ujawnia nędzę po brzegach,a i ISO 800 wieczorową porą na kolana nie rzuca.
Tym, co ja uporczywie twierdzę, jest to, że dla jakości obrazu ma znaczenie wielkość pojedynczego sensora i ilość światła zbieranego przez niego, a nie przez całą matrycę, więc jeśli w parze idzie i wielkość fizyczna matrycy, i wielkość sensora, to obraz będzie lepszy, niż z mniejszego sensora obojętnie na jakiej matrycy by go nie umieścić. A tu mamy taki właśnie odwrotny przypadek, że matryca duża, a sensor mały. Jeśli ktoś liczy na krop z tego 5Ds, to jest pod względem jego rozdzielczości o generację do tyłu za nowymi aparatami z serii 3xD, bo one mają 24 Mp, a nie 19 Mp, czyli APS-C użytkownicy zyskają na samym ekwiwalencie ogniskowej sporo więcej.
Ukochana firma tak właśnie pogrywa, że w średnim segmencie ilość Mp jest mniejsza, niż w entry-level, vide 7D2. O ile przez moment aparaty 2xD miały tyle samo pikseli, co 3xD, a nawet 4xD, i różnice pomiędzy nimi nie dotyczyły przynajmniej tego aspektu, to znowu wracamy do starej śpiewki: 7D2- 20 Mp, 70D- 20 Mp, a 3xD- 24 Mp M3- 24 Mp, a pewnie zaraz wyskoczy jakiś EOS 1300D albo z 24 Mp, albo z 36 Mp. ALBO JESZCE, ALBO ZNOWU NIE MA APARATU O AKTUALNIE MAKSYMALNIE UPAKOWANEJ MATRYCY KLASY PÓŁPROFESJONALNEJ. Półtora roku temu wszedł 70D, więc można domniemywać, że w nowym wcieleniu (chyba 80D?) różnica ta zostanie wyrównana, ale z parę następnych miesięcy wskoczą kolejne aparaty z niższej półki z jeszcze bardziej upakowanymi matrycami i tak, dookoła Wojtek, a zanim to nastąpi jeszcze trochę ludzi kupi te poprzednie, i się wkurzy, że nie poczekali.
Skoro liczy sie tylko wielkosc pojedynczego piksela to w takim razie 5D bedzie mniej szumial niz 5DII i 5DIII a najmniej szumiaca lustrzanka Canona bedzie D30 z 3MPix ?
Wykonane w podobjej technologii szumy beda podobne. Panowie nie mozna porownac 5 letniego komputera z dzisiejszymi laptopami bo taki lap zjada 5'cio letnia stacjonarke na sniadanie.
A Ty wyskakujesz z 30D vs 5D3, moze porownaj Fiata 125 i Audi A4 z tamtego roku.
Technologia idzie do przodu i takie sa fakty. Faktem tez jest, ze FF ma w wiekszosci przypadkow przewage nad cropem jesli posiadaja podobna technologie i procesory.
sam sobie robisz metlik w glowie. sam sie zapetlasz.
nie ma innej mozliwosci - obraz z matrycy FF musi dac obraz albo w wiekszej rozdzielczosci albo o mniejszym szumie.
mowisz o kropie z FF - to nie ma w takim wypadku matrycy FF.
w tym przypadku taki obraz NIE MUSI dac wieksza rozdzilczosci lub mniejsze szumy.
MOGA BYC TAKIE SAME.
przeciez to kazdy chyba tutaj rozumie.
przeciez nie mozna sie spierac z rzecyzwistoscia - z nia nie wygrasz
od paru miesiecy nie potrafisz zrozumiec prostej zaleznosci.
ja juz nie pisze , ze mozna utworzyc funkcje jakosci , ktora jet funkcja kilku zmiennych.
Zeby nie komplikowac pisze o naczyniach polaczonych.
Tak - szumy i rozdzelczosc to naczynia polaczone.
zrobie za pare minut zdjecie to sie sam przekonasz.
tutaj prosty przyklad
wycinek zdjecia o wymiaracch 480*342 px
widac statystyke:
szum na poziomie 1,42 %
i to samo po resamplngu do 240*171 px
szum na poziomie 0,92%
redukujac wielkosc FF do rozdzielczosci aps dostajesz spadek szumu , a wiec w konsekwencji ta samas rozdzielczosc , mniejszy szum,
energia ktora doprowadziles do calej matrycy nie ulegla unicestwieniu , dzieki niej mozliwy jest resamplng z ograniczeniem szumu.
teoretycznie gdyby cos takiego dalo sie zrobic bezstratnie dostalbys taki szum jak z FF o tyle samo razy wiekszych pixelach ile razy pomniejszyles obraz , ale ze resampling nie jest bezstratny , sa szumy obrobcze , uzysk nie jest az tak wysoki - ale jest.
Czy któreś z tych body ma matryce FF bo nie ogarniam:evil: Czy przy wszystkich wątkach musimy czytać o tym samym? Wyluzujcie
Nie wiem, trzeba zapytać np. tych co się uginaja pod brzemieniem 1Dx na ile wkurza ich, że nie poczekali na pojawienie się nowych tańszych aparatów apsc co maja 24 Mp albo FF 50 Mp, kiedy oni sa teraz "o generację do tyłu" ze śmiesznymi 18 Mp.:lol:
W arytmetyce senseli zachodzi taka równość: 18 = 24.
Tych, których stać na 1Dx stać pewnie także na ultra długie teleobiektywy i jeepy, a ja mam w nosie taką kalkulację, żeby do ceny body doliczać jeszcze koszt samochodu terenowego, przyczepy i motorówki;) Fakty są raczej takie, że do tej pory użytkownicy FF zajmujący się fotografią przyrodniczą mieli podobne możliwości do kadrowania zdjęć, jak użytkownicy APS-C, ale dużo drożej ich to kosztowało w sprzęcie. Wraz z tymi gigantycznymi matrycami będą mieli albo większe możliwości, albo za mniejsze pieniądze, albo i jedno, i drugie, a to jest na plus. Jednakże przewaga w pikselach równolatków APS-C jest widoczna i ma znaczenie w tym zakresie.
Szumy z tych nowych matryc C 5Ds są jednak na poziomie APS-C i na wykadrowanym zdjęciu są widoczne. Nie chrzań mi tu, Bechamot, że ja czegoś nie rozumiem, to raczej ty nie rozumiesz, że są ludzie na świecie, którzy nie tylko robią pełne kadry, ale także używają wycinków z tych kadrów, bo nie dysponują odpowiednio długimi teleobiektywami. Dwa metry to sobie można podejść do cioci, a spróbuj do wróbla;) Zrobienie wydruku A4 z 5Ds to jest zawracanie głowy, do tego wystarczy 8 Mp, a nie 50. Szum, oczywiście zaniknie, wszakże nie do końca, tylko po co komu taka zabawa? Te nowe FF są dedykowane do prac wielkoformatowych na niskich ISO, a jak ktoś liczy na cudowne wycinki- to się trochę przeliczy, bo będzie miał jakość obrazka jak z aparatu za 2 tys. PLN
Pultasz się, Bechamot, w swoich dowodach, pisząc że przy przeskalowaniu rozdzielczość zostanie taka sama. A niby jakim cudem? Przeskalowanie w dół oznacza wywalenie szczegółów w kosmos, więc rozdzielczość obrazka spada nawet szybciej, niż poziom szumu, bo jego też oprogramowanie traktuje jako element obrazu i stara się zachować dla potomności jak najwięcej;)
Czy wiadomo, kiedy 760D będzie w sklepach ?
Domyślam się, że pewnie początek kwietnia. Też czekam niecierpliwie.
P.S. Na razie nie ma nawet jeszcze podręczników w formie elektronicznej.
Myślicie, że warto czekać na 760D czy kupować D70?
Specyfikacja jest już dostępna. Największą różnicą jest nowa matryca. Ja generalnie zaczynam wchodzić w lustrzanki, więc stąd moje pytanie do Was. Jest sens czekać na to czy kupować D70?
Te nowe matryce w Canonie to takie odgrzewane kotlety.
Raczej cena u nas to zazwyczaj taka sama ale w EURO...wiec:
750d ~ 3085 pln
760d ~ 3499 pln
Co ciekawe beda one wchodzily do sprzedazy w tym samym czasie (mniej/weicej) co Pentax K-S2 (w jego przypadku juz mozna skladac zamowienia - 2899 pln)
ciekaw jestem jak wypadna testy pomiedzy nimi....narazie wielkoscia 750/760 wygrywa :P
-> Compare camera dimensions side by side